E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaUBS'e göre borsa rallisinin devamı için gerekli 3 gelişme---

UBS'e göre borsa rallisinin devamı için gerekli 3 gelişme

UBS'e göre borsa rallisinin devamı için gerekli 3 gelişme
15 Şubat 2024 - 11:08 borsagundem.com

UBS, ABD borsalarındaki yükselişin bu yıl devam etmesi için 3 değişkene odaklanılması gerektiğini söylüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarındaki rallinin devam edip etmeyeceği bilmecesi sürüyor. Uzmanlar, birçok faktörün etken olduğu bu süreçte 3 önemli değişkeni öne çıkarıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, UBS, borsadaki yükselişin 2024'te devam etmesi için 3 şartın gerçekleşmesi gerektiğini belirtiyor.

3 gelişme

Insider’dan Matthew Fox’un haberine göre, hisse senedi piyasası Ekim ayının sonundan bu yana yüzde 21 oranında arttı ve UBS, üç şey gerçekleştiği sürece yükselişin 2024 sonuna kadar devam edebileceğini düşünüyor.

Banka, boğa senaryosunda S&P 500'ün yıl sonuna kadar ilave yüzde 6 artışla 5.300 puana çıkacağını öngörüyor. Bunun nedeni kısmen beklenenden daha iyi olan dördüncü çeyrek kazanç sezonu ve hisse başına kazanç artışının yaklaşık yüzde 7 seviyesinde seyretmesi.

UBS'in küresel varlık yönetimi CIO'su Solita Marcelli, paylaştığı notta, “Ayrıca, şirketlerin yönlendirmeleri cesaret verici. Bu noktada, 2024 S&P 500 hisse başına kazanç tahminimizde, 240 dolarlık yukarı yönlü risk bulunduğunu düşünüyoruz” diyor.

Ancak bu yükseliş görünümü, beklenenden daha sıcak gelen Ocak ayı TÜFE raporunun Fed'in faiz oranlarını tam olarak ne zaman düşürebileceğini sorgulatmasının ardından teste tabi tutulmuş gözüküyor. Raporun ardından borsanın yaklaşık yüzde 2 oranında düşmesi de bunu kanıtlıyor.

Geride kalan birkaç ayda hisse senetlerine ilişkin yükseliş eğiliminin çoğu, Fed'in bu yıl faiz oranlarını altı keze kadar indirmesine dayanıyordu. Bu tahmin çok agresif olsa da UBS'e göre ekonomi dirençli kaldığı sürece borsa yükselmeye devam edebilir. UBS, borsadaki yükselişin 2024'te devam etmesi için olması gereken 3 gelişmeyi şu şekilde sıralıyor…

Ekonomiye dair daha iyi haberlere ihtiyaç var

Yatırımcılar, borsanın geçen yılki yükselişinin büyük kısmını durgunluktan kaçınmayı başaran sağlam bir ekonomiye bağladı.

Marcelli'ye göre bu, hisse senedi piyasasında daha fazla kazanç elde edilmesinde önemli bir faktör olmaya devam ediyor. Daha zayıf bir ekonomi, Fed'in daha agresif faiz indirimlerine yol açacağı için bazıları tarafından memnuniyetle karşılansa da, bu senaryo kesinlikle ideal bir senaryo değil.

Marcelli, “Güçlü bir iş gücü piyasasının özellikle önemli olacağına inanıyoruz; işsizlik oranları ılımlı seyrediyor ve tüketici odaklı sektörlerdeki harcamaları destekliyor. İş gücü piyasasının sağlığını ölçmek için haftalık ilk işsizlik sigortası başvurularını izlemeye devam ediyoruz ancak Şubat ve Mart ayı istihdam raporları da önemli olacak” diye yazıyor.

Fed faiz indirimlerinin erteleneceğine dair işaretler arıyoruz, ancak bunlar çok fazla değil

Fed'in Mart ayından Mayıs ayına ve hatta Haziran ayına kadar yapacağı ilk faiz indirimindeki gecikmeler, UBS’e göre öngörüleri bozucu nitelikte değil, ancak indirimler daha da gecikirse borsadaki yükselişi riske atabilir.

Marcelli, “Fed ne kadar uzun süre beklerse, Fed'in beklentileri ile piyasanın beklentileri arasında bir uyumsuzluk olması ihtimali o kadar artar. Ancak ekonomi beklenenden daha güçlü olduğu için piyasanın faiz indirimi varsayımları ertelenmeye devam ederse, bu çok sorun teşkil etmemelidir. Bizim görüşümüze göre daha endişe verici olanı, enflasyondaki gevşeme döngüsünü geciktirecek bir artış olacaktır” diyor.

Yapay zekadan kazanç trendlerinin gelişip gelişmediğini görmek için izliyoruz

Nota göre, borsadaki yapay zeka heyecanı 2022 ayı piyasasının sona ermesini sağladı ancak artık teknolojinin şirketler için anlamlı bir kâr ve gelir artışı sağlama zamanı geldi.

Marcelli, “Hisse senedi fiyatlarında zaten önemli bir artış görmüş olan hane halkının ötesinde daha fazla yararlanıcı görmek istiyoruz. Yatırımcılar muhtemelen işletmelerin ve tüketicilerin aslında yapay zeka uygulamalarını benimsediğine dair daha fazla kanıt görmek isteyecektir. Bu perspektiften bakıldığında, yapay zeka araçlarının yazılım şirketleri tarafından alımını izlemek önemli” diye yazıyor.

Borsa rallisinin itici güçleri tersine mi dönüyor?

 

ABD’de teknoloji rallisini bitirecek 2 kâbus senaryosu

 

Bank of America'dan borsa rallisini sona erdirecek 4 olası senaryo

 

Borsa rallisinde ‘dot-com balonu' dönemini hatırlatan 5 işaret

 

Wall Street rallisinin yükünü teknoloji sektörü çekiyor

 

Fundstrat’a göre borsa rallisinin ivme kazanmasının 5 nedeni

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)