E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaUBS: Borsada olası bir düşüş 3 risk faktörüne bağlı---

UBS: Borsada olası bir düşüş 3 risk faktörüne bağlı

UBS: Borsada olası bir düşüş 3 risk faktörüne bağlı
24 Ocak 2024 - 14:14 borsagundem.com

UBS, üç riskin gerçeğe dönüşmesi halinde borsanın bu yıl belirgin bir düşüş yaşayacağını öngörüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de üç önemli endeksin rekor zirveleri görmesi yatırımcıların yüzünü güldürse de, olası bir düşüşe karşı da tetikte olmalarına neden oluyor. UBS ise bu ihtimalin belli bazı risklerle ilişkili olduğunun altını çiziyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, UBS, olası 3 riskin gerçeğe dönüşmesi halinde ABD borsalarının bu yıl yüzde 23 oranında çökebileceğini belirtiyor.

3 risk

Insider’dan Matthew Fox’un haberine göre, UBS’in paylaştığı nota göre, borsa rekor seviyelere yükselirken bile bu yılın ilerleyen dönemlerinde sert satışlara yol açabilecek riskler bulunuyor. Banka, borsanın yüzde 23 oranında düşerek 3.700 puana düşmesine yol açacak olumsuz bir senaryonun altını çiziyor. Bu seviye, Ekim 2022'deki ayı piyasasının en düşük seviyesinde ulaşılan derinliklerin hemen üzerine karşılık geliyor.

Derin resesyon

UBS'nin ABD hisse senetlerinden sorumlu baş yatırım yetkilisi David Lefkowitz'e göre, bu yılın ilerleyen dönemlerinde böyle bir düşüş senaryosuna yol açacak üç risk bulunuyor. Nota göre, bu risklerin ilki, ABD'nin gelecek altı ila 12 ay içinde ‘kapsamlı bir resesyon’a girmesi.

Pek çok ekonomist bu yıl resesyonun masadan kalktığı fikrindeyken Lefkowitz, Fed'in faiz artırımlarının gecikmeli etkilerinin, azalan hane halkı nakit tamponlarıyla birleştiğinde ekonomik bir gerilemeyi tetikleyebileceğini söylüyor.

Fed, 2022'den 2023'e kadar 11 kez faiz artırdı ve bu artışların etkisinin ekonomiye yansımasının 12 ay kadar sürmesi bekleniyor. Bu zaman çizelgesi 2024'ün ikinci yarısında ekonomik bir zayıflamaya işaret ediyor.

Sıcak enflasyon

Hisse senedi piyasası için bir başka risk de enflasyonun sıcak kalması Bu da ekonomi ve tüketiciler için sert bir uyanış anlamına geliyor; zira enflasyondaki istikrarlı düşüşün Fed'in faiz indirimlerine olanak sağlayacağı yönündeki beklentiler bu senaryoda artıyor.

Lefkowitz, “Enflasyon yüksek kalırsa, merkez bankaları faiz oranlarını daha da fazla artırmak zorunda kalacak ve beklenenden daha uzun süre yüksek seviyelerde tutacak. Bu, stagflasyon riskini artıracak ve ücret-fiyat spiraline yol açma tehlikesi taşıyacak” diye yazıyor.

Jeopolitik çalkantıların artması

Nihai ve üçüncü risk ise, Rusya ile Ukrayna, İsrail ile Hamas, Husi isyancıları ile ABD arasında süregelen çatışmalar ve Çin ile Tayvan arasında artan gerilim nedeniyle zaten yüksek olan jeopolitik çalkantıların artması olarak gösteriliyor.

Jeopolitik parlama noktalarının kontrolden çıkması, enerji piyasalarını bozabilir ve daha fazla ülkeyi düşmanlığa sürükleyebilir. Yüksek enerji fiyatları potansiyeli enflasyon korkularını artıracak ve bu da Fed'in faiz indirim planlarını etkileyeme potansiyeli taşıyacaktır.

Lefkowitz, tüm bu riskler birlikte ele alındığında, 3 riskin de hisse senetlerindeki mevcut boğa koşusunu sona erdirebilecek ve 2022'de görülen en düşük seviyeleri test edecek yeni bir ayı piyasasına yol açabilecek kadar ciddi olduklarının altını çiziyor.

UBS: Borsada rekor zirve seviyeler yatırımcıları endişelendirmemeli

 

UBS, S&P 500 tahminini revize etti

 

Küresel piyasalarda Fed belirsizliği risk iştahını baskılıyor

 

Yatırımcılara ‘küresel risk’ uyarısı

 

Kızıldeniz’de artan gerilim risk iştahını baskılıyor

 

Yatırımcılar için 2024’teki en büyük risk

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)