E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa‘Muhteşem Yedili’deki 'aşırı yoğunlaşma' düşüş işareti mi?---

‘Muhteşem Yedili’deki 'aşırı yoğunlaşma' düşüş işareti mi?

‘Muhteşem Yedili’deki 'aşırı yoğunlaşma' düşüş işareti mi?
08 Şubat 2024 - 11:16 borsagundem.com

Uzmanlar, dev teknoloji hisselerinin ralliye öncülük etmesinin borsaya zarar vereceği noktasındaki endişelerin yersiz olduğunu düşünüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırımcılar, ABD borsalarında geçen yıldan bu yana devam eden yapay zeka odaklı rallinin sonuna gelinip gelinmediğini merak ediyor. Bu noktada en önemli argümanların başında ‘kötü piyasa genişliği’ geliyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, BMO baş yatırım stratejisti Brian Belski, dev sermayeli teknoloji hisselerinin hakimiyetinin borsaya zarar vereceğine dair korkuların abartılı olduğunu söylüyor.

Teknoloji hisselerinde olası bir satış, borsayı etkilemez

Insider’dan Matthew Fox’un haberine göre, Belski, “Borsadaki ‘aşırı yoğunlaşma’ abartılmış bir risk ve yatırımcıların hisse senedi satın almasını engellememeli” diyor. Belski paylaştığı notta, yatırımcıların artan yoğunlaşmayla bağlantılı riskleri abartıyor olabileceğini söylüyor. Bazıları bunun 2000'lerdeki 'dot-com balonu’nun zirvesine yakın bir zamanda meydana gelen piyasa ortamını yansıttığını öne sürse de Belski bu fikirde değil.

Goldman Sachs'ın verilerine göre ‘Muhteşem Yedili’ olarak bilinen ve Apple, Amazon, Tesla, Nvidia, Microsoft, Alphabet ve Meta’dan oluşan dev sermayeli teknoloji hisseleri S&P 500'ün yüzde 29'unu oluşturuyor. Yatırımcıların bu teknoloji hisselerine yönelik talebinin düşmeye başlamasının, tam da bu nedenle bir risk teşkil ettiği düşünülüyor.

Ancak Belski, mega büyük teknoloji hisselerinde satış yaşansa bile genel borsanın yine de olumlu getiriler yaratabileceğinin altını çiziyor. Belski, “Çalışmamız, mega sermayeli hisse senetlerinin üstün performansının azalmaya başladığı önceki dönemlerde borsanın gayet iyi durumda olduğunu gösteriyor” diyor.

Yüzde 14,3’lük ortalama yıllık getiri

Belski rakamları özetliyor ve S&P 500 zirvelerindeki ilk 10 hisse senedinin göreceli performansının ardından gelen 1 yılda borsanın ortalama yüzde 14,3 oranında getiri sağladığını bulguluyor.

Belski, “Aslında endeksin değer kaybettiği tek dönem 2001 yılındaki teknoloji balonu döneminde yaşandı ve son raporlarımızda da sıklıkla belirttiğimiz gibi, son zamanlarda aksi yöndeki bazı söylentilere rağmen bunun karşılaştırılabilir bir dönem olduğunu düşünmüyoruz” diye yazıyor.

Veriler Belski'ye, ‘Muhteşem Yedili’ olarak bilinen teknoloji hisselerinin değer kaybetmesi durumunda S&P 500'ün dipteki 490 hissesinin genel piyasanın ağırlığını taşıyabileceğini gösteriyor.

Yüzde 10’luk bir düzeltme tipik bir durum

Bu yıl mega sermayeli teknoloji hisselerinde satış gerçekleşirse yatırımcılar şaşırmamalı çünkü yüzde 10'luk bir düzeltme, boğa piyasasının ikinci yılı için tipik bir durum. Belski, “S&P 500'ün tarihsel olarak boğa piyasalarının ikinci yılında neredeyse her zaman bir noktada teknik düzeltme yaşadığını belirtmek isteriz. Dolayısıyla bu hisse senetleri daha geniş bir piyasa zayıflığına neden olacak şekilde mücadele etmeye başlasa bile, bunun tek başına yükselişi geçersiz kılacağına inanmıyoruz” diye yazıyor.

Dev sermayeli teknoloji hisselerinin ötesinde Belski, temellerin S&P 500'deki diğer 490 hisse senedi için de olumlu göründüğünü söylüyor. Belski, "Değerleme açısından bakıldığında, 490 S&P 500 hissesi, uzun vadeli ortalama fiyat-kazanç oranının biraz üzerinde işlem görüyor” diyor.

Belski, kazançların geçen yıl dibe vurmuş gibi göründüğünün ve yavaş yavaş iyileşmeye başladığının da altını çiziyor ve ekliyor: “Makul değerlemenin ve toparlanan kazanç ortamının, ‘Muhteşem Yedili’ dışında kalan hisse senetlerini güçlü bir şekilde desteklediğine inanıyoruz ve yatırımcılara portföylerini buna göre konumlandırmalarını tavsiye ediyoruz.”

Muhteşem Yedili’nin büyüsü borsaları nasıl etkileyecek?

 

Yatırımcılar ‘balon’ korkusuyla Muhteşem Yedili’den kaçıyor

 

'Muhteşem Yedili' 2024’te de aynı performansı gösterebilecek mi?

 

'Muhteşem Yedili' 2023’ü domine etti, borsanın geri kalanı 2024’te yükselecek mi?

 

Ralli artık ‘Muhteşem Yedili’den ibaret değil

 

Muhteşem Yedi çılgınlığı hisse senetlerini çöküşe mi hazırlıyor?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)