E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMuhteşem Yedili’nin büyüsü borsaları nasıl etkileyecek?---

Muhteşem Yedili’nin büyüsü borsaları nasıl etkileyecek?

Muhteşem Yedili’nin büyüsü borsaları nasıl etkileyecek?
24 Ocak 2024 - 11:22 borsagundem.com

ABD borsalarında S&P 500 Endeksi son üç seanstır üst üste rekor kapanışa ulaştı. Uzmanlara göre rallinin baş kahramanı olan ‘Muhteşem Yedili’, daha geniş kapsamlı bir rallinin fitilini ateşliyor olabilir

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında Muhteşem Yedili teknoloji hisselerinin kazanımları S&P 500 Endeksi’nin bu yıl rekor kırmasındaki en önemli etken olarak öne çıkıyor. Ancak Barron’s’un haberine göre bu büyü teknolojinin ötesine de yayılabilir.

S&P 500 Endeksi cuma günkü kapanışı itibariyle bu yıl 588 milyar dolarlık piyasa değeri elde etti. Dow Jones verilerine göre endeksin toplam değeri 40,626 trilyon dolara ulaştı. Muhteşem Yedili olarak adlandırılan Apple, Alphabet, Amazon, Meta, Microsoft, Nvidia ve Tesla hisseleri birlikte 463 milyar dolarlık geliri tek başına sağladı. Endeksteki diğer 493 şirketse sadece 125 milyar dolarlık gelir elde edebildi.

Büyük teknoloji hisselerinin rallisi bu yıl S&P 500 Endeksi’ni %2 yükseltti. Kısmen yapay zeka teknolojileri sayesinde sağlanan bu destek olmasaydı endeks yıl başından bu yana sabit bir seyirde ilerleyecekti. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Ocak 2022’deki rekor seviyesini cuma günü geride bırakan endeks salı günü itibariyle üçüncü kez rekor kapanışa ulaştı.

S&P 500 Endeksi’nin farklı ölçekleri ve endeksin eşit ağırlıklı versiyonu da benzer bir noktaya işaret ediyor. S&P 500 bileşen şirketlerin piyasa değerlerine göre ağırlıklandırılır. Apple ve Microsoft gibi büyük şirketlerin yükselişi veya düşüşü endeksin genel performansında önemli bir etkiye sahiptir. Endeksin eşit ağırlıklı versiyonu ise hisselerin ortalama performansını gösterir.

S&P 500 art arda rekorlar kırsa da Invesco Eşit Ağırlıklı S&P 500 ETF’si bu yılın başından itibaren düşüşteydi.

Standart piyasa değeri ağırlıklı bir endekse karşı bu düşük performans hisse senetlerinin çoğunun şu anda S&P 500’den veya büyük teknoloji hisselerinden çok daha düşük değerlemelerle işlem gördüğü anlamına geliyor. FactSet verilerine göre, eşit ağırlıklı endeks analistlerin hisse başına toplam getiri beklentilerinin 15,9 katında işlem görüyor. Habere göre, S&P 500’ün ortalama fiyat kazanç seviyesinin 19,8 kat olduğu düşünüldüğünde bu hisselerin değerinin %20 altında işlem yaptığı sonucu çıkarılabilir.

Söz konusu tablo son beş yılda hisse fiyatlarında görülen en büyük indirimi işaret ediyor.

Bilançoları artırma etkisi olan ABD’deki ekonomik büyümenin devam etmesi ortalama hisse senetlerini daha da cazip hale getirebilir. ABD Merkez Bankası (FED) Mart 2022’den bu yana gerçekleştirdiği 11 faiz artışı ekonomik büyümede baskı oluşturuyor olsa da işverenler işe alımlarına yine de devam etmişti. Çalışan ücretlerindeki artış son birkaç ayda enflasyonu geride bıraktı. Bu da mal ve hizmetlere olan talep üzerinde pozitif etki yaratabilir.

Bu nedenle ekonominin bazı alanları yıllık bazda orta tek haneli getiriler görmeye devam ediyor. Enflasyondaki düşüş FED’in yıl boyunca birden fazla faiz indirimi gerçekleştirmesi ihtimalini güçlendiriyor. Faiz indirimleri tüketicilerin ve işletmelerin elinde bulunan parayı harcamak için serbest hale getirebilir.

Tüm bunlar ve diğer faktörler göz önüne alındığında, analistler FactSet'e göre önümüzdeki üç yıl boyunca S&P 500 şirketleri için eşit ağırlıklı olarak yıllık bazda %4,7'lik bir satış artışı bekliyorlar. Enflasyon ılımlı hale geldikçe, bu artan satışlar kâr marjlarını artıracak ve şirketlere hisse geri alımlarına devam etmek için kullanabilecekleri nakit sağlayacaktır.

FactSet verilerine göre konsensüs beklentiler fiyat bilanço oranlarının önümüzdeki üç yıl boyunca yılda yaklaşık %12 artacağı yönünde.

Barron’s haberine göre servet yönetimi firması BMO’nun Baş Yatırım Sorumlusu Young-Yu Ma, “ABD Merkez Bankası’nın faiz indirimlerine başlaması muhtemel olduğunda ve şirketler ve tüketiciler daha rahat bir harcama ortamına ulaştığında borsalardaki tablonun yılın ikinci yarısından itibaren aydınlanacağını düşünüyoruz” dedi. Borsa uzmanı yatırımcıların borsalardaki yüksek performansa katılmak için teknolojinin ötesinde piyasanın diğer alanlarında yatırım fırsatları aradığını da sözlerine ekledi.

Yüksek büyüme ve düşük hisse değerlerinden oluşan bir bileşim hisse senedi fiyatlarını daha da yükseltebilir. 22V Research’ten Dennis DeBusschere, “Ekonomik büyüme ve faiz indirimleriyle ilgili endişeler hafiflerse dev miktarsa sermayesi olmayan teknoloji sektöründe bulunmayan hisse senetleri de bu ralliden faydalanacaktır” dedi.

Ancak tüm bunlar teknoloji devlerinin uzun vadede kazanamayacağı anlamına gelmiyor. Ki habere göre muhtemelen bu hisseler kazandırmaya devam edecek. Zira bu şirketlerdeki kârlar ortalama bir firmadan çok daha hızlı artıyor.

Yine de teknoloji devleri son getirilerinin ardından bir miktar ara verebilir veya bu hisseler bir miktar düşebilir. Dolayısıyla bugünün fiyatları teknoloji devlerinden hisse senedi satın almak için uygun olmayabilir. Barron’s haberi yatırımcılara teknolojinin ötesinde gelecekte ivme kazanabilecek hisselere odaklanmalarını tavsiye ediyor.

Wall Street Trump olasılığını fiyatlıyor

 

Pasif yatırımlar borsaların kimyasını bozuyor

 

İşleme girmeden önce dikkat etmeniz gereken 5 kritik detay

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)