E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEnflasyon raporu Wall Street’te moralleri bozdu---

Enflasyon raporu Wall Street’te moralleri bozdu

Enflasyon raporu Wall Street’te moralleri bozdu
14 Şubat 2024 - 11:40 borsagundem.com

Geçtiğimiz hafta art arda kırılan rekorlarla küresel piyasaların gündemine yerleşen ABD borsaları enflasyon engelini geçemedi. TÜFE rakamlarının beklenenin üzerinde gelmesiyle Wall Street’in üç büyük endeksi de sert düştü

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD enflasyonu ocak ayında düşüşünü sürdürdü. Ancak bu düşüş Wall Street’in beklentilerinden daha sınırlıydı. Yatırımcılar ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz indirimi yol haritası konusunda karamsarlığa kapıldı. Hisse senetlerinde ise salı günü sert düşüşler hakimdi.

ABD Çalışma Bakanlığı salı günü açıkladığı tüketici fiyat endeksi rakamları ocak ayında enflasyonun yıllık bazda %3,1 yükseldiğini gösterdi. Aralık ayında bu oran %3,4 seviyesindeydi. Oranlar haziran ayından bu yana en düşük seviyeyi gösteriyor.

Tahminlerse enflasyonun %2,9’da kalacağı yönündeydi. Bu aynı zamanda FED’in politika faizlerini er ya da geç düşüreceğini uman yatırımcılar için hayal kırıklığı yarattı. Faiz indirimleri bir yandan ekonomik aktiviteyi artırıp diğer taraftan da yatırımcıların getirisi azalan tahviller yerine hisse senetlerini seçmesini teşvik etmesini sağlaması nedeniyle piyasalar için kritik öneme sahip.

Enflasyon verilerinin etkileri hisse senetleri ve tahvil piyasalarında sert bir biçimde hissedildi. 500 puanın üzerinde düşen Dow Jones Endeksi %1,4’lük düşüşle geçen yılın mart ayından bu yana en kötü bir günlük düşüşünü gerçekleştirdi. Üç büyük ABD endeksi de TÜFE rakamlarının açıklanmasının ardından Eylül 2022’den bu yana en kötü performansını gösterdi. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre haftaya 5.000 puan sınırının üzerinde başlayan S&P 500 Endeksi kapanışta 4.953 puanda kaldı.

10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri ise %4,315’e yükseldi. Tahvil faizleri kasım ayı sonundan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Wall Street Journal'ın haberine göre birçok yatırımcı salı günü itibariyle şu gerçeği fark etti: 

2023’teki dezenflasyon süreci yani enflasyonun yılın başındaki %6,4’ten yıl sonunda %3,4’e düşmesi kolaydı. Bunun, işsizlikte yaygın olarak beklenen artış ve hatta resesyon olmadan gerçekleşmesi hoş bir sürpriz oldu. Söz konusu tablo FED’in %2 hedefine giden yolun da nispeten kolay olacağını ummasına neden oldu. Ocak ayı raporu sadece bir aylık veri olmasına rağmen, FED’in patikasının düzensiz olabileceği riskini artırıyor.

Salı günkü rapordan önce Amerikan merkez bankasının muhtemelen Mayıs toplantısına kadar faiz oranlarını düşürmeye başlayacağını ima eden faiz oranı vadeli işlemler piyasaları şimdi ise haziran ayını faiz indirimlerinin başlangıcı için daha olası bir tarih olarak gösteriyor.

FED ne yapacak?

Yatırımcıların FED’in faiz indirimlerinin yakın olduğuna dair inancı, geçtiğimiz haftalarda hisse senetlerindeki ralliyi körüklemeye yardımcı oldu. Pazartesi günü Dow, 2024'ün 12. rekor kapanışına ulaşmıştı.

Ancak salı günkü enflasyon raporu, FED yetkililerinin temkinli pozisyonunun neden küçümsediğinin altını çiziyor. Zira bazı FED yetkilileri, piyasalarda son altı aydaki iyileşme hızının, fiyat baskılarını kontrol altına almadaki temel ilerlemenin abartılmasına neden olabileceğine öne sürüyordu.

Yetkililer, enflasyonun %2 hedefine döndüğüne dair daha fazla kanıt görmek istedikleri için 19-20 Mart'taki bir sonraki toplantılarında faiz indirimlerine hazır olmadıklarını açıkladılar.

FED Başkanı Jerome Powell, bu ayın sonlarında Ticaret Bakanlığı tarafından yayınlanacak ayrı bir göstergeye göre ölçülen enflasyon rakamlarında yetkililerin %2 hedefine dönüldüğüne dair daha fazla kanıt görmek istediklerini söyledi.

Powell geçen hafta katıldığı bir televizyon programında, “Verilerin yeterince iyi olmadığını söylemiyorum. Sadece altı aylık bir veri söz konusu. Verilerin beklediğimizden daha iyi ve hatta aynı ölçüde olması gerekmiyor. Sadece iyi olması yeterli” açıklamasında bulunmuştu.

Enflasyonun temel eğilimini daha iyi takip etmek amacıyla gıda ve enerji kalemlerini hariç tutan çekirdek enflasyon ocak ayında %3,9 arttı. Bu, 2021'in ortasından bu yana en düşük olan aralık ayındaki yükselişe eşitti.

Enflasyon aylık bazda ise %0,3 arttı. Çekirdek enflasyonsa yine aylık bazda %0,4 yükseldi. Bu iki artış da ekonomistlerin beklentilerinin üzerindeydi.

İki enflasyon göstergesi

FED’in tercih ettiği enflasyon göstergesi, ABD Çalışma Bakanlığı'nınkinden daha soğuk çalışıyor ve analistler bunun ocak ayında da devam edebileceğini belirtiyor. Salı günü açıklanan rakamlar tıbbi bakım ve uçak biletlerini farklı şekilde hesaplıyor ve bu kategoriler özellikle ocak ayında özellikle güçlüydü. Çalışma Bakanlığı'nın göstergesi hem mal sahipleri hem de kiracılar için kiralardan elde edilen barınma maliyetlerine de çok daha yüksek bir ağırlık veriyor. Barınma maliyetleri, ocak ayında genel fiyatlardaki aylık artışın yüzde 0,23'ünü oluşturdu. Barınma maliyetleri aylık bazda %0,6 arttı.

Bazı FED yetkilileri geçen yıl fiyat baskılarındaki yavaşlamayı izlerken, ikinci el arabalar gibi malların fiyatlarındaki düşüşün ötesinde kanıt aradıklarını söylemişlerdi. Salı günkü rakamlarsa bunun tam tersini gösteriyordu. Mallarda fiyat düşüşleri hızlanırken, hizmetlerde fiyat artışları hızlandı.

Fiyatlarsa hâlâ pandemi öncesi dönemin çok üzerinde. Bu artışlar özellikle de sıradan Amerikalıların sürekli satın aldığı bakkaliye ürünleri gibi kalemler için geçerli.

Daha önceki fiyat artışlarının gecikmeli etkisi Amerikalıların enflasyonun yükünü hissetmesinin bir sebebi olabilir. Goldman Sachs ekonomistleri tarafından yapılan bir analiz, yüksek fiyat seviyelerinden kaynaklanan hayal kırıklığının, enflasyon keskin bir şekilde düştükten sonra bile 1980'lerin başında devam eden düşük tüketici güvenine katkıda bulunmuş olabileceğini öne sürüyor.

WSJ haberine göre Goldman Baş Ekonomisti Jan Hatzius, "Tüketici güveninin toparlanması biraz zaman alıyor gibi görünüyor. Zira kısmen insanlar değişikliklerden ziyade fiyat seviyelerine odaklanıyor" dedi.

ABD Çalışma Bakanlığı'nın genel tüketici fiyatları göstergesi, dört yıl önce, pandeminin başlamasından hemen önceki ocak ayı ile karşılaştırıldığında %19,6 arttı. Buna karşılık, fiyatlar Ocak 2020'de sona eren dört yılda %8,9 yükseldi.

Ekonomistler genel olarak enflasyonun bu yıl yavaşlamasını bekliyorlar, ancak sürecin inişli çıkışlı olabileceği konusunda da uyarıyorlar. Örneğin enflasyonda barınma maliyetlerinde düşüşlerin görülmesi için, yeni imzalanan kira sözleşmelerinde fiyat artışlarının yavaşlaması gerekiyor.

Henderson’dan Mike Poore TÜFE rakamlarına ilişkin açıklamasında, “Enflasyonun daha iyi hale geldiğini söyleyebilirim. Bu kesinlikle iyi bir şey. Daha hızlı olmaması ise üzücü” açıklamasında bulundu.

 

Wall Street'e göre piyasalar enflasyon raporuna aşırı tepki veriyor

 

ABD enflasyonu sonrası piyasa ikiye ayrıldı

 

İngiltere'de yıllık enflasyon sabit kaldı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)