E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüçük ölçekli hisse senetlerinde yüksek volatilite---

Küçük ölçekli hisse senetlerinde yüksek volatilite

Küçük ölçekli hisse senetlerinde yüksek volatilite
19 Şubat 2024 - 09:48 borsagundem.com

Uzun süredir yatay seyreden ve yatırımcıların beklentilerini karşılamayan küçük ölçekli hisse senetlerinde yüksek volatilite gözleniyor. Yatırımcılar ise bunun bir fırsat olup olmadığı noktasında kararsız.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarına damgasını vuran ralli, başta Muhteşem Yedili hisseleri olmak üzere küçük bir grup hissenin liderliğinde ilerliyor. Bu yoğunlaşma, ralliyi geriden takip eden küçük ölçekli hisse senetlerinin beklenen performansı sergileyememesine neden oluyor. Ancak bu durumun yavaş yavaş değiştiği gözleniyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, küçük sermayeli hisse senetlerinde son dönemde görülmeye başlana yüksek volatilitenin, piyasanın geneli için ne anlama geldiği merak ediliyor.

Yüksek volatilite

MarketWatch’tan Isabel Wang’ın haberine göre, Interactive Brokers'ın baş stratejisti Steve Sosnick, küçük sermayeli hisse senetlerindeki bu değişken genişlemenin, yatırımcıların daha gevşek kredi koşullarıyla birlikte güçlü bir ABD ekonomisine yatırım yapmasından ziyade, geride kalan bu sektöre doğru ‘fırsatçı bir rotasyon' olduğunu söylüyor.

ABD küçük ölçekli hisse senetleri, çoğunlukla cansız geçen 2023 yılının ardından bu yıl yükselişe geçmeye hazır görünüyordu ancak Fed'in faiz oranlarını ne zaman düşüreceğine dair belirsizliğin üzerine Ocak enflasyonunun da beklenenden daha sıcak gelmesiyle birlikte geçen hafta yatırımcıları yüksek volatilite sürpriziyle karşıladı.

Russell 2000 Endeksi, geçen hafta Cuma günü her iki yönde de en az yüzde 1'lik bir hareket yaşadığı üst üste yedinci seansını gerçekleştirdi. Dow Jones Market Data’ya göre, bu seri, Mart 2023'te sona eren 10 seanslık seriden bu yana görülen en uzun seriye karşılık geliyor.

Haftalık bazda Russell 2000 Endeksi yüzde 1,1 oranında artış göstererek, geçen yılın 15 Aralık'ta sona eren haftasından bu yana yüzde 1,3 oranıyla en geniş marjla düşen teknoloji ağırlıklı Nasdaq’ın performansını geride bıraktı. Ek olarak, Dow Jones Market Data'ya göre, S&P 500 Endeksi de hafta boyunca yüzde 0,4 oranında düşerken Dow Jones Endeksi de yüzde 0,1 kayıp yaşadı. Böylelikle üç büyük büyük endeks de beş haftalık kazanç serilerini sonlandırmış oldu.

Faiz oranlarına bağımlı

CBIZ CBIZ Investment Advisory Services baş yatırım sorumlusu Anna Rathbun ise, “Küçük ölçekli hisse senetleri neredeyse doğrudan bir ‘Fed hikayesi' veya bir 'faiz hikayesi’dir. Faiz oranlarına bağımlılıkları nedeniyle küçük sermayeli hisse senetlerinde daha fazla dalgalanma görüyorsunuz” diyor.

Rathbun, yatırımcıların genellikle piyasada faiz oranlarının daha uzun süre yüksek kalacağı yönünde bir algı oluştuğunda küçük ölçekli hisse senetlerinin cezalandırıldığını ve merkez bankasının parasal sıkılaştırma döngüsünün sona erebileceğine dair sinyaller üzerine toparlanma yaşandığını belirtiyor.

Salı günü, beklenenden daha sıcak gelen Ocak ayı enflasyon raporunun ardından ABD hisse senedi piyasaları ve kamu borç piyasalarında yaşanan sert satışlar Russell 2000'i yaklaşık yüzde 4 oranında düşüşe sürükledi. Bu düşüş, Haziran 2022'den bu yana yaşanan en kötü güne karşılık geldi. Bu, büyük oranda, yatırımcıların faiz oranlarının umduklarından daha uzun süre yüksek kalma olasılığıyla karşı karşıya kalmalarından kaynaklandı.

Ancak yatırımcılar, Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee'nin güvercin yorumlarının ve zayıf perakende satış raporunun Fed’in gelecek aylarda ilk faiz indirimine gidebileceğine ilişkin umutları yeniden canlandırmasının ardından, sonraki işlem günlerinde rahat bir nefes aldı. FactSet verilerine göre, Russell 2000 Perşembe günü yaklaşık yüzde 2,5 oranında yükselişle Aralık ayından bu yana en iyi günlük yüzde artışını kaydetti.

Büyük ölçekli emsallerini yakalayacaklar mı?

Bu yılın başlarında bazı yatırımcılar, faiz oranlarının düşmesi ve ABD ekonomisinin yumuşak bir inişe doğru ilerlemesi nedeniyle sektörün Aralık ayındaki kısa süreli üstün performansının yeni yılda da devam edebileceğini umarak uzun süredir acı çeken küçük ölçekli hisse senetlerinde önemli bir canlanma olacağına inanıyordu. Ancak FactSet verilerine göre, Russell 2000 Endeksi bu yıl şu ana kadar sadece yüzde 0,3 oranında yükselirken aynı dönemde S&P 500 Endeksi yüzde 4,9 ve Nasdaq yüzde 5,1 oranında artış kaydetti.

UBS Global Wealth Management'ın Amerika kıtası hisse senetleri başkanı David Lefkowitz, faiz oranları ile negatif korelasyon dönemleri nedeniyle küçük ölçekli hisse senetlerinin, 2023'te toz altında kaldıktan sonra büyük ölçekli emsallerini yakalamaya yakın olduğunu söylüyor ancak küçük ölçekli Hisse senetlerinin kısa ömürlü olma eğiliminde olduklarını da ekliyor.

Lefkowitz, “Bu sefer neden farklı olacağını anlamıyoruz ancak bu korelasyon bozulmadan kalsa bile, sabit getirili ekibimizin 10 yıllık Hazine tahvil getirisinin yıl sonuna kadar yüzde 3,5'e düşeceği yönündeki görünümü destekleyici olmalı” diyor. Lefkowitz ve ekibi geçen hafta paylaştıkları notta, gelecek aylarda küçük sermayeli hisse senetlerinin performansının daha yüksek olacağını belirtmişti. Dow Jones Market Data’ya göre, 10 yıllık Hazine tahvili getirisi geçen hafta 10,8 baz puan yükseldikten sonra Cuma öğleden sonra yüzde 4,294'e yerleşti.

Yüksekten uçuş

Tarihsel veriller de, faiz oranları yükselirken ve ekonomik büyüme sağlam seyrederken küçük sermayeli şirketlerin daha iyi performans göstermesinin daha yaygın olduğunu gösteriyor. Ancak Lefkowitz ve ekibi, faizlerdeki son artışın küçük sermayede daha yüksek bir performansa yol açmadığını çünkü kazanç artışındaki toparlanmanın henüz ‘ikna edici bir şekilde gerçekleşmediğini’ itiraf ediyor.

Rathbun, aslında, küçük ölçekli şirketlerin üstün performansını desteklemek için genellikle dirençli bir ABD ekonomisine ihtiyaç duyulduğunu ancak Russell 2000'deki oynaklığın, yatırımcıların ekonominin şu anda yumuşak bir iniş gerçekleştirme yolunda olduğuna ikna olmadığı anlamına geldiğini belirtiyor. Rathbun, “Küçük ölçekli hisse senetlerinde öngöremeyeceğimiz tavan fiyatları neler? Yumuşak inişten, inişin olmamasından bahsediyoruz ama hâlâ yüksekten uçuyoruz ve şu anda piste yakın bile değiliz” diye ekliyor.

Fırsatçı bir rotasyon

Interactive Brokers'ın baş stratejisti Steve Sosnick ise, “Bu nedenle, küçük ölçekli hisse senetlerinde geçen hafta yaşanan ‘ekstra ve yüksek volatilite’, dev teknoloji hisseleri liderliğindeki rallinin genişlediği bir sürece doğru ‘temel bir hamle' yerine, geride kalan bir sektörün ‘fırsatçı bir dönüş'ü olarak tanımlanması gerekiyor” diyor ve gevşek kredi koşulları veya güçlü ABD ekonomisi nedeniyle küçük tırmanışların doğal olduğunu ekliyor.

Sosnick, “Küçük ölçekli hisse senetleri hareket ediyor çünkü momentum hisse senetlerini taşırken para onlara akıyor ancak bunun olumsuz tarafı birçok Hisse senedinin kârsız olması, bu da borç almak için ya güçlü bir ekonomiye ya da nispeten uygun oranlara ihtiyaç duydukları anlamına geliyor. Bu nedenle, para kazanmaları ve kâr elde edinceye kadar ayakta kalmaları gerekiyor” şeklinde konuşuyor.

Sosnick, bu rotasyonun yalnızca ‘dalgaları başarıyla yakalayan’ yatırımcılar için karlı olabileceğini, zira ekonominin güçlendiğine veya kredi koşullarının gevşediğine dair işaretler olmadığı sürece Russell 2000 Endeksi’nin büyüme hisse senetlerinin yaşamayacağı ters rüzgarlar yaşamasının muhtemel olduğunu ekliyor.

Jeremy Siegel: Yatırımcılar küçük ölçekli hisse senetlerine yönelmeli

 

Küçük ölçekli hisse senetleri ralliyi gecikmeli takip ediyor

 

Fundstrat: Küçük ölçekli hisse senetlerinde yükseliş yüzde 60’ları bulabilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)