E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBüyüme hisselerinin rekor performansı tersine dönüyor---

Büyüme hisselerinin rekor performansı tersine dönüyor

Büyüme hisselerinin rekor performansı tersine dönüyor
13 Şubat 2024 - 14:18 borsagundem.com

ABD borsalarında büyüme hisseleri eşi benzeri görülmemiş bir farkla değer hisse senetlerinden daha iyi performans gösteriyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında dev sermayeli büyüme hisseleri, değer hisselerine kıyasla çok daha iyi performans gösteriyor. Uzmanlar, hisse senedi piyasalarındaki rallinin öncüsü olan bu hisselerdeki yükselişin ise yakın zamanda sonlanma ihtimalini değerlendiriyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD borsalarında büyüme hisse senedi takip eden endekslerle değer hisse senetlerini takip eden endeksler arasındaki farkın 1991 yılından bu yana ilk kez bu kadar geniş olduğu görülüyor.

Yatırım fırsatı mı?

MarketWatch’tan Joseph Adinolfi’nin haberine göre, büyüme hisseleri, tarihteki en geniş farkla değer hisse senetlerinden daha iyi performans gösteriyor. Ancak bu durumun yakında zamanda değişme ihtimali bulunuyor.

Yakından takip edilen bir büyüme endeksi ile değer endeksi arasındaki farkın, 1991 yılından bu yana en geniş seviyesine ulaştığı görülüyor. Değer hisse senetleri, 30 yılı aşkın bir süredir büyüyen hisse senetlerine kıyasla bu kadar ucuz seyretmedi; ancak bu aşırı farklılığın ortasında, Wall Street’ten bazı isimler, önemli bir fırsat görüyor.

Jefferies'deki analistlerden oluşan bir ekibe göre, Ocak 1991'den bu yana büyüme hisseleri, değer hisse senetlerinden ikiye bir oranında daha iyi performans gösteriyor. Bu, en az 33 yıl öncesine dayanan en geniş performans farkına ve kayıtlara geçen en erken döneme işaret ediyor.

Eğilim tersine dönüyor

Neyse ki uzun süredir acı çeken değer hisse senedi yatırımcıları için bu eğilimin tersine dönebileceğine dair bazı işaretler bulunuyor. Jefferies'in ABD ürün yönetiminden sorumlu kıdemli başkan yardımcısı Andrew Greenebaum'a göre, büyüme endeksine dahil olanlara kıyasla değer endeksine dahil olan şirketlerin kazanç revizyonlarının payında umut verici bir sinyal bulunuyor.

Analistler, Russell 1000 Büyüme Endeksi'ne ait şirketler ile Russell 1000 Değer Endeksi'ne ait şirketler için kazanç revizyonları arasındaki farkın geçen ayın sonlarında değer hisse senetleri lehine dönmeye başladığını söylüyor. Bunun, Wall Street'in büyüme hisse senetlerinin kazançlarına ilişkin beklentilerinin nihayet zirveye ulaştığının bir işareti anlamına geldiği düşünülüyor.

Greenebaum, eğer bu geçerliyse değer hisse senetlerinin yakın vadede daha iyi bir performans sergileyebileceğini söylüyor. Greenebaum, “Büyüme hisse senetleri lehine daha az yukarı yönlü revizyonun olduğu ve değer Hisse senetlerinde daha önce olduğundan daha fazla göreceli yukarı yönlü revizyonun olduğu bir noktaya geliyoruz. Tahmin revizyonlarının gidişatı, hisse senetlerinin gidişatını belirleyen en önemli faktörlerden biri olma eğilimindedir. Daha iyi revizyonlar genellikle daha iyi fiyat hareketi anlamına gelir” şeklinde konuşuyor.

Tarihsel veriler

Greenebaum, büyüme hisse senetlerinin, mali kriz öncesinden bu yana sürekli olarak değer hisse senetlerinden daha iyi performans gösterdiğini ve en son değer Hisse senetleri lehine zirvenin 2007 yılı ortasında meydana geldiğini hatırlatıyor.

Elbette, çoğunlukla küresel ekonominin krizden yeni toparlanmaya başladığı dönemlerde ortaya çıkan bazı istisnalar da bulunuyor. Bu, küresel ekonominin finansal krizden ve Avrupa borç krizinden kurtulmaya çalıştığı 2011 ile 2014 yılları arasında uzanan bir dönemi içeriyor.

2022 piyasa çöküşü sırasında değer endeksini takip eden iShares Russell 1000 Value yüzde 9,7 oranında düşerken, büyüme endeksini takip eden iShares Russell 1000 Growth’un yüzde 29,9 oranında düştüğü görülüyor. Bu veri, 2022 piyasa çöküşü sırasında değer hisse senetlerinin büyüme hisse senetlerinden daha iyi performans gösterdiğini ortaya koyuyor.

Ancak büyüme hisse senetleri 2023'te intikam alarak toparlanırken değer hisse senetlerinin bir kez daha geride kaldığı görülüyor.

Muhteşem Yedili etkisi

Büyüme hisselerinde bu yüksek performansın ise, Muhteşem Yedi olarak bilinen megacap teknoloji hisselerindeki yükselişten yararlandığı gözleniyor.

Nuveen verilerine göre, bu şirketlerin hisseleri, Apple, Microsoft, Nvidia, Tesla, Amazon, Meta ve Alphabet’ten oluşan bu hisse senetlerinin, S&P 500'ün 2023'teki yüzde 26,3'lük toplam getirisinin üçte ikisine katkıda bulunduğu görülüyor.

Büyüme hisse senetleri, 2024'ün başından bu yana üstün performansını artırıyor. FactSet'e göre, büyüme hisselerini takip eden ETF, yılbaşından bu yana yüzde 8,7 oranında artış kaydetti. Karşılaştırıldığında, değer odaklı ETF’in, temettüler hariç aynı dönemde yüzde 1,1 oranında artış gösterdiği gözleniyor.

Küçük ölçekli hisse senetlerinde yükseliş

Ancak bu iki kutup arasındaki sarkacın, bu hafta itibariyle değer hisse senetleri lehine dönebileceğine dair işaretler bulunuyor. ABD megacap teknoloji hisseleri geri çekilirken, değer hisse senetlerinin üzerinde performans gösteren büyüme yükseliş eğiliminin tersine döndüğü ve değer Hisse senedi ETF'sinin son seansta hisse başına yüzde 0,9 artışla 168,42 dolara yükseldiği, büyüme hisse senedi ETF’sinin ise yüzde 0,3 oranında düşüşle 328,56 dolara gerilediği görülüyor.

Bu tersine dönüş, piyasa liderliğinde daha geniş bir değişimi de yansıtıyor. Küçük ölçekli hisse senetleri endeksi Russell 2000’ın dün Nasdaq’tan daha iyi performans gösterdiği gözleniyor. Küçük ölçekli gösterge, dünü yüzde 1,9 artışla 2.048 puanda seyrederken, Nasdaq yüzde 0,1 düşüşle 15979 puanda kapattı.

Küçük sermayeli şirketlerin, aynı zamanda dün sadece yüzde 0,1 artışla 5.031 puana ulaşan S&P 500’den de daha iyi performans gösterdiği gözlendi. Dow Jones Piyasa Verilerine göre, Russell 2000'in dünkü yükselişi, endeksi 1 Ocak'tan bu yana ilk kez yeşile taşıdı.

‘Muhteşem Yedili’deki 'aşırı yoğunlaşma' düşüş işareti mi?

 

‘Muhteşem Yedili’den ‘Fantastik Dörtlü’ye

 

Muhteşem Yedili’nin büyüsü borsaları nasıl etkileyecek?

 

Yatırımcılar ‘balon’ korkusuyla Muhteşem Yedili’den kaçıyor

 

4 ünlü borsa uzmanından Wall Street’te çöküş uyarısı

 

Bank of America’ya göre 2024 yılında borsayı yenmenin 3 yolu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)