E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street'e göre piyasalar enflasyon raporuna aşırı tepki veriyor---

Wall Street'e göre piyasalar enflasyon raporuna aşırı tepki veriyor

Wall Street'e göre piyasalar enflasyon raporuna aşırı tepki veriyor
14 Şubat 2024 - 11:24 borsagundem.com

Beklentilerin üzerinde sıcak gelen enflasyon raporu, hisse senedi piyasalarının sert tepki vermesine neden oldu.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de dün yayınlanan enflasyon raporu, beklentilerin üzerinde sıcak geldi. Hisse senedi piyasaları ise rapora sert düşüşle yanıt verdi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, bazı analistler ise, sıcak gelen enflasyon raporuna piyasaların tepkisinin ‘aşırı’ olduğu yönünde.

Karamsarlık ya da kasvetten ibaret değil

Insider’dan Aruni Soni’nin haberine göre, Wall Street analistleri, yüksek gelen enflasyon raporuna rağmen piyasaların sakinleşmesi gerektiğini ve durumun sanıldığı kadar kötü olmadığını düşünüyor.

TÜFE raporunun Ocak ayında aylık fiyat artışını yüzde 0,2'lik beklentilerin üzerinde, yüzde 0,3 oranında artırdığını göstermesinin ardından S&P 500 Endeksi dünü yüzde 1,14 oranında düşüşle tamamladı. Bu düşüş, endeksin, geçen hafta kolaylıkla ulaştığı 5000 puan seviyesinin altına gerilemesine neden oldu.

Ancak BlackRock analisti Jean Boivin, enflasyon raporunun büyük bir kısmının konutla ilgili olması nedeniyle durumun tamamen karamsarlık ve kasvet olmadığını söylüyor. Boivin, son rapor da dahil olmak üzere, rapordaki barınma bileşeni olmadan enflasyonun son üç aydır yüzde 2'nin altında seyrettiğinin altını çiziyor.

Piyasalara istikrarsızlık hakim

Çalışma İstatistikleri Bürosu'nun TÜFE açıklamasına göre, barınma, aylık artışın üçte ikisini oluşturdu. Kirayı da içeren barınma endeksi aylık yüzde 0,6 oranında arttı.

Bolvin, “Sanırım yakın vadede enflasyonun düşüş eğiliminde olacağına dair hikaye hala devam ediyor. Piyasa aşırı tepki veriyor. Son 18 ayın hikayesi bu” diyor.

Gerçekten de piyasalara bir istikrarsızlığın hakim olduğu gözleniyor. Son olarak, Aralık ayındaki Fed toplantısının ardından hisse senetleri, 2024'te agresif ve yakın faiz artırımlarına ikna olarak sorunsuz bir yükselişe geçti. Faiz artırımı umutları, bir dizi güçlü ekonomik verinin Fed'in duraklama süresini uzatmasının ardından ise azaldı. Beklenenden daha sıcak gelen TÜFE verileriyle birlikte yatırımcılar ekonominin yeniden hızlanmasından endişe ediyor gözüküyor, ki bu Fed'in de şu anda istediği bir şey değil.

Ekonomi ‘daha yavaş’ soğuyor

JPMorgan'ın küresel baş stratejisti David Kelly, yine de bu TÜFE baskısının sorunların yeniden ortaya çıktığına dair bir işaret olmadığını belirtiyor. Kelly, "Benim bakış açıma göre, ekonomi soğuyor, sadece daha yavaş soğuyor” şeklinde konuşuyor.

TÜFE yıllık bazda yüzde 3,1 arttı. Bu, geçen ayki rekor olan yüzde 3,4'lük artışa kıyasla daha küçük bir artış. Kelly, “Bu raporun rakamları yukarı çeken bazı yönleri var; ancak genel olarak bu yıl zaman geçtikçe ekonominin daha yavaş büyüyeceğini, enflasyonun yıldan yıla düşeceğini düşünüyoruz” şeklinde konuşuyor ve ekliyor: “Bunun tadını çıkarmalıyız. Bu kötü değil. Sadece daha yavaş bir soğuma.”

Ayrıca, Goldman Sachs da, konutun ötesinde aylık fiyat artışlarına neden olan kategorilerin çoğunun tipik ‘yılbaşı’ artışlarının belirtileri olduğunu söylüyor. Bankanın analistleri, paylaştıkları notta, “Güçlü veriler, büyük ölçüde tıbbi hizmetler, araba sigortası ve onarımı ve kreş gibi emeğe dayalı kategorilerdeki yıl başındaki fiyat artışlarını yansıtıyor ve bu kategorilerdeki enflasyonun Şubat ve Mart aylarında net olarak önceki eğilime döneceğini varsayıyoruz” diye yazıyor.

Piyasalarda 'enflasyon' negatifliği

 

ABD enflasyonu sonrası piyasa ikiye ayrıldı

 

Tahvil rallisine 'ABD enflasyon verisi' darbesi

 

Yellen: Enflasyonu düşürme mücadelemizde ilerleme var

 

ABD'de enflasyon verisi açıklandı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • xyz14 Şubat 2024 11:42

    Bizim başımızda bir dünya lideri RTE ve BAHÇELİ var iken borsamızın endeks değeri en az 10 $ olmalı idi ve olacaktır.Bu sene 20 milyon yeni borsacının borsaya gelmesini beklemekteyim.