E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa‘Muhteşem Yedili’den ‘Fantastik Dörtlü’ye---

‘Muhteşem Yedili’den ‘Fantastik Dörtlü’ye

‘Muhteşem Yedili’den ‘Fantastik Dörtlü’ye
06 Şubat 2024 - 11:40 borsagundem.com

ABD borsalarında piyasa genişliğindeki sorun, boğaların bile rallinin geleceğinden endişe duymasına neden oluyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarına geçen yıl damga vuran yapay zeka rallisinin öncüsü yedi dev teknoloji şirketine endekslerin geri kalanının eşlik edememesi endişe verici bulunuyordu. Şimdi ise bu durumun daha da kötüleştiği görülüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ‘Muhteşem Yedili’ olarak bilinen dev teknoloji hisselerindeki artış, ABD borsalarının yeni rekor seviyeleri görmesini sağladı. Ancak mevcut görüntü, yedi teknoloji şirketi arasında bazılarının rallide geride kaldığını gösteriyor.

‘Fantastik dörtlü’

MarketWatch’tan Joseph Adinolfi’nin haberine göre, zaten yedi hissenin hakim olmasıyla yeterinde endişe verici bulunan borsa rallisinde sayı dörde düşmüş görünüyor. Bu durum, borsanın 'kötü piyasa genişliği'nin güçlü boğaları bile tedirgin etmesine neden oluyor. Apple, Amazon, Tesla, Nvidia, Meta, Alphabet ve Microsoft’un oluşturduğu ve ‘Muhteşem Yedili’ olarak da bilinen grubun, 'Fantastik Dörtlü’ye dönüşmesiyle birlikte yatırımcılar yakın vadedeki geri çekilmeden giderek daha fazla endişe duyuyor.

ABD hisse senedi piyasasındaki ‘kötü genişlik’ sorunu, ABD hisse senetlerinin rekor bölgelere doğru ilerlemesiyle daha da kötüleşiyor. Bu, bazı güçlü piyasa boğalarını bile rallinin geleceğiyle ilgili olarak şüphelendiriyor.

Piper Sandler Baş Piyasa Teknisyeni Craig Johnson, paylaştığı raporda, “Birkaç endeks yeni yüksek bölgelere doğru hızla ilerlerken yaşanan bu mevcut farklılık, ihtiyatlı olunması için yeterli” diyor. Johnson, S&P 500 Endeksi’nin 2024 yılı sonunda 5.050 puana ulaşacağını tahmin ediyor. Endeks şu anda bu seviyenin yüzde 2,5 oranında altında seyrediyor. Ancak Johnson, piyasa genişliğindeki bozulmanın hisse senetleri için yakın vadede bir düzeltmeye yol açabileceğini belirtiyor.

Kötü genişlik

‘Kötü genişlik’, piyasa stratejistleri ve portföy yöneticileri tarafından yalnızca bir avuç hisse senedinin ana endeksleri daha yükseğe çıkarması olgusunu tanımlamak için kullanılıyor. Bu trendin öncü hisse senetleri, S&P 500'ün 2023'teki yüzde 24'lük yükselişinin büyük kısmını sağlayan yedi dev teknoloji hissesinden oluşan ve ‘Muhteşem Yedili’ olarak da adlandırılan hisseleri olmuştu.

Ancak yılın başından bu yana S&P 500'ün kazançlarının büyük bir kısmından sorumlu olan bu elit hisselerin sayısı giderek azalıyor. Johnson ve diğer analistler, revize edilmiş teknoloji liderleri grubunu ‘Fantastik Dörtlü’ olarak adlandırmaya başladılar bile.

Bu dört hisse senedinin tümü yılın başından bu yana neredeyse çift haneli kazançlar görüyor. Microsoft’un yüzde 8,1, Nvidia’nın yüzde 37,7, Meta’nın yüzde 31,2 ve Amazon’un yüzde 11,2 oranında artması bunu gösteriyor. Johnson'a göre bu dört hisse senedi, S&P 500'ün geçen hafta Cuma gününe kadarki yüzde 4'lük yıllık kazancının da kabaca yüzde 70'ine katkıda bulunmuş durumda.

Kimler eksik?

Peki ‘Fantastik Dörtlü’de hangi şirketler eksik? Johnson, yılın başından Cuma gününe kadar yaklaşık yüzde 30 oranında düşüş yaşayan Tesla ve 1 Ocak'tan bu yana yaklaşık yüzde 3 oranında düşüş yaşayan Apple’ın yanı sıra hisseleri yıl başından bu yana yalnızca yüzde 3,5 oranında artan Alphabet’i artık büyük grubun dışında tutuyor.

Piyasanın dengesiz performansı, Cuma günü S&P 500'ün yüzde 1,1'lik yükselişinin neredeyse tamamen Meta ve Amazon hisselerinden kaynaklandığı yeni bir dönüm noktasına ulaştı. New York Menkul Kıymetler Borsası'nda işlem gören hisse senetleri arasında, Cuma gününü düşüşle kapatan hisselerin sayısı, yükselişle kapatan hisselerin sayısının 1,5 katına ulaştı. Bu önemli bir sapma olarak kabul ediliyor.

Rosenberg Research'ün kurucusu ve eski Merrill Lynch ekonomisti David Rosenberg'e göre, S&P 500’de görülen bu sapmanın, son 53 yılda yalnızca bir işlem gününde meydana geldiğini ifade ediyor. O gün, 20 Ekim 1987 günü, yani Dow Jones’un tek bir seansta yaklaşık yüzde 23 oranında düştüğü ‘Kara Pazartesi'nin ertesi günü; ve bu gün, hâlâ Dow Jones tarihinde kaydedilen en büyük düşüş olarak kabul ediliyor.

Bir süredir ABD hisse senetlerinde düşüş eğilimi gösteren Rosenberg, Nasdaq’ta da yükselen/düşen hisse senedi oranının NYSE ile benzer olduğunu, düşen Hisse senetleri sayısının kazananlardan bir buçuk kat daha fazla olduğunu belirtiyor.

Yatırımcı hissiyatı gergin

Ek olarak, piyasa stratejistleri arasında popüler olan diğer ölçümler de piyasanın yakın vadede bir gerileme yaşanabileceğine dair işaretler veriyor. Johnson’ın belirttiğine göre, Amerikan Bireysel Yatırımcılar Birliği'nin geçen hafta sonlarında yayınlanan en son haftalık anketine göre, piyasa hissiyatının gergin olduğu ve katılımcılar arasında yükseliş hissiyatının yüzde 49,1'e yükseldiği görülüyor. Johnson, bunun daha önce piyasadaki geçici yüksek seviyelerle ilişkilendirilen seviyelere yakın olduğuna dikkat çekiyor.

Bir başka yükseliş stratejisti, mevsimsel faktörlerin yakında hisse senetleri için olumsuz bir rüzgar haline gelebileceğini belirtiyor. Nationwide'da yatırım araştırma şefi olan Mark Hackett, "Piyasanın genel havası şu anda olumlu olsa da kendimize şu soruyu sormakta fayda var: En azından yakın vadede biraz fazla iyi haber mi fiyatladık?” diye soruyor ve ekliyor: “Son iki yılda, özellikle de seçim yıllarında, takvimdeki bu dönem, yani Şubat’tan Mart’a giden süreç bir düşüş eğilimi gösteriyor. Artan duyarlılık ve konumlandırmayla birlikte, mevsimsel dalgalanmalardan geçerken önümüzdeki altı ila sekiz hafta içinde yatay veya hafif olumsuz bir hareket görmeyi bekliyorum. Bundan sonra yıl için uzun vadeli görünümüm olumlu olmaya devam ediyor.”

Piyasa genişliği borsada düşüşü derinleştirebilir

 

Muhteşem Yedili’nin büyüsü borsaları nasıl etkileyecek?

 

Yatırımcılar ‘balon’ korkusuyla Muhteşem Yedili’den kaçıyor

 

'Muhteşem Yedili' 2024’te de aynı performansı gösterebilecek mi?

 

Jim Rogers ‘Muhteşem 7'yi açığa satmak için doğru anı kolluyor

 

Muhteşem Yedi çılgınlığı hisse senetlerini çöküşe mi hazırlıyor?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)