E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırımcılar ‘balon’ korkusuyla Muhteşem Yedili’den kaçıyor---

Yatırımcılar ‘balon’ korkusuyla Muhteşem Yedili’den kaçıyor

Yatırımcılar ‘balon’ korkusuyla Muhteşem Yedili’den kaçıyor
17 Ocak 2024 - 15:02 borsagundem.com

Geçen yıl borsaları zirveye taşıyan dev teknoloji hisseleri küresel borsalarda görülmemiş bir ağırlığa ulaştı. Küresel yatırımcılar Muhteşem Yedili olarak da adlandırılan bu hisselerdeki ağırlıklarını azaltıyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel yatırımcıların olası bir balon piyasasıyla ilgili endişeleri her geçen gün artıyor. ABD’li teknoloji devlerinin gücünü küçümseyen yatırımcılar ‘Muhteşem Yedili’nin hakimiyetine karşı çıkarak yeni alternatifler aramaya başladı.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre son yıllarda popülerliği artan endeks fonları belirli bir endeksin performansını taklit edebilmeyi hedefler. S&P 500 Endeksi’yle eşit ağırlığa sahip endeks fonlarda geçen yıl rekor girişler gördü. Ancak söz konusu yaklaşım teknoloji devlerindeki yükselişlerini sağlamlaştırırken yatırımcılarıysa cebinden vurdu.

S&P 500 Endeksi’ndeki en büyük 10 şirket kasım ayı sonu itibariyle 42 trilyon dolarlık toplam değeriyle endeksin %32,8’ini oluşturuyordu. Bu oran yılın başında ise %25,5 seviyesindeydi. Ulaşılan son seviye 1970’lerin başından bu yana görülen en yüksek yoğunluğu işaret ediyor. Teknoloji şirketlerinin endeksteki ağırlığı 2023’ün sonunda 1 yüzdelik puan düşmeden önce %32,1’e gelmişti.

Financial Times’ın haberine göre bu aşırı yoğunlaşma geçen yıl piyasa değerlerine 5,4 trilyon dolar ekleyen Muhteşem Yedili’nin (Apple, Amazon, Alphabet, Meta, Microsoft, Nvidia ve Tesla) devam eden yükselişinden kaynaklandı. Aracı kurum StoneX’in Küresel Makro Stratejisti Vincent Deluard’a göre ulaşılan bu rakam Euro Bölgesi’ndeki en büyük dört ekonominin (Almanya, Fransa, İtalya ve İspanya) toplamından bile daha büyük.

Habere göre bazı yatırımcılarsa bu yedi hissenin üstünlüğüne karşı temkinli davranıyor. Bu davranışa örnek olarak endekslerdeki tüm varlıklara aynı miktarda yatırım yapan eşit ağırlıklı fonlar örnek gösterilebilir. Invesco S&P 500 Eşit Ağırlıklı ETF’si yıl başından yönettiği varlıkların %39,7’sine eşdeğer olan 12,9 milyar dolarlık yatırımı emdi. FT haberine göre 2020 sonunda 15 milyar dolarlık varlığı yöneten fon kısa süre önce ilk kez 50 milyar dolar bandını aştı.

Geleneksel endeks fonları mutlak anlamda daha fazla yatırımcı ilgisi çekse de yatırım akışları göreceli olarak daha düşük kalıyor. Vettafi verilerine göre 483 milyar dolarlık SPDR S&P 500 ETF’si başlangıç varlıklarının %14,9’una eşdeğer yatırım girişi gördü. 397 milyar dolarlık iShares Çekirdek S&P 500 ve 367 milyar dolarlık Vanguard S&P 500 ETF’lerinde de bu oran sırasıyla %13,2 ve %16,4 seviyesindeydi.

Eşit ağırlıklı endeks fonları 2023’te S&P 500’ün kendisinden de %12,4 daha zayıf performans göstese de 5,3 milyar euroluk Xtrackers S&P 500 Eşit Ağırlıklı UCITS ETF’si geçen yıl rekor yatırım girişleri gördü.

FT haberinde yatırım devi Richard Bernstein’ın Yatırım Birimi Yardımcı Genel Müdürü Dan Suzuki Muhteşem Yedili’nin S&P 500’deki ağırlığına dikkat çekerek “Yoğunlaşma derecesi tarihsel olarak o kadar aşırı seviyede ki portföy çeşitlendirmesini mekanik olarak dahil yeniden dahil etmek mantıklı hale geldi” diyor.

Küresel ölçekte de yoğunlaşmanın “benzeri görülmemiş” seviyelere ulaştığını belirten Suzuki ABD’nin MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi’ndeki payının %62,6’ya yükseldiğine işaret etti. Endeksin 2010’daki payı ise sadece %40’tı. Söz konusu tablo Muhteşem Yedili’nin ağırlığının sadece S&P 500’de değil tüm dünya endekslerinde hissedildiğini gösteriyor.

Suzuki 1970’lerin başında Nifty Fifty güdümlü boğa piyasasının arından ABD hisse senelerinde görülen on yıllık düşüş performansını ve 2000 yılında dot-com balonunun patlamasını takip eden “kayıp on yılı” işaret ederek, “Bu rallinin de ilerledikçe bir balon haline geldiğini düşünüyoruz” dedi. Suzuki söz konusu risklere karşı yatırım portföylerinde eşit ağırlıklı bir yaklaşımı tercih etmeyi tavsiye ediyor.

Morningstar’ın Kuzey Amerika Pasif Yatırım Stratejileri Araştırma Direktörü Bryan Armour da benzeri endişeleri dile getirdi. Borsa uzmanı, “Güçlü bir 2020 ve 2021’in ardından 2022’de yaşanan düşüşler nedeniyle birçok insanın balonlaşmalara karşı temkinli olduğunu düşünüyorum. Eşit ağırlıklandırma portföyünüzün tamamını geniş bir pazarda tutmanın iyi bir yoludur. Ancak ağırlığınızı küçük şirketlere doğru çevirin. Bu sayede Nvidia, Microsoft ve Tesla gibilerine fazla ağırlık vermezsiniz” dedi.

'Muhteşem Yedili' 2024’te de aynı performansı gösterebilecek mi?

 

Jim Rogers ‘Muhteşem 7'yi açığa satmak için doğru anı kolluyor

 

'Muhteşem Yedili' 2023’ü domine etti, borsanın geri kalanı 2024’te yükselecek mi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)