E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaJeremy Siegel: Boğa piyasası Fed’e bağımlı değil---

Jeremy Siegel: Boğa piyasası Fed’e bağımlı değil

Jeremy Siegel: Boğa piyasası Fed’e bağımlı değil
30 Ocak 2024 - 13:15 borsagundem.com

Wharton profesörü Jeremy Siegel, ABD borsalarında yüzde 10’luk bir artış daha bekliyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarının rekor seviyelere yükselmesi bazı uzmanları ve ekonomistleri, ekonomi kaynaklı nedenler yüzünden endişelendirse de, bazı ekonomistler ise hisse senedi piyasalarının geleceğinin parlak olduğu görüşünde.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Wharton profesörü Jeremy Siegel, hisse senetlerinin yüzde 10 daha yükselebileceğini ve boğa piyasasının Fed'in faiz indirimlerine bağlı olmadığını söylüyor.

Şirketlerin yüzde 69’u tahminleri aştı

Insider’dan Jennifer Sor’un haberine göre, Jeremy Siegel, hisse senetlerinin bu yıl hala yüzde 10'luk bir yükseliş daha gerçekleştirebileceğini ve Fed'in faiz oranları konusunda ne yaptığından bağımsız olarak hisse senetlerindeki boğa piyasasının devam edebileceğini belirtiyor.

Üst düzey ekonomist, 2023'teki muhteşem getirilere ve Tesla ve Intel gibi bazı büyük teknoloji şirketlerinin bu kazanç sezonunda şu ana kadar elde ettiği hayal kırıklığı yaratan kazançlara rağmen piyasaya yönelik iyimserliğini yineliyor. FactSet'e göre şu ana kadar kazanç bildiren S&P 500 şirketlerinin yüzde 69'u, önceki yıllara göre daha düşük olan tahminleri aşmış durumda.

Hisse senetleri ucuz olmasa da hala değerli

Ancak Siegel, hisse senetlerinin 2024 yılında hâlâ yüzde 10'a kadar yükselebileceğini öngörüyor. Siegel, bunun nedeni olarak, tam olarak ucuz olmasalar bile hisse senetlerinin hala oldukça değerli olmasını gösteriyor. Siegel, bazı büyüme Hisse senetlerinin kazançlarının 20 katıyla işlem görmesine rağmen hala yıkarıda gidecek yerleri olduğunu söylüyor. Siegel, “Adil değerlemeler güçlü ABD ekonomisiyle daha da yükselecek” diyor.

ABD Ticaret Bakanlığı'na göre, reel GSYİH geçen çeyreğe göre yüzde 3,3 oranında arttı. Bu, ekonomideki sıkı mali koşullara rağmen devam eden istikrarlı büyümeyi yansıtıyor.

Siegel, tüm bunların ABD'nin bu yıl resesyondan kaçınma ihtimalinin arttığına işaret ettiğini ve yumuşak iniş umutlarının her geçen gün ‘gittikçe daha da güçlendirdiğini' belirtiyor ve ekliyor: “Yıl için hâlâ yüzde 8 ila yüzde 10 oranında bir artış bekliyorum. Ekonominin hâlâ çok güçlü olduğunu düşünüyorum. S&P 500'de 242 dolarlık kazanç seviyesini geçeceğimizi düşünüyorum ve sonuç olarak hisse senetlerinin yükselebileceğini öngörüyorum.”

Borsadaki yükseliş Fed’e bağlı değil

S&P 500 Endeksi, Ekim 2022'deki en düşük seviyesinden yüzde 20'nin üzerinde yükselmesinin ardından geçen yıl resmi olarak boğa piyasasına girdi. Karşılaştırma endeksi geçen haftanın sonunda tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşarak Ocak ayında şimdiye kadar görülen bir dizi rekor kapanış yaptı.

Bu kazanımlar büyük ölçüde, finansal koşulları gevşetmesi ve varlık fiyatlarını artırması beklenen Fed'in bu yıl faiz indirimlerine ilişkin artan umutlardan kaynaklanıyor. CME FedWatch aracına göre, yatırımcılar 2024 yılı sonuna kadar yaklaşık 6 faiz indirimi bekliyor. Bu, Fed yetkililerinin bu yıl için resmi olarak öngördüğü miktarın yaklaşık iki katına karşılık geliyor.

Ancak Siegel, hisse senetlerindeki boğa piyasasının Fed'in faiz indirimlerine bağlı olmadığını, bunun da Fed'in faiz oranlarını düşürmek için o kadar agresif hareket etmemesi halinde kazançların yine de artabileceği anlamına geldiğini söylüyor. Siegel, “Fed'in resesyon gördüğü için oranları hızla düşürmesinden ziyade daha iyi kazançlara sahip daha güçlü bir ekonomiye sahip olmayı tercih ederim. Boğa piyasasının gerçekten de faizlerin bu kadar hızlı düşürülmesine bağlı olduğunu düşünmüyorum” diye ekliyor.

Wall Street stratejistleri, resesyon korkularının azalmasıyla birlikte hisse senetleri için genel olarak olumlu bir yıl daha bekliyor. Goldman Sachs, Deutsche Bank ve BMO da bu yıl S&P 500'de yüzde 8 ila yüzde 10'luk bir artış çağrısında bulunuyor. Ed Yardeni gibi en iyimser tahminciler ise, gösterge endeksinde yüzde 17'ye varan bir artış bekliyor.

'Sıkıcı' borsalar boğa piyasası işareti

 

ABD’de boğa piyasası dolu dizgin

 

2024’te yatırımcılar neden boğa piyasası bekliyor?

 

Teknoloji hisselerinde boğa piyasası 5 yıl sürebilir

 

2024’te boğa piyasasını tehdit eden 5 büyük risk

 

Fed Mart ayında ilk faiz indirimi için kapıyı açık tutacak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)