E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street’te gündem yeniden faiz artışı senaryoları---

Wall Street’te gündem yeniden faiz artışı senaryoları

Wall Street’te gündem yeniden faiz artışı senaryoları
21 Şubat 2024 - 11:25 borsagundem.com

Birkaç ay öncesine kadar ilk faiz indiriminin mart ayında gerçekleşeceğini düşünen Wall Street yatırımcıları şimdiyse faiz artışı ihtimalini tartışıyor. FED’in ocak ayı toplantı tutanakları yatırımcılara önemli ipuçları sağlayacak

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırımcıların mart ayında faiz indirimi beklentisinden vazgeçmesi aylar aldı. Ancak piyasalar nihayet ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz indirimi ihtimalinden vazgeçmiş görünüyor. Hatta MarketWatch’un haberine göre bazı trader’lar bir zamanlar düşünülemez bir senaryo olan faiz artışı ihtimalini bile hesaba katıyorlar.

Bu keskin değişiklik geçen hafta açıklanan ocak ayı tüketici fiyat endeksi verilerinin beklentileri aşmasıyla ve üç gün sonra gelen üretici fiyat endeksi verilerinin de aynı doğrultuda olmasıyla gerçekleşti. Göstergeler FED’in enflasyonla olan mücadelesinin henüz bitmediğini doğrular nitelikte.

MW haberine göre New York merkezli servet yönetimi firması NewEdge Wealth’in Kıdemli Portföy Yöneticisi ve Sabit Gelir Başkanı Ben Emons önümüzdeki üç ay içerisinde faiz artışının mümkün olduğunu belirtiyor. Emons’a göre Libor olarak da bilinen Londra ile bankalararası faiz oranlarındaki yükselişte küçük de olsa faiz artışı beklentileri görülebiliyor. Bu arada eski New York FED Başkanı Bill Dudley de pazartesi günü Bloomberg News’teki yazısında %5,25-%5,50 arasındaki mevcut politika faiz oranlarının ABD’nin ekonomik büyümesini kısıtlayacak kadar yüksek olmayabileceği konusunda uyardı.

Emons salı günü yaptığı açıklamada, “Piyasalardaki bazı göstergeler FED’in yeniden faiz artırmak zorunda kalabileceği düşüncesini kurcalıyor” dedi.

Kıdemli portföy yöneticisi, “2023 yazından bu yana söylenegelen ‘son’ faiz artışı ‘sessizce’ geri dönüyor. Ancak bu şaşırtıcı değil. Zira FED Başkanı Jerome Powell da dahil olmak üzere birçok FOMC (ABD Federal Açık Piyasa Komitesi) üyesi faiz artırımı seçeneğini masada tuttu” açıklamasında bulundu.

Sürpriz bir şekilde yüksek gelen ocak ayı TÜFE raporundan önce bile faiz artışı ihtimalleri tartışılıyordu. Citigroup’un Küresel Borsalar Stratejisi Jason Williams TÜFE rakamlarının açıklanmasından önceki hafta FED’in faiz artırımı olasılığını açıkça tartışmaya açmıştı. Bir yıl öncesinde ise Credit Suisse analistleri FED’in faiz artırımlarının enflasyonu kontrol altına almak için yeterli olmayacağını tahmin etmişti.

Emons’a göre FED’in olası bir faiz artırımının ortaya çıkarabileceği en acil risklerden birisi, yatırımcıların “kalabalık” hisse senetleri pozisyonlarına karşı 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirilerindeki yükselişi fiyatlamaması olacak. Yükselen devlet tahvili getirileri ve daha uzun süre daha yüksek kalacak faiz oranları işletmelerin gelecekteki maliyetini de artıracağı gerçeği hisse senetleri yatırımcılarını zor durumda bırakabilir. Salı günü itibariyle 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri dört seansta üçüncü kez düşüşle kapandı. ABD tahvil piyasasının gösterge endeksi niteliğindeki tahviller gün bazında ise 1,8 baz puan düşüşle %4,276’ya geriledi.

FED’in 3 Ocak tarihinde yayınlanan aralık ayı para politikası toplantısının tutanakları da yeni bir faiz artışı ihtimalinin dışlanmadığını gösteriyor. Bununla birlikte yatırımcılar ve trader’lar yakın zamana kadar bu yıl için altı veya yedi kez çeyrek puanlık faiz indirimi senaryosunu fiyatlandırıyordu. Bu FED’in öngördüğü faiz indirimi rotasının oldukça üzerinde.

Beklentiler aralık ayına kadar en az üç kez çeyrek puanlık faiz indirimi etrafına yerleşti. Şimdiyse birçok yatırımcı FED yönetiminin son enflasyon verilerine nasıl tepki vereceğine dair yeni ipuçları arıyor. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, FED’in 30-31 Ocak’ta gerçekleştirilen para politikası toplantısının bugün gün içerisinde açıklanması planlanıyor.

Washington'daki Monetary Policy Analytics Ekonomisti Derek Tang, "Öğrenebileceğimiz şey, enflasyonun %2'nin üzerine çıkmasından ne kadar korktukları ve enflasyonun yeterince düşmemesinden ne kadar endişe duyabilecekleridir. Bu da ilk faiz indirimini gecikeceği ve riskli varlıkların havasının bir kısmının alınabileceği anlamına gelir" dedi.

Tang salı günü yaptığı açıklamada, “FED yetkililerinin tepki olarak ne yapacağına ve mart ayından sonra onları faiz indirimine neyin yönlendireceğine çok dikkat edilecek. Çıta çok yüksekte ve dolayısıyla FED yöneticileri faiz indirimi ihtimalini biraz daha bekletmesi veya birçok insanın düşündüğünden daha uzun bir süre faizleri indirmemesi ihtimali daha yüksek” ifadelerine yer verdi.

Fed'in faizleri indirmemesi piyasaları nasıl etkiler?

 

Küresel piyasalarda Fed tutanakları öncesi risk iştahı düşük

 

Fed’le savaş bırakılmalı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)