E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD’de boğa piyasası dolu dizgin---

ABD’de boğa piyasası dolu dizgin

ABD’de boğa piyasası dolu dizgin
23 Ocak 2024 - 11:45 borsagundem.com

Tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşan S&P 500 Endeksi cuma günü itibariyle boğa piyasasının tüm koşullarını karşıladı. Rekorlar tüm hızıyla devam ederken yatırımcılarsa ralliye katılmanın yollarını arıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarının gösterge endeksi S&P 500 pazartesi günü tüm zamanların yüksek seviyesine ulaştı. Tanımı gereği Wall Street’te bir boğa piyasası yaşanıyor. Harekete geçmek isteyen yatırımcılar içinse borsalara erişim her zamankinden daha kolay stratejiler barındırıyor. Ancak uzmanlar geçmişteki borsa performanslarının geleceğe dair mesajlar taşımadığı konusunda da uyarıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre bir boğa piyasasının yaşandığını tanımlamak için iki koşulun yerine getirilmesi beklenir. Endekslerin önceki dip noktasından en az %20 oranında yükselmesi ve yükselişlerin rekor kırması gerekir. S&P 500 Endeksi geçen yılki en düşük seviyesiyle karşılaştırıldığında %20’nin üzerinde yükseldi. Endeks cuma günü itibariyle de tarihinin en yüksek seviyesine ulaştı.

Tüm bu olumlu gelişmelere rağmen borsalardaki yükselişin devam edip etmeyeceği belli değil. S&P 500 Endeksi her ne kadar 2023’teki dip noktasına göre temettüler dahil %26 yükselmiş olsa da 2024’ün öne çıkan stratejisi boğa piyasası olmayabilir.

ABD’nin lider endeksinde rekor

S&P 500 Endeksi içerisinde 500 kadar büyük sermayeli hisse senedini barındırır. Endeks, piyasa değeri ağırlıklıdır. Yani her şirketin ağırlığı, piyasa değerine veya tedavüldeki tüm hisselerin toplam değerine dayanır.

Endekste ağırlıkları açısından en büyük olan şirketlerse şöyle: Apple, Microsoft, Amazon, Nvidia, Alphabet, Meta, Tesla, Berkshire Hathaway ve JPMorgan.

S&P 500’de bilgi teknolojileri hisseleri %28,9’luk ağırlığı tek başına taşıyarak en büyük sektörü temsil ediyor. Teknoloji devlerinin son dönemdeki rallisi endeksin rekor seviyelere ulaşmasında da en önemli rolü oynadı.

S&P 500’e nasıl yatırım yapılır?

Günümüzde yatırımcılar, endeksi takip eden yatırım fonları veya borsada işlem gören fonlar arasından seçim yapabilir. S&P 500’ü takip eden en büyük küresel ETF’ler arasında SPDR S&P 500 ETF Trust, iShares Core S&P 500 ETF ve Vanguard S&P 500 ETF isimleri öne çıkıyor.

Vanguard 1975 yılında S&P 500'ü izleyen ilk endeks yatırım fonunu yarattı. Vanguard'ın kurucusu John Bogle, geniş bir endeks fonuna yatırım yapmanın ünlü bir savunucusuydu. Bogle tüm S&P 500 hisselerini satın almak yerine tek bir borsa endeks fonunu satın almanın daha uygun olacağını belirtiyordu.

Bogle kaleme aldığı “Sağduyulu Yatırım Rehberi” kitabında “Sadece bir S&P 500 Endeks fonu veya toplam borsa endeks fonu satın alın. Ardından, hisse senetlerinizi satın aldıktan sonra kumarhaneden çıkın ve dışarıda kalın. Borsa portföyünü sonsuza kadar elinizde tutun” tavsiyesinde bulunuyor.

Uzmanlar, stratejilerini basit tutmak isteyen hisse senedi yatırımcıları için bu yaklaşımın işe yarayabileceğini söylüyor. CNBC’nin haberine göre VettaFi Araştırma Başkanı Todd Rosenbluth, "İnsanların verebileceği en iyi kararlardan biri, S&P 500'ü izleyen endeks tabanlı bir fonla yatırıma başlamaktır, çünkü bu işe yarıyor" dedi.

Bu gibi pasif yatırım stratejileri zamanla aktif olarak yönetilen fonlardan daha iyi getiriler sağlayabiliyor. Ayrıca, bu fonların maliyeti aktif stratejilere kıyasla çok daha düşüktür. Bu iki kombinasyonu yenmekse aktif fonlar için oldukça zordur.

ABD merkezli finansal danışmanlık ve varlık yönetimi firması oXYGen Financial’ın Kurucu CEO’su Yeminli Mali Müşavir Ted Jenkin, “Bireysel yatırımcıların veya para yöneticilerinin genel olarak S&P 500’den daha iyi performans gösterebileceğini düşünmüyorum” diyor.

Çeşitlendirme ne zaman işe yarar?

Bir portföyün S&P 500 Endeksi’ne maruz kalma oranı ne kadar büyükse, o endeksin iniş ve çıkışları dengesini o kadar fazla etkileyecektir.

Bu nedenle uzmanlar genellikle hisse senetleri ve tahviller arasında 60/40'lık bir bölünme önermektedir. Yatırımcının zaman ufku daha fazla riske izin veriyorsa, bu oran 70/30 ve hatta 80/20'ye kadar uzatılabilir.

Ayrıca, bir portföyün hisse senedi tarafında yalnızca S&P 500'e yatırım yapmak, piyasanın diğer alanlarının 2024'te daha başarılı olması durumunda sınırlayıcı olabilir.

Halbert Hargrove Global Advisors'ın Eş Baş Yatırım Sorumlusu YMM Brian Spinelli, 2023'te S&P 500'ün yıl boyunca yaklaşık %26 artarak ABD küçük sermayeli endeks fonu veya uluslararası hisse senedi endeksi fonu gibi diğer stratejileri geride bıraktığını kaydetti. Spinelli, diğer stratejileri bir kenara bırakıp geçen yıl gerçekten iyi iş çıkaran stratejiyle devam etmenin cazip gelebileceğini beliriyor. Ancak Spinelli açıklamasına şu ifadeleri ekledi:

“Ben bu denli aşırıya kaçmazdım. ABD’nin büyük sermayeli hisselerinde %100’ünüzle olmamalı, paranızın burada oturmasına izin vermemeli ve son beş yılda gördüğümüzle aynı düzeyde getiri sağlanacağını beklememelisiniz.”

 

Ed Yardeni: Borsadaki rekor zirve erime için zemin hazırlıyor

 

Piyasalarda pozitif hava

 

Yurtdışı endekslerde neler oluyor?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)