E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiFed Mart ayında ilk faiz indirimi için kapıyı açık tutacak---

Fed Mart ayında ilk faiz indirimi için kapıyı açık tutacak

Fed Mart ayında ilk faiz indirimi için kapıyı açık tutacak
29 Ocak 2024 - 13:29 borsagundem.com

Fed’in bu hafta gerçekleştireceği toplantıda Mart ayında gerçekleşmesi beklenen ilk faiz indirim olasılığı için kapıyı açık tutması bekleniyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de başta hisse senedi piyasaları olmak üzere tüm piyasaların gözü Fed’in Çarşamba günü gerçekleştireceği politika toplantısında. Fed’den bu toplantıda bir faiz indirimine gitmesi beklenmezken, Mart ayı olasılığına dair ise ipuçları gelmesi bekleniyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) kararının Mart ayındaki ilk faiz indirimi için kapıyı açık tutmak olacağı düşünülüyor. Bu da Fed’in aslında faiz artırım döngüsünün sona erdiğini söylemesi anlamına geliyor.

Mart ayına dair sinyaller

MarketWatch’tan Greg Robb’un haberine göre, Fed'in bu haftaki politika toplantısına ilişkin en büyük soru, Fed Başkanı Jerome Powell'ın ABD Merkez Bankası’nın Mart ayındaki bir sonraki toplantısında faiz indirimi olasılığı hakkında ne tür sinyalleri göndereceği olacak.

Ekonomistler, Fed yetkililerinin Çarşamba günü düzenleyeceği toplantıda faiz oranlarında herhangi bir değişiklik yapmasının beklenmediğini ancak bu tartışmayı gelecekteki parasal genişleme için arka arkaya hamle yapmak amacıyla kullanacaklarını söylüyor.

Fed gözlemcileri Powell'ın Mart ayı gibi bir hamle yapmak için kapıyı açık bırakacağı konusunda hemfikir ancak yetkililer bu toplantıda bir karar açıklamayacak çünkü toplantıya hala iki ay gibi bir süre bulunuyor. Şu anda piyasalar Mart ayında bir kesinti olasılığını kabaca yüzde 50 olarak fiyatlıyor.

Kimseye rahatsızlık vermeyecek

Eski üst düzey Fed çalışanlarından ve şu anda Peterson Uluslararası Ekonomi Enstitüsü'nde kıdemli araştırmacı ve Bloomberg Economics'te ekonomist olan David Wilcox, “Eğer onun yerinde olsaydım, basın toplantısından büyük olasılıkla kimseye rahatsızlık vermeden çıkmaya çalışırdım. Mart ayında faiz indirimi şansı yüzde 50; bu bana böylesi bir tavır için gayet uygun bir ortam gibi görünüyor” diyor. Wilcox, Fed'in bir sonraki hamlesine dair ihtimaller eşit olsa da Fed'in verilere bağlı olarak her iki yöne de gidebileceğini ekliyor.

Deutsche Bank'ın ABD'li baş ekonomisti Matthew Luzzetti, Fed'in bir sonraki hamlenin faiz artırımı olacağını öne süren açıklamasındaki ifadeyi kaldırarak bu döngüde ilk faiz indiriminin önünü açacağını öne sürüyor.

Bu, esasen, bir önceki yıla göre enflasyonda yaşanan patlamanın ardından Mart 2022'de başlayan sıkılaştırma döngüsünün sona ermesi anlamına geliyor. O tarihten bu yana ABD Merkez Bankası gösterge faiz oranını sıfıra yakın seviyeden yüzde 5,25-5,5 aralığına yükseltti.

Son ABD verileri göz önüne alındığında Powell’ın görünüme olumlu bir yön verebilecek olan ‘daha düşük enflasyon ve uzun süredir aranan yumuşak inişle devam eden ekonomik büyüme şansı’ndan bahsetmesi bekleniyor.

Faiz indirimlerinin hızı ve ne zaman biteceği

Wilcox, Fed'in faiz oranlarını düşürmek için açık bir nedeni olduğunu, geçen yazdan bu yana enflasyonun düşürülmesinde kaydedilen ilerleme göz önüne alındığında artık yüksek faiz oranlarına ihtiyaç duyulmadığını belirtiyor.

Çekirdek enflasyon şu anda yıllık yüzde 2,9 seviyesinde seyrediyor. Bu, Mart 2021'den bu yana en düşük orana karşılık geliyor. Wilcox, “Enflasyonu yeniden yüzde 2'ye indirme mücadelesi neredeyse kazanıldı, belki de tamamen kazanıldı” diyor.

Faiz oranlarını düşürmenin bir diğer nedeni de Fed'in finansal koşulların gereksiz yere resesyona yol açacak kadar sıkı olmasını istememesi. Wilcox, “Enflasyon kontrolü adına ekonomiyi ihtiyaç duymadığı bir resesyona sokmaktan kaçınmak istiyorlar” şeklinde konuşuyor ve  asıl zor soruların faiz indirimlerinin hızı ve nerede durdurulacağı olduğunu söylüyor. Wilcox, Mart ayında ilk faiz indirimini ve bu yıl toplam altı çeyrek puanlık indirim beklediğini dile getiriyor.

Tahminler ve zamanlama

BofA Securities'in ABD Baş Ekonomisti Michael Gapen, Mart ayından itibaren dört çeyrek puanlık faiz indirimi öngörüyor. Gapen, “Henüz erken ama kademeli olarak kampa girmiş durumdayız” diyor. Gapen, faiz oranları yüzde 3'e düştüğünde Fed'in duracağını düşünüyor ancak bu Grapen’e göre hemen yanıtlanması gerekmeyen açık bir tartışma.

Deutsche Bank'tan Luzzetti ise, Fed'in faiz indirimlerine başlamak için Haziran ayına kadar beklemesini, yılın geri kalanında ise 175 baz puanlık indirimler yapmasını beklediğini ifade ediyor. Bu Luzzetti’nin tahmininde hafif bir durgunluğun yer almasına dayanıyor.

BNP Paribas'ın ABD baş ekonomisti Carl Riccadonna, Fed'in Mayıs ayına kadar faiz indirimlerini erteleyeceğini ve hatta daha fazla gecikme riski bile bulunduğunu düşünüyor. Riccadonna, “Yetkililerin ilk faiz indiriminden önce sabırlı olma konusunda hata yapmasını bekliyoruz” diyor ve dördüncü çeyrekteki güçlü büyüme oranı ve yüksek tüketici duyarlılığının, enflasyonun zaman içinde yüzde 2'ye gerilemesinin ‘beklenenden daha inişli çıkışlı bir yol’ olabileceğini gösterdiğini söylüyor.

Bu hafta yapacağı basın toplantısında Powell muhtemelen Fed Guvernörü Christopher Waller'ın faiz indirimlerinin ‘yöntemli ve dikkatli bir şekilde düşürülebileceğini ve düşürülmesi gerektiğini’ ifade eden yorumlarını yineleyecek gibi görünüyor. Waller, Fed'in geçmişte sıklıkla daha hızlı gevşeme yaptığını ancak bunun ekonomiye yönelik şokların resesyon tehdidi oluşturduğu veya resesyona yol açtığı zamanlara denk geldiğini belirtmişti.

Parasal sıkılaştırma programında herhangi bir değişiklik var mı?

Ekonomistler aynı zamanda Fed'in 2019'da 4,2 trilyon dolardan 9 trilyon dolara yükselen bilançosunu küçültme politikası hakkında ne söyleyeceğine de odaklanmış durumda. FHN Financial Baş Ekonomisti Chris Low'a göre Fed, vadesi gelen menkul kıymetlerin bilançosundan ayda yaklaşık 76 milyar dolar çekilmesine izin veriyor.

Fed'in Aralık ayı toplantısının ardından yetkililer faiz artırımının yavaşlatılması ihtimalini tartışmaya başladı bile. Ekonomistler artık gelecek haftaki toplantıdan sonra daha fazla ayrıntı bekliyor.

Low, daha yavaş bir toparlanma hızının Fed'in daha fazla Hazine tahvili alması gerekeceği anlamına geldiğini ve bunun da piyasa için güvercin bir mesaj olduğunu söylüyor.

Barclays'in ABD araştırma başkanı Marc Giannoni ise, bilançoyla ilgili herhangi bir kararın yakın zamanda gelmeyeceğini düşünüyor. Giannoni, paylaştığı notta, “Bunun, Fed personelinin yaklaşan toplantılardan birinde FOMC'ye materyal sunacağını ve FOMC katılımcılarının materyali tartışacağını gösterdiğini düşünüyoruz, ancak parasal sıkılaştırmanın azaltılması ve sona ermesiyle ilgili bir duyurunun daha sonraki bir toplantıda yapılmasını bekliyoruz” diyor.

Piyasalar, Fed haftasına temkinli başladı

 

Piyasalar Fed'i fiyatlıyor! Martta faiz indirimi var mı?

 

Küresel piyasalar Fed'in faiz kararına odaklandı

 

Eski Fed yetkilisinden faiz tahmini

 

Fed faiz indirimini erteleyecek mi?

 

FED’in erken faiz indirimi pahalıya mal olabilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Secmen29 Ocak 2024 14:03

    RTE işi ehline verin diyo yaş bizde öyle yapacağız ülkeye enkaza çeviren buiktidara ve uzantilarina oy yok