E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFundstrat’a göre borsa rallisinin ivme kazanmasının 5 nedeni---

Fundstrat’a göre borsa rallisinin ivme kazanmasının 5 nedeni

Fundstrat’a göre borsa rallisinin ivme kazanmasının 5 nedeni
25 Ocak 2024 - 14:09 borsagundem.com

ABD borsalarında 2023 yılı rallisini öngören Fundstrat’tan Tom Lee, 2024 yılında da öngörülerinde haklı görünüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Geçen yıl ABD borsalarında hakim olan yapay zeka destekli ralliyi öngören sayılı isimden biri olan Tom Lee, 2024 için de iyimser bir bakış açısına sahip; hisse senedi piyasalarının yeni rekor seviyelere çıkması da, Lee’yi yeniden doğruluyor gözüküyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Fundstrat’tan Tom Lee’ye göre, ABD borsalarında yaşanan rallinin bu yıl da genişleyerek sürmesinin 5 nedeni bulunuyor.

Piyasa genişlemesi

Insider’dan Aruni Soni’nin haberine göre, Lee, 2024 yılında piyasaların geçen yıla göre oldukça farklı bir yapıyla karşı karşıya olduğunu ve bunun, piyasa genelinde ‘çok daha fazla hisse senedinde bir yükseliş’in kilidini açacak bir anahtar olduğunu öne sürüyor.

Lee, dün paylaştığı notta, “2024 yılında piyasalarda yaşanacak en önemli değişikliklerden birinin piyasa genişliğinin artması, yani daha fazla hisse senedinin ralliye katılması olacağını düşünüyoruz” diye yazıyor. Lee, geçen yıl Wall Street'te yükseliş yanlısı az sayıdaki boğadan biriydi ve 2023 yılı için en doğru borsa görünümünü elde etti.

‘Muhteşem Yedili’ olarak bilinen ve yükseliş ivmesini sürdüren teknoloji hisseleri bandının ötesinde Lee, 2024 yılında piyasadaki yükselişe daha fazla hisse senedinin katılacağını düşünmesinin beş nedeni olduğunu ve geçen yıla damga vuran önemli trendlerin bu yıl ters yönde ilerlediğini söylüyor.

Tersine dönen 5 trend

Bunlardan birincisi olarak Lee, Fed’in politika duruşunu gösteriyor ve “Geçen yılın aksine, ABD Merkez Bankası’nın duruşu belirgin biçimde daha güvercin" diyor. Fed, 2022-2023 döneminde faiz oranlarını sıfıra yakın seviyeden yüzde 5,25 - 5,5 aralığına gelecek şekilde 11 kez artırdı. Şimdi ise Fed yetkilileri, her ne kadar kesin zamanlama noktasında hararetli bir tartışma olsa da, faiz oranlarının düşürülmesine doğru bir yönelimin sinyalini veriyor.

Lee ikinci olarak, 2023 yılına girerken yükselmek yerine giderek düşen faiz oranları veya 10 yıllık Hazine tahvil getirilerini gösteriyor.

Konut piyasası da gevşeme sinyalleri gösteriyor. Lee’ye göre, daha fazla stok ve düşen ipotek oranları daha fazla evin satışa sunulmasına neden oluyor. Lee, Ekim ayında yüzde 8'e ulaşan 30 yıllık sabit ipotek oranlarının yüzde 6,6'ya gerilemesini ve bu yıl yüzde 6'nın altına düşme ihtimalini bu gevşemeye kanıt olarak gösteriyor.

Lee, şirketlerin kendi işlerine harcadıkları para olan sermaye harcamalarına ilişkin görünümün de daha olumlu göründüğünü ve bunun da hisse senetleri için iyiye işaret olduğunu belirtiyor.

Ve son olarak Lee, Ekim 2022 ile Aralık 2023 arasındaki hisse senedi çıkışlarını tersine çevirme potansiyeli taşıyan para piyasası fonlarını, yönü değişen bir başka trend olarak gösteriyor. Bu süreçte yatırımcıların çektiği toplam 240 milyar dolara işaret eden Lee, Fed'in faiz indirimi sinyali vermesiyle yaklaşık 5,5 trilyon dolarlık para piyasası fonunun hisse senetlerine geri döneceğini söylüyor.

Ayı piyasası tezi yerle bir oldu

Lee, S&P 500 Endeksi'nin geçen haftaki rekor kapanışına atıfta bulunarak, “Ayrıca, tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaşmamız da bir dönüm noktası. Vurguladığımız gibi, tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkmak ayı piyasası tezini yerle bir ediyor. Hisse senetlerinin tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktığı bir ayı piyasası yok” diyor.

Lee, şunu ekliyor: “Hatta borsaların yeni zirve seviyeleri gördüğü 11 seferden 10’unda, hisse senetlerinin gelecek 6 ayda daha fazla kazanç elde ettiği görülüyor.”

Fundstrat: Borsa yüzde 7 oranında değer kaybedecek

 

Fundstrat: Küçük ölçekli hisse senetlerinde yükseliş yüzde 60’ları bulabilir

 

Fundstrat: 6 trilyon dolarlık rekor nakit 2024’te borsaların yakıtı olabilir

 

Fundstrat: Borsada yükseliş 2024'ün ikinci yarısına sarkacak

 

Deutsche Bank: ABD borsası düzeltme yaşayabilir

 

Hedge fonları teknoloji hisselerine geri dönüyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mehmet25 Ocak 2024 14:37

    Mücahitin şirketleri yıllardır 1 lira.Almayanı dövüyorlar. Dilenciye bile 1 lira vermiyoruz,utanıyoruz.