E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street borsa rallisinin geleceğini parlak görüyor---

Wall Street borsa rallisinin geleceğini parlak görüyor

Wall Street borsa rallisinin geleceğini parlak görüyor
21 Şubat 2024 - 14:17 borsagundem.com

Wall Street, ABD borsalarındaki rallinin hedef seviyelerin daha da üzerine çıkabileceğine inanıyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD hisse senedi piyasalarındaki ralli, geçen yılın sonundaki tahminlerin neredeyse hepsine şimdiden ulaşmış durumda. Bu durum, Wall Street’te, hisse senetlerinin başlangıçta düşünülenden daha da yükseklere çıkabileceğine yöneli inancı kuvvetlendiriyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Wall Street'in S&P 500 Endeksi için geçen yılın sonunda yaptığı tahminlerin en yüksek seviyesinin bir kez daha yükseldiği görülüyor.

Yüzde 10,9’luk büyüme öngörüsü

Yahoofinance’ten Josh Schafer’ın haberine göre, gösterge endeks 2024'e başlamak üzere yeni rekor seviyelere ulaşmış durumda. Hisse senetlerindeki artış, S&P’yi şimdiden yılın iki ayı dolmadan Wall Street stratejistlerinin ortalama yıl sonu hedefinin üzerine çıkardı. Şimdi ise iki strateji uzmanı, hisse senetlerinin 2024'te ne kadar ilerleyebileceğine dair tahminlerini güçlendiriyor.

Geçen hafta Goldman Sachs yıl sonu hedefini 5.100 puandan 5.200 puana çıkardı. Salı günü de UBS hedefini artırdı. Jonathan Golub liderliğindeki UBS Investment Bank hisse senedi stratejisi ekibi, S&P 500'ün bu yılı daha önceki 5.100 puan seviyesini revize ederek 5.400 puan seviyesinde bitireceğini öngörüyor. Bu, endeksin dünkü açılış fiyatına göre neredeyse yüzde 8'lik bir artışı yansıtıyor. Golub, “Yükseliş görüşümüze rağmen, yeterince yükselişe sahip olmadığımız görülüyor” diye yazıyor.

Hem Goldman Sachs hem de UBS, hisse senetlerinde neden daha fazla yükseliş gördüklerini açıklarken bu yıl kurumsal karlar için önceki tahminlerden daha iyimser bir görünüm sergilediklerini ifade ediyor.

Yeni tahminler, FactSet'e göre S&P 500 şirketlerinin kazançlarının bir ay önceki yüzde 1,9 tahmininden dördüncü çeyrekte yüzde 3,2 oranında artmasının beklenmesiyle geliyor. Analistler, 2024 yılının tamamı için S&P 500'ün yüzde 10,9 oranında büyüyeceğini öngörüyor.

İtici güç ‘kazanç büyümesi’

Goldman Sachs'ın ABD'li hisse senedi stratejisti David Kostin, bankanın S&P 500 projeksiyonunu güçlendiren bir araştırma notunda, 2024 yılında hisse senetlerinin yükselişini sürdürecek olmasının ‘birincil itici gücü’nün kazanç büyümesinin olacağını yazıyor.

Kostin, kazançlara ilişkin daha iyimser görünümün, ‘ABD ekonomik büyümesine ve tavan kar marjlarına ilişkin iyileştirilmiş görünümlerden’ kaynaklandığını belirtiyor. Özellikle Goldman'ın kazanç artışı çağrısı dev teknoloji şirketlerinden kaynaklanıyor.

Teknoloji ve iletişim hizmetleri sektörü

Son üç ayda, ‘Muhteşem Yedili’ olarak da bilinen teknoloji hisselerinin kazanç tahminleri yüzde 7 oranında artış gösterdi. Bu arada marj beklentileri de 86 baz puan yukarı revize edildi. Bu, kazançlarda yüzde 3'lük aşağı yönlü revizyon ve marjlarda 30 baz puanlık aşağı yönlü revizyon görülen diğer 493 hisse senedinde görülen eğilimlerle çelişiyor.

Bu durum Goldman'ı, söz konusu yedi hisse senedinden beşini içeren teknoloji ve iletişim hizmetleri sektörlerinin 2024 yılında kazanç artışına öncülük edeceğine inandırıyor.

Kostin, “Yapay zeka büyümesi ve tüketici gücü gibi talep etkenlerinin bu sektörlerde gelir artışını desteklemesini, bu şirketlerin işletme verimliliğine odaklandıkça marjların da genişlemeye devam etmesini bekliyoruz” diye yazıyor ve ekliyor: “S&P 500'ün geri kalanı da 2024'te marjlarını iyileştirecek ancak çok daha küçük bir oranda.”

Enflasyon olumlu etki edebilir

Elbette borsadaki yükselişe ilişkin hâlâ pek çok risk mevcut. Son günlerde hisse senetleri üzerinde ağırlık yaratanlardan biri de yapışkan enflasyon beklentisi. Hisse senetleri, Fed'in faiz oranlarını umulduğu kadar kısa sürede düşüremeyeceğine dair korkuları ateşleyen beklenenden daha sıcak enflasyon raporuna tepki olarak 13 Şubat’ta belirgin bir düşüş yaşadı.

Ancak UBS'den Golub, yapışkan enflasyonun şirketler için o kadar da kötü olmayabileceğine dikkat çekiyor. Golub, “Getiriler ve kârlar nominal dolar cinsinden ölçülüyor. Başka bir deyişle, yüksek enflasyon hisse senedi fiyatları için olumlu olma eğiliminde. Piyasa geçen hafta daha sağlam Tüketici Fiyat Endeksi ve Üretici Fiyat Endeksi raporlarıyla satışlar yaşamış olsa da, çalışmamız bu talep odaklı okumaların gelecekteki getiriler için yapıcı olduğunu gösteriyor” diye yazıyor.

Wall Street’te gündem yeniden faiz artışı senaryoları

 

Enflasyon raporu Wall Street’te moralleri bozdu

 

Wall Street'e göre piyasalar enflasyon raporuna aşırı tepki veriyor

 

Borsa rallisini 'duygular' mı yönlendiriyor?

 

UBS'e göre borsa rallisinin devamı için gerekli 3 gelişme

 

Küçük ölçekli hisse senetlerinde yüksek volatilite

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)