E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıYeni sıkıntı LNG fiyatları mı olacak?---

Yeni sıkıntı LNG fiyatları mı olacak?

Yeni sıkıntı LNG fiyatları mı olacak?
24 Nisan 2024 - 08:38 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, piyasalar mercek altına alınıyor

Dün S&P 500 ve MSCI Dünya endeksinin son iki ayın en iyi performansını sergilemesi, Britanya’nın FTSE 100 endeksinin rekor seviyeye ulaşması ve Japonya çıkışlı MSCI Asya endeksinin ardından bu sabah Asya piyasalarındaki genel hava en pozitif.

Dün global piyasalara moral; Elektrikli araç üreticisi Tesla’nın  yeni elektrikli araç modellerinin piyasaya sürüldüğünü duyurarak ABD teknoloji devleri için kazanç sezonunu başlatması ve General Motors’un beklenenden güçlü kar açıklaması ile gelmişti. Aynı zamanda dün iki yıllık ABD Hazine tahvillerinin 69 milyar dolarlık satışına yönelik güçlü talep, tahvil getirilerinin düşmesi ve doların zayıflaması, finansal koşulları gevşeten olayların bir araya gelmesiyle olumlu havanın artmasına yardımcı oldu.

MSCI’nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerini içeren en geniş endeksi, hisse senetlerinin geçen haftaki sert satıştan sonra toparlanmasıyla %1 ve Japonya’da  Nikkei’de %2 ve Hong Kong Hang Seng Endeksi %1,6 artış kaydetti.

Yatırımcılar, kurumsal kazançların ötesinde, ABD gayri safi yurt içi hasıla rakamlarına ve ABD faiz oranlarının seyrini ölçmek için bu hafta sonuna doğru açıklanacak olan (Fed’in tercih ettiği enflasyon göstergesi) Mart ayı kişisel tüketim harcamaları verilerine odaklanmış durumda. Piyasalar şu anda Fed’in ilk faiz indirimini yapacağı eylül ayını fiyatlıyor ve bu yıl 43 baz puanlık indirim beklentisi var.

Piyasaların yıl başından 160 baz puan indirim bekletişinden şimdilerde 43 puan indirim beklentisine geçmesi, geçtiğimiz birkaç haftada Hazine tahvil getirilerini ve doları yükseltti, ancak girdi fiyatlarındaki artış nedeniyle ABD ticari faaliyetlerindeki zayıf talep Nisan ayında dört ayın en düşük seviyesine gerilediğini ve enflasyon oranlarının hafifçe gerilediğini gösteren verilerin ardından bu getiriler zayıfladı.

Şaşırtıcı derecede zayıf PMI rakamları (52,1’den bu ay 50,9’a düştü)  ABD ekonomisinin ikinci çeyrekte bir miktar ivme kaybedeceğini gösterdi. 10 yıllık Hazine bonolarının getirisi %4,613 düzeyindeyken, ekonomik verilerin ardından %4,568’e kadar geriledi. ABD para biriminin altı para birimine karşı ölçümünü yapan dolar endeksi 105,60’a geriledi.

Asya’ya teslim edilecek sıvılaştırılmış doğal gazın (LNG) spot fiyatının üç ayın en yüksek seviyesine yükselmesi Hindistan gibi fiyata duyarlı alıcılardan gelen talebi kısıtlamaya başladığına dair ilk işaretler görülmeye başlandı. Fiyattaki son artış, daha çok tedarik endişelerinden kaynaklandı; Orta Doğu’da devam eden çatışma, dünyanın üçüncü büyük LNG ihracatçısı olan Katar’dan yapılan sevkiyatların kesintiye uğrayabileceği endişelerini artırdı. Şu ana kadar bu korkular henüz gerçekleşmedi ancak Avrupa’ya giden gemiler, Yemen’in Husi grubunun, hiçbiri LNG olmasa da birçok gemiye füze saldırıları düzenlediği Kızıldeniz’den kaçındığı için LNG sevkiyatlarının maliyetleri arttı. Spot fiyatın bir kez daha mmBtu başına 10 doların üzerine çıkmasıyla, geçmişte Hindistan ve hatta dünyanın en büyük LNG ithalatçısı olan Çin gibi alıcıların alımlarını geri çekmesiyle sonuçlanan seviyelere ulaştı. Çünkü bu fiyat seviyelerinde ithal LNG’nin iç piyasadaki diğer yakıtlarla rekabet etmesi zorlaşıyor.

Petrol fiyatları, geçen hafta ABD ham petrol stoklarında sürpriz bir düşüş olduğunu gösteren sektör verilerinin ardından bu sabah biraz yükseldi. Bu talep açısından olumlu bir işaret olsa da piyasalar Orta Doğu’daki gerginlikten tedirgin olmaya devam ediyor.

Brent ham vadeli işlemleri %0,06 artışla varil başına 88,47 dolara yükselirken, ABD West Texas Intermediate ham vadeli işlemleri  %0,1 artışla varil başına 83,44 dolara ulaştı.

Fiyat hareketi güçlü hisseler (24.04.2024)

 

Günün önemli şirket haberleri 24/04/2024

 

Yabancıların favori hisse senetleri

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • xyz24 Nisan 2024 10:45

    Bu hükümet iktidara kayıp etsin aylık doğalgaza 10 000-20 000 TL kışın aylık fatura ödeyeceğimizi düşünmekteyim.