E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasaların faiz indirimi beklentisi Eylül’e ertelendi---

Piyasaların faiz indirimi beklentisi Eylül’e ertelendi

Piyasaların faiz indirimi beklentisi Eylül’e ertelendi
26 Nisan 2024 - 18:19 borsagundem.com

ABD’de enflasyon raporunun açıklanması sonrası piyasalar Fed’in ilk faiz indiriminin Eylül ayında gerçekleşeceğini fiyatlıyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de Fed'in Eylül ayında faiz indirimine başlama yolunda olduğu görülüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, en son enflasyon verilerini inceleyen ABD Merkez Bankası politika yapıcılarının, faiz oranlarını düşürme konusunda aciliyet duygusunu körükleyecek çok az şey bulması bekleniyor. Ancak veriler, bu yılın sonlarında başlayacak faiz indirimi olasılığını dışlayacak bir neden de sunmuyor.

Olasılık yüzde 60

Reuters’tan Ann Saphir’in haberine göre, enflasyonun geçen ay büyük ölçüde ekonomistlerin beklentileri ve Fed yetkililerinin kendilerinin de beklediklerini söylediği doğrultuda arttığını gösteren bugün açıklanan verilerin ardından, piyasalar ve analistler, olası faiz indiriminin Eylül ayında gerçekleşeceğini öngörüyor.

ABD Merkez Bankası’nın yüzde 2 olarak hedeflediği kişisel tüketim harcamaları (PCE) fiyat endeksindeki yıllık artış, Şubat ayındaki yüzde 2,5 seviyesinden Mart ayında yüzde 2,7'ye yükseldi. Temel enflasyonun bir ölçüsü olan çekirdek PCE, Şubat ayıyla aynı şekilde yüzde 2,8 seviyesinde gerçekleşti. Inflation Insights analisti Omair Shariff, “Bunun fikir birliğine yaklaşması gerçeği rahat bir nefes alma olarak değerlendirilebilir” diye yazdı.

Raporun ardından Fed'in politika faiz oranı vadeli işlem fiyatlarına göre ayarlanan vadeli işlem sözleşmeleri, ABD Merkez Bankası’nın Eylül ortasındaki toplantısında faiz indirimi ihtimalinin yaklaşık yüzde 60 olduğuna işaret etti. Bu, rapor öncesine göre biraz daha yüksek bir seviyeye karşılık geliyor. Yatırımcılar yıl sonuna kadar ikinci bir faiz indirimi olasılığını ise yaklaşık yüzde 50 olarak fiyatlamaya devam ediyor.

En erken Eylül ayında

Fed politika yapıcıları gelecek hafta toplanacak. Fikir birliği, Fed’in politika faizini mevcut yüzde 5,25 - 5,5 aralığında tutması ve faiz indirimi konusunda aciliyet sinyali vermeye devam etmesi yönünde. Fed Başkanı Jerome Powell, kısa süre önce merkez bankasının faiz oranlarını düşürmeden önce enflasyonun yüzde 2 hedefine doğru gittiğine dair daha fazla güvene ihtiyacı olduğunu söylemişti.

Analistler, Cuma günkü verilerin bu güvene daha fazla zarar vermediğini ancak güveni artırma konusunda da pek bir işe yaramadığını söylüyor. Rapor, konut ve ulaşım maliyetlerinin yükselmeye devam ettiğini gösteriyor.

Nationwide ekonomisti Ben Ayers, “Ekonomi ve fiyatlardaki ivme göz önüne alındığında, Fed'in en erken Eylül ayı toplantısına kadar para politikasını gevşetmeyi güçlü bir şekilde düşünmesini beklemiyoruz. Ekonomik dayanıklılığın artmasının 2025 yılına kadar herhangi bir faiz oranı düşüşünü tetikleme riski de bulunuyor; bu da gelecek yıl büyüme için önemli bir aşağı yönlü risk” diyor.

Faiz vadeli kontratları, bu yıl hiç faiz indirimi olmaması ihtimalini küçük bir düşüşle yaklaşık yüzde 17 olarak fiyatlıyor; rapordan önce bu oran yüzde 20 seviyesindeydi.

ABD'de enflasyon beklentilere paralel

 

Yatırımcılar zayıflayan ekonomiden çok, enflasyondan endişe ediyor

 

ABD'de tüketici güven endeksinde aşağı yönlü revize

 

Opsiyon piyasalar FED’e odaklandı: Faiz artışı ihtimali

 

Mark Spitznagel: Fed’in olası faiz indirimi borsada çöküşün fitilini ateşler

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • YUSUF KALEKAPISI26 Nisan 2024 21:39

    Bu nasıl iş arkadaş faiz artışı olmayacak deniliyor borsalar düşüyor olacak deniliyor yine borsalar yükseliyor.bu işte bir gariplik yok mu.