E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündem'Koca Yusuf' Gabar'da iş başında---

'Koca Yusuf' Gabar'da iş başında

'Koca Yusuf' Gabar'da iş başında
28 Nisan 2024 - 12:51 borsagundem.com

Yerli ve milli imkanlarla geliştirilen sondaj kulesi "Koca Yusuf TP1500", Gabar'daki Şehit Aybüke Yalçın Petrol Sahası 42'nci kuyuda sondaj çalışmalarına başladı.

Yerli sondaj kulesi Koca Yusuf, Gabar'da sondaj çalışmalarına başladı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, 5 bin metre sondaj kapasitesine sahip Koca Yusuf, Gabar'da Türkiye’nin en kaliteli petrolünü bulmak için göreve başladı.

BOTAŞ Tuz Gölü Doğal Gaz Depolama Tesisi'nden TIR'lara yüklenerek Gabar'a getirilen Koca Yusuf'un kurulumu yapıldı. Koca Yusuf, Gabar'daki Şehit Aybüke Yalçın Petrol Sahası 42'nci kuyuda sondaj çalışmalarına başladı.

Konuya ilişkin açıklama yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ise, Gabar'da nöbeti devralan Koca Yusuf'un Türkiye'yi bu yıl sonu için belirlenen günlük 100 bin varil üretim hedefine yaklaştıracağını vurguladı. Gabar'ın yanı sıra Diyarbakır'da, Şırnak'ta, Van'da ve Hakkari'de tespit edilen lokasyonlarda yeni aramalar yapılacağını belirten Bayraktar, “Çok iddialı bir arama programımız var. 2024 yılı toplamında 140 kuyuyu arama amaçlı açacağız. Ülkemizin yeraltı zenginliklerini milletimizin hizmetine sunma konusunda kararlıyız. Bölgeyi kalkındıracak ve bir cazibe merkezi haline getireceğiz." dedi.

Bugüne kadar 5 sondajı başarıyla tamamladı

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından 2016'da başlatılan "Koca Yusuf TP1500" projesiyle petrol ve gaz sondajlarında kullanılmak üzere uluslararası standartlarda, rekabetçi yerli modüler sondaj kulesi üretmek amaçlandı.

Projenin mekanik imalatı Petrotek Sondaj Makine, elektrik ve elektronik donanımı Borusan Güç Sistemleri, tasarım, analiz ve yazılım işleri Atılım Üniversitesi tarafından yürütüldü. 2021'de imalat aşaması tamamlanan Koca Yusuf, Adıyaman Recep Atalay park sahasında fiili sondaj şartlarında test aşamasından sonra 2022'de kule sondaj temin programına dahil oldu.

Koca Yusuf'un "Drawworks" adı verilen sondaj kulesinin ana kaldırma ve indirme mekanizması dahil hidrolik güç ünitesi, manevra vinci, sondör kabini, güç kontrol kabini, otomatik diz besleme sistemi, hidrolik çene gibi birçok bileşen, milli sondaj yazılımı ile geliştirildi.

U-Frame Cantilever diye adlandırılan bir konstrüksiyon tipine sahip olan Koca Yusuf, toplamda 43,2 metre kule ve 7,6 metre masa yüksekliğine sahip bulunuyor. Kanca yükü 357 mTon (10 sarım), kanca gücü ise 1500 HP olan Koca Yusuf, hidrolik silindir kule kaldırma yöntemiyle çalışıyor. Konya'da üretilen Koca Yusuf, bugüne kadar 5 sondajı başarıyla tamamladı.(ekonomim)

Bakan Bayraktar açıkladı: Gabar'da petrol üretimi 40 bin varili aştı

 

Bakan Bayraktar: Gabar'da petrol üretimimizi daha da artıracağız

 

Erdoğan: Gabar'da hedef günlük 100 bin varil

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ömer erkoçoğlu 29 Nisan 2024 13:22

    AMERİKALILAR YAPALI 165 YIL OLDU...AAAA ŞİMDİ SHOW YAPMAK İÇİN YERLİSİNİ YAPMIŞLAR...

  • ALİ HAYDAR TÜRKÜBAŞI29 Nisan 2024 11:23

    Nedin bizim parti CHP hükümete böyle güzel şeylerde destek olmaz ve neden böyle güzel projeleri ile vizyonları yoktur.

  • Ömer Erkoçoğlu29 Nisan 2024 13:28

    Devleti zenginler ve onu derin devleti yönetir...AKP, CHP, MHP VE DİĞER BÜTÜN PARTİLERİ ONLARIN ELİNDEDİR...HANGİSİNE ATARSANIZ ATIN ZENGİNLER İKTİDARA GELİR...SENİN CHP SÖZDE SOL GÖRÜNÜP GERÇEKTE SAĞ PARTİDİR...ZENGİNDEN SOLCU OLMAZ..SOL SOSYALİZMİ ÇAĞRIŞTIRDIĞI İC

  • maarif29 Nisan 2024 11:04

    seçimler de bitti, ne bu yalan atma sevdası

  • Mucise Reis : )29 Nisan 2024 09:34

    çıksın oluk oluk aksın ama, bizde bi nasiplenelim yahu 45 tl oldu litresi... yol yapıldı, köprüğ yakıldı ee öde öde emekli maşaı yetmıyor, asgari cüretli yetmıyor ulkenın yuzde 80 , bunları kazanıyor. eee nasıl nasıplenecek ?  bir şirketin üretiminde çalışan bir baba olsa, şımarık akrabalşar ve çocukları naktı harcıyor , kasa bomboş mısalı. neden ?

  • mali 28 Nisan 2024 18:41

    Çalışanlara bol şanslar. Beşbin metre sondaj yapabiliyorsa harika. Yazılım ve pek çok donanımda şirketlerimizin emeği var. Allah emeklerini bereketli etsin.

  • HASAN HÜSEYİN KARTAL28 Nisan 2024 13:08

    Şimdi nasıl olacak Diyarbakır Barosu Gabar da ve güneydoğunun hiç bir yerinde petrol aranmasın diye mahkeme açmış peki nasıl olacak bu iş.

  • ALİ HAYDAR YILDIRIM29 Nisan 2024 11:16

    Benim anlamadığım ATATÜRK ün partisi denilen CHP neden böyle olaylara müdahale etmez de bir tabela partisi olarak siyasi hayatına devam eder.Hiç bir güzel şeyi ne takdir ettiler ne gidip oralara liderleri ziyate etti merak edip de ne de karşı çıktılar.onların tek hayat mücadelesi var kendi varlıklarına varlık makan ve mevki hareketlerinden başka bir şey değil.

  • Artur28 Nisan 2024 21:12

    Madem böle biri dava açıyor, hainlik degilmi bu. Neden tutuklanıyor. Bu tipler

  • Zeki bey 28 Nisan 2024 14:37

    Onlar açsın davasını alırlar havasını. Ben petrolü arayacağım onlar karşı çıkacak bak şu işe.