E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa'Sıkıcı' borsalar boğa piyasası işareti---

'Sıkıcı' borsalar boğa piyasası işareti

'Sıkıcı' borsalar boğa piyasası işareti
24 Ocak 2024 - 15:22 borsagundem.com

Küresel borsalardaki sakin seyir ve art arda gelen rekorlar bazı yatırımcıların ‘fırtına öncesi sessizlik’ yorumlarına neden oluyor. Ancak ünlü borsa uzmanı Nicholas Colas düşük volatilitenin de bir boğa piyasası işareti olduğunu söyledi.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yapay zekadaki hızlı gelişmelerden kripto para birimlerindeki nefes kesici iniş çıkışlara kadar piyasalardaki tüm heyecan verici gelişmeler yatırımcıların sıkıcılığın beraberinde taşıdığı erdemleri unutmasına sebep oldu. Ancak Barron’s’un haberinde birçok yatırımcının borsaların bu sıkıcı atmosferi sayesinde zenginleştiği hatırlatılıyor.

Gerçekten de boğa piyasaları özünde genellikle sıkıcıdır. Barron’s’un haberine göre, DataTrek’in Kurucusu Nicholas Colas da S&P 500 Endeksi’ne dair son incelemesinde de bu noktaya dikkat çekiyor. Colas 2005’ten bu yana herhangi bir 50 veya 100 günlük işlem döneminde günlük fiyat getirilerindeki ortalama %1’in üzerinde standart sapmanın (%1 oranında yukarı veya aşağı hareketler) son zamanlarda oldukça az görüldüğüne işaret etti.

Aslına bakılırsa son 50 ve 100 gün içerisinde S&P 500 Endeksi’nin günlük getirilerindeki standart sapma sadece %0,7 ve %0,8 civarında oldu. Bu fiyat değişimi ortalamanın %20 ila %30 altında bir seyri işaret ediyor. Endeks Mayıs 2023’ten bu yana normal %1 volatilite modelini sergilemiyor.

Bununla birlikte endeksin %15’ten fazla yükseldiği son sekiz aylık dönem piyasalarda bulunmak için harika bir süreydi.

Muhteşem Yedili olarak adlandırılan büyük teknoloji hisseleri geçen yıl önemli bir yükseliş gösterirken dahi teknoloji hisselerinde benzer bir gidişat görüldü. CBOE Nasdaq 100 Volatilite Endeksi 2001’den bu yana ortalama günlük kapanışını 25 seviyesinde gerçekleştirir. Ancak bu rakam şu anda 17 seviyesinin çok yukarısında değil.

Colas tıpkı kriz zamanlarında piyasalardaki volatilitenin artması gibi bunun tersinin de geçerli olduğunu söylüyor. Piyasaların boğa dönemlerinde çok daha az volatilite eğilimi gösterdiğine dikkat çekiyor. Söz konusu argümanı doğrulamak için çok fazla gerilere gitmeye de gerek yok. Zira Küresel Finans Krizi ve Kovid-19 pandemisi sonrasında ortaya çıkan boğa piyasası rallilerinde de durum böyleydi.

Colas, “Düşük volatiliteli piyasaları genellikle yaklaşmakta olan kötü haberlerin ayak sesleri olarak okuruz. Gerçek şu ki, boğa piyasaları ayı piyasası risklerini tam olarak anlıyor, ancak bu riski ön plana çıkaracak yeterli katalizör olmadığı için görmezden gelmeyi seçiyor” ifadelerine yer verdi.

Aslına bakılırsa böyle zamanlarda yatırımcıların en büyük düşmanı bizzat kendileri olabilir. Zira “Hiçbir haber iyi haber değildir” ortamı aslına bakılırsa küçük endişelerin büyük etkiler yaratmasına yol açabiliyor. Nadir görülen geri çekilmeler sırasında oluşan satın alma fırsatlarına rağmen yatırımcılar daha büyük çaplı endişelere odaklanabiliyor.

Colas düşük volatilite eğilimlerini büyük teknoloji hisselerinde ve piyasaların genelinde 2024 boyunca devam etmesi muhtemel bir yükselişin kanıtı olarak gösterdi.

Netflix hisselerine yukarı yönlü revizyon

 

Muhteşem Yedili’nin büyüsü borsaları nasıl etkileyecek?

 

Wall Street Trump olasılığını fiyatlıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)