E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFonlarda risk alanlar getirilerini iki katına çıkardı---

Fonlarda risk alanlar getirilerini iki katına çıkardı

Fonlarda risk alanlar getirilerini iki katına çıkardı
27 Nisan 2024 - 10:22 borsagundem.com

Hisse senedi fonlarında; karma ve fon sepeti fonları, büyüme ihracat ve iklim temalı fonlar yıllık getirileri ile öne çıkıyor. Temkinliler enflasyon kadar bir kazanca razı olurken risk alanlar getirilerini iki katına çıkardı.


Yüksek faiz ortamı para piyasası fonlarını öne çıkarırken, fon sepeti fonları, karma fonlar, büyüme ve ihracat fonları yüksek getirileri ile yatırımcıları çeken diğer enstrümanlar. Risk alanlar getirilerini iki katına çıkardı.

Zeynep Aktaş'ın ekonomim.com'daki analizine göre, yüksek enflasyon ortamında son bir yılda artan faiz sabit getiriden şaşmayanları rahatlattı. Yatırımcının bir kısmı için öncelik birikimini korumak olurken diğer bir kesim için asıl olan birikimini artırabilmek. Yatırım fonları farklı beklentilere cevap veriyor. Bu noktada yatırım fonları dört farklı koldan yatırımcılara seçenekler sunuyor. Hisse senedi fonlarında; karma ve fon sepeti fonları, büyüme ihracat ve iklim temalı fonlar yıllık getirileri ile öne çıkıyor.

Bu fonları takip eden yatırımcıların dikkat etmesi gereken en önemli husus ise risk düzeylerinin 6-7 arasında olması. Risk düzeyi yüksek fonlar kısa vadede dalgalı seyirleriyle kayıplara yol açabilir. Ancak uzun vadede kazandıran bu fonlar, yatırımcılar için alternatif oluşturuyor. Yatırımcılar portföylerini çeşitlendirerek getirilerini artırılabilir.

Yıllık getirileri yüzde 100’ü aşan fon seçenekleri yatırımcıların geleneksel yatırım araçlarının yanında alternatifl eri de değerlendirmesinin önemini gösteriyor.

Yatırımcıların bilgisi ve haberi yok!

Hisse senetlerinde her bir halka arza 2 milyonun üzerinde yatırımcı başvururken yatırım fonlarındaki yatırımcı sayıları 1000, 10.000, 20.000’li seviyelerde dolanıyor. Enflasyona yenik düşen getirilerle birikimleri eriyen tasarruf sahipleri bir seçenek olabilecekken yatırım fonlarıyla alakalı bilgileri ya hiç yok ya da oldukça sınırlı.

Fon piyasası oldukça yüksek bir potansiyele sahip olmasına rağmen sektör aktörleri bu yatırım enstrümanını tanıtmada yetersiz kalıyor. Finansal okuryazarlığın sadece bora ile sınırlı olmadığı bilince çıkarılmalı ve sektör aktörlerinin çok daha aktif rol almalı.

Borsa yatırımlarında doğru bilinen 3 yanlış

 

Borsada karamsarlık yükseliyor

 

2024’ün en fazla kazandıran fonları

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)