E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıYurtdışı erteleme, yurtiçi bekleme modunda---

Yurtdışı erteleme, yurtiçi bekleme modunda

Yurtdışı erteleme, yurtiçi bekleme modunda
26 Nisan 2024 - 08:59 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, piyasalar mercek altına alınıyor

Geçtiğimiz günlerde JPMorgan CEO’su Jamie Dimon ,  Amerikan ekonomisinin güçlü olmaya devam ettiğini ancak bir “stagflasyon” dönemine girebileceğini belirtmişti. Dün ABD 1Ç24 büyüme verisinde  yatırımcılar, enflasyonun hızlanmasına rağmen ABD ekonomisinin ilk çeyrekte yaklaşık iki yılın en yavaş temposunda büyüdüğünü gördüler. 2023 son çeyrekte ekonomi %3,4 büyümüştü , 2024  İlk çeyrekteki büyüme hızı %1,6 ile ABD merkez bankası yetkililerinin enflasyonist olmayan büyüme oranı olarak kabul ettiği %1,8’in altında gerçekleşti.Beklenenden daha yumuşak bir büyüme ve beklenenden daha yüksek bir enflasyonu ortaya çıkınca piyasalar da Fed’in Eylül ayından önce faiz indirimine gitmeyeceği yönündeki beklentiler güçlendi. ABD faiz görünümüne ilişkin daha fazla ipucu için şimdi odak noktası, Fed’in tercih ettiği enflasyon ölçüsü olan bugün açıklanacak olan mart ayı çekirdek PCE fiyat endeksi verilerine dönmüş durumda.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) dünkü  faiz kararında bir sürpriz yapmadı, şahin duruşunu korudu ve politika faizini  %50’de sabit bıraktı. Başkan Karahan’ın ABD’deki açıklamalarında koridorun efektif şekilde kullanılacağını bildirmesi ile bu durumda politika yapıcıların fon maliyetlerini artırmasına olanak sağlanmış olduğundan , politika faizinin değişmesini zaten beklemiyorduk. Karar ardından gelen bildirimde de parasal aktarım mekanizmasının güçlendirilmesi, TL mevduat payının artırılması ve KKM’den TL mevduata geçişin desteklenmesi amacıyla belirlenen koşulları sağlayan mevduat bankalarının TL mevduat ve KKM hesapları için KKM için tutulan zorunlu karşılıklara ödenebilecek faiz tavanı %25’ten %30’a ve  1-3 ay vadeli TL mevduat için tutulan zorunlu karşılıklara ödenebilecek faiz tavanı %36’dan %40’a yükseltildi. Bankaların  Kredi maliyetini hafifletici etmenler olduğundan olumlu karşıladık. Merkez Bankası’nın kararlığının devam ettiğinden  2024 yılı için %43’lik enflasyon tahminimizde ve Yılın son çeyreğinde 500 baz puanlık  faiz indirimi beklentimizi korumaya devam ediyoruz.

Japonya Merkez Bankası’da bu sabah faiz oranlarını sıfır civarında tuttu ve enflasyonun önümüzdeki üç yıl içinde %2 hedefinin yakınında kalacağını öngören yeni tahminler yayınlayarak, bu yılın sonlarında borçlanma maliyetlerini artırmaya hazır olduğunun sinyalini verdi. Japonya’nın Nikkei endeksi de açıklamanın ardından  % 1’den fazla yükselirken, kararın piyasadaki BOJ’un faiz artırımına gidebileceğine dair bazı temel beklentileri boşa çıkarmasıyla yen dolar karşısında 156’nın ardından 34 yılın en düşük seviyesine geriledi.

Petrol fiyatları, üst düzey bir ABD’li yetkilinin ki kendileri Hazine Bakanı Janet Yellen olur,  yaptığı açıklamada, ABD’nin ilk çeyrekteki GSYİH büyümesinin daha yüksek revize edilebileceğini ve “tuhaf” faktörlerin ekonomiyi neredeyse iki yılın en zayıf seviyesinde tutmasının ardından enflasyonun düşeceğini söylemesi ve Orta Doğu’daki çatışmalar nedeniyle arz endişelerinin devam etmesi sonrasında iki haftadır devam eden kayıplarının ardından yükselişte ve bu haftayı yükselişle tamamlama yolunda. Brent ham vadeli işlemleri %0,4 artışla varil başına 89,32 dolara ve ABD Batı Teksas Orta vadeli ham petrol vadeli işlemleri  %0,3 artışla varil başına 83,80 dolara yükseldi. Haftada Brent şu ana kadar %2,3  ve  WTI %0,8 arttı.

Yine Hazine Bakanı Janet Yellen’ın,  Biden yönetiminin Çin’in aşırı sanayi kapasitesinden kaynaklanan tehditlere yanıt vermek için tüm seçenekleri açık tuttuğunu söylemesi le Spot altın % 0,69 artışla ons başına 2.331 dolara yükseldi.

Fiyat hareketi güçlü hisseler (26.04.2024)

 

19 şirketten temettü kararı geldi! İşte o şirketler...

 

Yabancılar borsada hangi hisseleri alıyor?

 

Ünlü yatırımcı Gross'tan teknoloji hisseleri uyarısı

 

İhracat oranı yüksek, kazandıran BIST 100 şirketleri

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)