E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEd Yardeni: Borsadaki rekor zirve erime için zemin hazırlıyor---

Ed Yardeni: Borsadaki rekor zirve erime için zemin hazırlıyor

Ed Yardeni: Borsadaki rekor zirve erime için zemin hazırlıyor
23 Ocak 2024 - 11:15 borsagundem.com

Piyasa gurusu Ed Yardeni, ABD borsalarının rekor zirveleri görmesinin ardından, 1990’lar benzeri bir düşüş bekliyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında boğa piyasası coşkusu yaşanırken, Yardeni Research Başkanı Ed Yardeni, borsalardaki rekor zirvelerin, hisse senedi piyasalarında bir erime başlangıcının işareti olduğunu söylüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, piyasa emektarı Ed Yardeni, S&P 500 Endeksi’nin rekor zirvelere ulaşmasının ardından 1990'lar tarzı bir hisse senedi erimesinin artık mümkün olduğunu belirtiyor.

Hisse senetlerinde erime

Insider’dan Matthew Fox’un haberine göre, hisse senedi piyasalarının duayenlerinden biri olarak kabul edilen Ed Yardeni'ye göre, S&P 500 Endeksi’nin geçen hafta yeni rekorlara ulaşmasının ardından borsada 1990'lardaki gibi bir erime eskiye kıyasla daha mümkün gözüküyor.

Yardeni, paylaştığı notta, erime senaryosunu özetliyor ve yatırımcıların teknoloji hisselerini artırmaya devam etmesi durumunda bunun yüzde 20'lik bir olasılıkla gerçekleşeceğini öne sürüyor. Yardeni, “Bu, daha önce tartışmadığımız yeni bir senaryo. Bu senaryoda Fed, enflasyonun yüzde 2nin altına düşmesinden endişe duyuyor ve ekonomi iyi performans göstermeye devam etse bile bu duruma agresif bir şekilde faiz oranlarını düşürerek yanıt veriyor” diyor.

Yatırımcılar için acı verici olabilir

Böyle bir senaryoda Yardeni, borsanın, teknoloji hisselerinin öncülüğünde bir erime sahneleyerek tepki vereceğine inanıyor. Yardeni, bunun sonsuza kadar sürmeyecek bir erime olsa da muhtemelen yatırımcılar için acı verici bir şekilde sona ereceğinin de altını çiziyor.

Yardeni, “Varlık enflasyonu başka bir fiyat enflasyonu turuna dönüşme işaretleri gösterdiği için Fed faiz oranlarını yükseltmek zorunda kaldığında ortaya çıkan değerleme balonu patlar” diyerek tezinin altını dolduruyor.

CME Fed Watch Tool’a göre piyasa beklentileri oldukça güvercin seyrediyor ve şu an, 2024 yılında yaklaşık altı faiz indirimini fiyatlıyor. Ancak Fed bu yıl üç kez faiz indirimi yapmayı planlıyor.

Değerlemeler, bir erime için henüz ılımlı

Bu senaryoda teknolojisi hisse senetlerinin ne kadar daha yükseğe çıkması gerekeceği konusunda ise Yardeni, bugünkü değerlemelerin 2000 yılındaki ‘dot-com balonu' zirvesiyle karşılaştırıldığında nispeten ılımlı göründüğünü vurguluyor. Teknoloji sektörünün vadeli fiyat/kazanç oranı bugün 26,2 kat olup, bu rakam sektörün 2000 yılında ulaştığı 50 kat vadeli fiyat/kazanç oranının neredeyse yarısına karşılık geliyor.

Yardeni, “Bu senaryoda irrasyonel coşku geri dönecektir. Bu sürdüğü sürece hisse senedi yatırımcıları için çok eğlencelidir” diyor.

Bu erime senaryosu bir olasılık olsa da Yardeni, borsa için en olası senaryonun, enflasyonun kontrol altında tutulmasına yardımcı olan üretkenlik artışındaki ilerleme sayesinde birkaç yıl süren 'Kükreyen 2020’ler’ tipi bir yükseliş olduğuna inanıyor. Yardeni bu senaryonun gerçekleşme ihtimalini ise yüzde 60 görüyor.

Ed Yardeni: Borsaları yılın ilk yarısında 4 tehlike bekliyor

 

Ed Yardeni: Borsalarda yükseliş yüzde 30’u bulacak

 

Wall Street borsalarında işler kötüye gidiyor

 

ABD borsalarında ‘hesaplaşma’ zamanı

 

Wall Street’in 5 ünlü isminden 2024 borsa tahminleri

 

Fundstrat: Borsa yüzde 7 oranında değer kaybedecek

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)