E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPaul Krugman: Borsadaki yükseliş sağlıklı bir ekonomi şeklinde yorumlanmamalı---

Paul Krugman: Borsadaki yükseliş sağlıklı bir ekonomi şeklinde yorumlanmamalı

Paul Krugman: Borsadaki yükseliş sağlıklı bir ekonomi şeklinde yorumlanmamalı
25 Ocak 2024 - 17:14 borsagundem.com

Nobel ödüllü ekonomist Paul Krugman, borsa ve ekonomi arasına net bir çizgi çekiyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında yaşanan ralli yatırımcıların yüzünü güldürse de, Nobel ödüllü ekonomist Paul Krugman, hisse senetlerindeki olumlu havanın ABD ekonomisi için olumlu sinyaller anlamına gelmediğinin altını çiziyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD borsalarındaki yükseliş Amerikalıların yüzünü güldürse de, ekonomist Paul Krugman, ekonomiye ilişkin genel görüşlerin bazı yanlış varsayımlar üzerine oturduğunu söylüyor.

Makroekonomik sağlık varsayımı hatalı

Insider’dan Filip de Mott’un haberine göre, Nobel ödüllü ekonomisti Paul Krugman, The New York Times için yazdığı yazıda, hisse senetlerindeki yükseliş eğiliminin endeksleri yeni zirvelere doğru taşımasıyla tüketicilerin ekonomi konusunda çok daha iyimser hissettiklerini yazıyor. Ancak Krıugman’a göre, Amerikalılar piyasalardaki yükselişi daha geniş bir iyi haberin işareti olarak görmekte yanılıyor. Krugman’a göre bunun, makroekonomik sağlığın anlamlı bir göstergesi olarak görülmemesi gerekiyor.

Ocak ayında, Michigan Üniversitesi Tüketici Anketi aylık bazda yüzde 13,1'lik bir artış göstererek 2021'den bu yana en yüksek seviyesini gördü. Bunun yanı sıra S&P 500 Endeksi Aralık ayının başlangıcından bu yana yüzde 7,2 oranında artış göstererek geçen yeni bir rekora imza attı.

Krugman, “Tüketici duyarlılığındaki yükselişi nasıl değerlendirmeliyiz? Bir yandan, düşük işsizliğin ve enflasyonun olduğu bir ekonominin gerçekliği göz önüne alındığında bu çok mantıklı. Öte yandan, zamanlama çoğu Amerikalının gerçekten göz ardı etmesi gereken bir mali gösterge tarafından yönlendiriliyor da olabilir” diyerek ABD ekonomisine dair uyarıda bulunuyor.

Hisse senedi piyasaları ekonominin geleceğini tahmin edemez

Hisse senedi piyasalarının ekonominin geleceğini doğru tahmin etme konusunda tarihsel olarak zayıf bir geçmişe sahip olduğunu belirten Krugman, “Örneğin, daha önceki hisse senedi çöküşleri yaklaşmakta olan bir resesyonun sinyali olarak övüldü ancak kötümserlik hatalı çıktı” diyor ve bu örneklerin arasında 1987'deki gerileme ve 1998'deki ayı piyasasının yer aldığını yazıyor.

Hisse senetlerinin kötü bir falcı olmasının birkaç nedeni olduğunu söyleyen Krugman, hisse senetlerinin çoğu zaman rasyonellikten çok insani duygular tarafından yönlendirilmelerini ve gerçek bir amaç olmadan yükselip düşebileceklerinin altını çiziyor.

Artan resesyon ihtimali borsadaki yükselişe yardımcı oluyor olabilir

Fed politikasıyla ilgili olarak ise Krugman, “ABD Merkez Bankası yetkilileri arasındaki şahin söylemlere rağmen, mevcut yükseliş para politikasının yön değiştireceğine dair güçlü umutlara bağlı olduğundan, bugün de durum böyle olabilir. Dahası, Fed'in 'sert iniş’i faiz indirimleriyle sınırlamaya çalışması nedeniyle, artan resesyon ihtimali de aslında hisse senetlerinin artmasına yardımcı oluyor olabilir. Elbette bu, düşen karlar ve piyasadaki olumsuzluklarla dengelenecektir" şeklinde konuşuyor.

Krugman, ayrıca, Amerikalıların çoğunluğunun tüketici güvenindeki büyük artışı haklı çıkaracak türden bir piyasa riskine sahip olmadığını söylüyor ve ekliyor: “Ortalama hane halkının 52.000 dolar değerinde hisseye sahip olması nedeniyle, değişen hisse fiyatlarının tüketici finansmanı üzerinde doğrudan etkisi sınırlı olacaktır.”

Krugman'a göre tüketicilerin piyasaya aşırı önem vermesinin nedeni, piyasanın görünürlüğünün yüksek olması. Krugman, “Hisse senetlerindeki son hareket, diğer ekonomik verilerin aksine sürekli olarak TV'nizde veya akıllı telefonunuzda görünüyor. Dolayısıyla insanların ekonomiyi her zaman gördükleri rakamlara göre değerlendirmeleri oldukça doğal” şeklinde konuşuyor.

Fundstrat’a göre borsa rallisinin ivme kazanmasının 5 nedeni

 

Deutsche Bank: ABD borsası düzeltme yaşayabilir

 

'Sıkıcı' borsalar boğa piyasası işareti

 

UBS: Borsada olası bir düşüş 3 risk faktörüne bağlı

 

Muhteşem Yedili’nin büyüsü borsaları nasıl etkileyecek?

 

Ed Yardeni: Borsadaki rekor zirve erime için zemin hazırlıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)