E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAvrupa borsalarında 90’lar partisi---

Avrupa borsalarında 90’lar partisi

Avrupa borsalarında 90’lar partisi
26 Nisan 2024 - 15:55 borsagundem.com

Morgan Stanley’den Marine Zavolock Avrupa borsalarının 1995’tekine benzer güçlü bir rallide olduğunu belirtiyor. Baş stratejiste göre Euro Bölgesi’ndeki boğa piyasasını engelleyebilecek çok az risk bulunuyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Avrupa borsaları son bir yıldır küresel yatırımcıları oldukça etkileyen bir başarı hikayesi yazıyor. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre bölgenin en geniş çaplı borsa endeksi olan STOXX 600 yıl başından bu yana %5’in üzerinde yükseldi. Analistlerse Euro Bölgesi’ndeki tüm karışık ekonomik verilere rağmen yükseliş ivmesinin devam etmesini bekliyor.

Dev ABD bankası Morgan Stanley’nin Avrupa Hisse Senetleri Baş Stratejisti Marina Zavolock Financial Times’taki yazısında Avrupa borsalarının performansına dikkat çekti. Zavolock’a göre Avrupa hisse senetleri 1995’tekine benzer güçlü bir rallinin ilk aşamasında:

“Geçtiğimiz yıl boyunca, Avrupa borsaları birçok gözlemciyi şaşırttı ve makro göstergelerden ayrıştı. Küresel merkez bankalarının faiz indirimleri beklentilerinde ciddi bir yeniden fiyatlanma yaşanmasına rağmen Avrupa hisseleri yükselmeye devam ediyor. Son yıllardaki ekonomik döngüler mevcut tabloya iyi bir rehber oluşturmadı. Ancak yaklaşık otuz yıl geriye baktığımızda bugünle esrarengiz benzerlikler olan bir ekonomik döngü bulabiliriz.

Özellikle, 1995 yılında, faiz oranlarının yükseldiği bir dönemden sonra, dönemin FED Başkanı Alan Greenspan, 'FED’in muhtemelen fiyat artışlarını çok az zorlukla kontrol altına alabileceğini' belirterek, nihayetinde FED’in politika değişikliği haline gelecek tabloyu açıklamıştı. Aylar sonra, o zamanlar Avrupa’daki merkez bankalarının trend belirleyicisi olan Alman Bundesbank da faiz artırımlarından uzaklaştı ve gelecekteki indirimlere yöneldi. ABD hisse senetleri yükselişe geçtiğinde Avrupa hisseleri çoktan ralliye başlamıştı. Akademik çalışmalar daha sonra, o zamanlar öngörülmesi imkansız olan ekonomik tabloyu 'mükemmel yumuşak iniş' olarak tanımlamıştı.

FED’in 1995’teki politika değişikliği ve yumuşak iniş oyun planı bugün yükselen Avrupa borsaları için de önemli bir rehber görevi görebilir. Elbette Avrupa’nın ekonomik büyümesi Amerika Birleşik Devletleri’ne kıyasla daha durgun. Ancak bu durum 1990’ların ortalarında da böyleydi. Almanya ve İtalya politika değişikliğinden kısa bir süre önce sıfıra yakın gayrisafi yurtiçi hasıla büyümesi kaydetmişti.

Teknolojik yenilikler, nispeten sıkı işgücü piyasası, bugüne çok benzer seviyelerdeki ABD enflasyonu ve karışık ancak genel olarak pozitif ekonomik veriler de benzer temalar. 1990’ların ortalarında da çoğunlukla beklenenin üzerinde gelen istihdam ve enflasyon verileri, FED’in faiz oranlarını yatırımcıların önceden beklediğine göre daha geç ve daha yavaş yapacağı anlamına geliyordu.

Yakın tarihli bir raporda da tartıştığımız üzere, Avrupa hisse senetlerinin değerlemeleri, gelecekteki faiz indirimlerine yönelik umutlar, iyileşen ekonomik veriler ve genel olarak kurumsal şirketlere olan güven artışı piyasaları körüklüyor ve hisse senetleri 1995'te olduğu gibi yükseliyor. MSCI Avrupa'nın vadeli fiyat/kazanç oranı, Ekim 2023'teki piyasa dip seviyelerindeyken 12 katın biraz altındaydı. Bugünse FED’in yıl içerisinde gerçekleştirmesi beklenen faiz indirimleri sadece 2 olmasına rağmen vadeli FK oranı yaklaşık 13,5 kata yükseldi.

Benzer şekilde, Avrupa'nın toplam birleşme ve satın alma (M&A) işlem hacimleri, tıpkı 1995'te olduğu gibi, döngünün en düşük seviyelerinden yıllık bazda keskin bir şekilde yükseliyor. Avrupa hisse senetlerindeki son taktiksel geri çekilmenin zamanı bile, 1995'teki rallinin bu aşamasında meydana gelen geri çekilmeyle neredeyse tam olarak aynı zamana denk geldi.

Avrupa'daki bilanço revizyonları, dip seviyelerinden toparlanmanın ilk aşamalarında. Tahmine dayalı makroekonomik ve aşağıdan yukarıya göstergeler modelimiz, bunun mevcut bilanço sezonu ve 2024'ün geri kalanında istikrarlı bir şekilde devam edeceğini gösteriyor. Öncü göstergelerimiz, MSCI Avrupa şirketleri için yıl sonuna kadar yüzde 8'lik bir bilanço artışına işaret ediyor. Bu oran analistlerin konsensüs beklentilerinin iki katı.

Avrupa hisse senetleri konusunda iyimser olmak için 1995'teki boğa piyasası karşılaştırmasının bile ötesine gidebilecek başka nedenler var. 20 yıllık bilanço ve konferans sezonu transkript verilerine ilişkin son analizimiz, Avrupalı şirketlerin bir çeşit pozitif yatırımcı teması dalgasından yararlandığını gösteriyor. Yapay zekanın yayılması, hisse geri alımları ve temettüler dahil edilecek sermaye dağıtımları, marj disiplini ve M&A, Avrupa’nın üst düzey şirket yöneticiler arasında daha yaygın hale geliyor.

Yeşil yatırımlara ilişkin yatırımcı konuşmaları tıpkı 2009’da olduğu gibi hızlı bir biçimde artarken ekonomik belirsizlikler ve enerji maliyetleri tartışmaları ise sert bir hızla azalıyor. Bu noktada Avrupa hisse senetlerinin Avrupa ekonomisiyle eşgüdümlü olmadığını da hatırlamakta fayda var. MSCI Avrupa Endeksi’nin piyasa değeri ağırlıklı gelir riskinin %60’ından fazlası Avrupa’nın dışından ve %25’lik kısmı ABD’den geliyor. Avrupa hisselerinin son dönemdeki gücünün önemli bir kısmı büyük küresel şirketlerinden sağlanıyor ve bu eğilimin devam etmesini bekliyoruz. Örneğin Novo Nordisk, ASML, SAP hisseleri MSCI Avrupa’nın yıl başından bu yana dolar bazındaki rallisinin yaklaşık %70’lik kısmını oluşturdu.

Peki bu ‘goldilock’ düzeninde ne yanlış gidebilir? Son zamanlarda analiz ettiğimiz alanlardan biri, Avrupa'nın ABD seçimlerinden sonra potansiyel politika değişikliklerine maruz kalmasıdır. Bununla birlikte, bu maruziyetin geniş tabanlı olmaktan ziyade çok daha kendine özgü olduğunu ve negatif etkilerin bazı belirli hisse senetleriyle sınırlı olduğunu görüyoruz. 1995 karşılaştırması şu ana kadar doğru bir rehber oldu. Ancak 1995-1996 arasında anlamlı bir dış kaynaklı şok yoktu. Beklenmedik ve önemli bir risk ortaya çıkarsa veya mevcut risklerden herhangi birinin kapsamı genişlerse, boğa piyasasının gidişatını değiştirebilir. Ancak şimdilik, Avrupa hisse senetlerinin 1995'teki gibi parti yapmaya devam etmesini bekliyoruz.”

ABD'de enflasyon beklentilere paralel

 

Tesla hisseleri yükselişe hazır mı?

 

Borsa yatırımlarında doğru bilinen 3 yanlış

 

Yatırımcılar zayıflayan ekonomiden çok, enflasyondan endişe ediyor

 

Dev CEO’lardan hissedarlara uyarı: Sabırlı olun

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)