E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa2024’te yatırımcılar neden boğa piyasası bekliyor?---

2024’te yatırımcılar neden boğa piyasası bekliyor?

2024’te yatırımcılar neden boğa piyasası bekliyor?
09 Ocak 2024 - 11:42 borsagundem.com

Amerikan ekonomisi adım adım yumuşak iniş senaryosuna doğru ilerliyor. InvestorPlace haberine resesyon olmadan ABD ekonomisinde görülecek bir yavaşlama yatırımcılar için boğa piyasası anlamına gelebilir

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’nin ekonomik büyümesi yakın ve orta vadede önemli ölçüde yavaşlayabilir. Ancak InvestorPlace’in haberine göre son göstergeler dünyanın en büyük ekonomisinin yakın zamanda bir resesyona girmesinin pek mümkün olmadığını işaret ediyor. Habere göre söz konusu tablo Wall Street’teki boğa piyasası rallisini destekleyici nitelikte olabilir.

Son ekonomik verilerin karışık doğası göz önünde bulundurulduğunda yatırımcıların ileriye dönük göstergeleri dikkatlice incelemesinde fayda var. Ancak habere göre şimdilik en olası sonuç büyümenin, istihdamın ve enflasyonun önemli ölçüde yavaşladığı ancak muazzam bir şekilde bir resesyona yol açmadığı bir Goldilock senaryosu. Dolayısıyla ekonomik veriler bir yandan ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz indirimlerine olanak tanırken diğer taraftan da bir boğa piyasası rallisini başlatabilir.

Ekonomik verilerdeki karışıklık yavaşlamayı gösteriyor

ABD’de aralık ayı istihdam verileri oldukça iki yönlüydü. Hizmet satın alma yöneticileri endeksinin istihdam göstergesi 43,3'e düşerek işe alımların muazzam bir şekilde yavaşladığını gösterdi. Ancak ABD geçen ay net toplamda 216.000 tarım dışı istihdam ekledi. Öte yandan kamu alımları hariç tutulduğunda yalnızca 164.000 net istihdam eklendiği görülüyor. Washington ekim ve kasım aylarında eklenen istihdam sayısını da toplam 71.000 olarak revize etti.

Bankrate Kıdemli Ekonomisti Mark Hamrick konuyla ilgili açıklamasında, “Şimdilik 2023’teki aylık istihdamın ortalama 225.000 olduğunu ve son altı ayda ise daha mütevazı bir ortalama olan 193.000 ‘de olduğumuzu söyleyebiliriz” diyor.

Hamrick buna ek olarak ABD’de son üç aydaki işsizlik oranının kasım ayında %0,3 ve aralık ayında %0,23 arttığına da işaret etti. Geçmişte büyük ölçüde doğru olduğu kanıtlanan Sahm Kuralı'na göre, işsizlik oranlarında %0,5'lik bir artış bir durgunluğun başladığını gösteriyor. Dolayısıyla %0,5’lik artış seviyesine çok yakın olunmasa da bu noktaya ulaşılması imkansız da değil.

Öte yandan ABD’deki işsizlik oranı Ekim 1998’de %0,2 ivmeyle yükselmişti. Temmuz 2003 ve Ağustos 2003’te ise artış ivmesi %0,47’ydi. Ancak tüm bu dönemlerin hiçbirinde bir resesyon yaşanmadı. Ayrıca FED, Amerikan ekonomisinin son çeyrekte mevsimsellikten arındırılmış olarak %2,5 oranında büyüdüğünü tahmin ediyor. Söz konusu güçlü büyüme oranı son çeyrekte enflasyonun da üzerinde. Bu tahmin yakın zamanda bir resesyonun gerçekleşmeyeceğini gösteriyor.

PMI istihdam endeksi her ne kadar mevsimsel faktörlerle bozulmuş da olsa işsizlik oranının üç aylık hareketli ortalaması hâlâ %0,5 eşiğinin oldukça altında. Dolayısıyla haberde ABD ekonomisinde resesyona yol açmayacak bir yavaşlama görülmesi daha yakın bir ihtimal olarak belirtiliyor.

Ekonomide yavaşlama FED’i faiz oranlarını düşürmeye itebilir

Yatırımcılar için ekonomideki olası bir yavaşlamanın en olumlu sonucu FED’in faiz oranlarını bu yıl düşürmeye itecek olması.

Amerikan merkez bankasının bu fırsatı değerlendireceğine dair ilk işaret Richmond FED Başkanı Thomas Barkin’den geldi. Barkin 5 Ocak tarihindeki açıklamasında “enflasyonun FED’in hedef seviyesine dönmekte olduğuna dair bir inanç ve güven inşa ederken faizlerin normal seviyeye döndürülmesine herhangi bir itirazı olmayacağını” söyledi. Bu aynı zamanda boğa piyasası beklentisini doğrulayan önemli kanıtlardan biri olarak görülebilir.

Enflasyon son aylarda halihazırda önemli ölçüde düştü. Ancak bu trend birden fazla sebep nedeniyle de devam edebilir. Bu faktörler arasında ABD’deki öğrenci kredisi ödemelerinin yeniden başlaması, tedarik zincirinde devam eden iyileştirmeler, pandemiden kaynaklanan teşvik ödemeleri uzaklaştıkça tasarrufların azalması ve işgücü maliyetlerini düşürme eğiliminde olan yapay zeka ve otomasyonun devam eden yaygınlaşması yer alıyor.

Ayrıca, otomobil fiyatları 2023'te genel olarak yatay seyrederken yukarıda verilen sebeplerden dolayı uzak olmayan bir gelecekte ev fiyatlarının da düşmeye başlamasını bekleniyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre küresel piyasalar için en olumlu senaryo ABD’nin bir resesyona girmediği ancak enflasyonun kontrol altına alındığı bir ‘yumuşak iniş’ senaryosu. Zira bu senaryo aynı zamanda küresel ekonominin bir krize girmediği ancak FED’in piyasaları sarsan agresif faiz artışlarını ters yöne çevirebileceği bir ekonomik ortamı anlatıyor.

InvestorPlace haberine göre tüm bu ekonomik göstergeler bir yumuşak iniş senaryosuna doğru ilerlendiğini gösteriyor. Dolayısıyla haberde ABD hisse senedi yatırımlarının kârlı bir tercih olabileceği belirtiliyor.

Bill Gross, ABD tahvillerini gözden çıkardı

 

Enflasyon ana başlık olmaktan çıkıyor mu?

 

Küresel piyasalar pozitif seyrediyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)