E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa2024’te boğa piyasasını tehdit eden 5 büyük risk---

2024’te boğa piyasasını tehdit eden 5 büyük risk

2024’te boğa piyasasını tehdit eden 5 büyük risk
01 Ocak 2024 - 10:35 borsagundem.com

Wall Street’te 2023’ün son günlerine kadar hakim olan boğa piyasası yeni yılda sekteye uğrayabilir. Uzmanlara göre yatırımcılar 2024’te borsa rallisinin getirdiği büyük risklerle karşı karşıya kalacak

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları 2023’ü tüm zamanların en yüksek seviyelerinde bitirdi. Borsa rallisi Dow Jones Endeksi’ni rekora ulaştırırken S&P 500 Endeksi’nde ise yıl sonu itibariyle mevcut seviye ile tüm zamanların zirvesi arasında oldukça küçük bir mesafe kaldı.

Ancak MarketWatch’un haberine göre takvimlerin Ocak 2024’ü göstermesinin ardından bazı portföy yöneticileri ve stratejistler borsaların önceki rallinin getirdiği acıları şimdi hissedeceğinden endişe ediyor. FactSet verilerine göre 2023’te borsaların %25 artmasının ardından birçok yatırımcı borsalardan elde ettiği kazançlarını garanti altına almak için çaba harcadı. Uzmanlarsa borsalarda yükseliş trendini belirten ‘ocak etkisi’nin tersine dönebileceğinden korkuyor.

Yatırım yönetimi firması Sierra’nın Baş Yatırım Stratejisti James St. Aubin, “Bana kalırsa bu denli büyük bir ralli yaşandığı her dönemde kâr satışlarına karşı savunmasız olursunuz. Güçlü bir rallinin ardından piyasanın bir miktar soğuduğunu görmek kimseyi şaşırtmaz” ifadelerine yer verdi.

Uzmanlara göre yükselen hisse değerleri, yatırımcı duyarlılığı göstergeleri, ekonomik veriler, jeopolitik durum ve bunun da ötesindeki birçok unsur borsalardaki ocak ayı rallisini sona erdirme riskini taşıyor.

Amerikan hisse senetleri hali hazırda aşırı değerli

Wall Street portföy yöneticileri ve teknik analistler tarafından geniş çapta takip edilen bir teknik gösterge, ABD hisse senetlerinin bir aydır aşırı satış pozisyonunda olduğunu haykırıyor.

S&P 500 Endeksi’nin 14 günlük güç göstergesi (RSI) endeksin son hareketlerindeki büyüklükleri bir bağlama oturtmaya yardımcı olan bir momentum göstergesidir. FactSet verilerine göre söz konusu endeks 19 Aralık tarihinde 2020’den bu yana en yüksek seviyesi olan 82,4’e kadar yükseldi.

RSI o tarihten bu yana bir miktar geri çekilmiş olsa da analistlerin ‘aşırı alım’ olarak kabul ettiği 70 ve üzeri civarında seyretmeye devam ediyor.

Yatırımcılarda fazla iyimser

Amerikan Bireysel Yatırımcılar Birliği'nin (AAII) haftalık yatırımcı duyarlılığı anketine göre, yatırımcıların piyasalara ilişkin düşünceleri sadece iki ay içinde inanılmaz derecede değişti. Yatırımcılar bu kısa zaman aralığında hızlı bir şekilde düşüş öngörüsünden yükseliş öngörüsüne eğilimli hale geldi.

Yatırım uzmanlarıyla söz konusu verileri borsalara dair güvenilir bir karşıt gösterge olarak okuyor. Diğer bir deyişle yatırımcı duyarlılığı bir yöne doğru aşırı gerildiğinde piyasanın diğer yöne gitme ihtimalinin artacağı öngörülüyor.

Noel tatili öncesinde yayınlanan AAII anketine göre katılımcıların yaklaşık %53’ü borsalarda yükseliş beklediğini açıkladı. Bu oran Nisan 2021’den bu yana en yüksek seviyeyi işaret ediyor. Yatırımcı duyarlılığı geçen hafta bir miktar geri çekilse de ekim ayından bu yana en yüksek seviyelerde kalmayı sürdürüyor.

Korku endeksi olağanüstü derecede düşük

Wall Street’in korku endeksi olarak da bilinen volatilite endeksi de tabloyu netleştiriyor. Zira borsalardaki volatiliteye dair son veriler bazı yatırımcıları endişelendirmek için yeterli.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Cboe Volatilite Endeksi veya daha bilinen adıyla VIX, S&P 500’e bağlı opsiyon sözleşmelerindeki alım salım faaliyetlerine bakarak yatırımcıların gelecek ay endekste ne kadar oynaklık öngördüğünü ölçer. Aralık ayında ise VIX, Kovid-19 salgınının patlak vermesinden bu yana ilk kez 12 seviyesinin altına geriledi.

Laffer Tengler Investments'ın CEO'su ve Baş Yatırım Sorumlusu Nancy Tengler da VIX'i yakından takip ettiğini söyledi. Tengler’a göre volatilite tırmanmaya başladığında, yatırımcılar bir miktar piyasalardan çekilmeyi düşünmesi gerekiyor.

Enflasyondaki düşüş ocak ayında sekteye uğrayabilir

Bazı yatırımcılar, 11 Ocak'ta açıklanacak bir sonraki ABD enflasyon raporu konusunda şimdiden endişeli. ABD Merkez Bankası’nın (FED) Cleveland şubesi verilerine göre ABD’deki çekirdek enflasyonun aralık ayında %0,3’ten fazla artması bekleniyor.

Bu beklentinin doğru çıkması durumunda enflasyonda mayıs ayından bu yana en sert aylık yükseliş kaydedilecek. Üstelik enflasyon biraz daha yavaşlasa bile hisse senetleri bu durumu geçmişte olduğu gibi coşkuyla karşılamayabilir.

Raymond James'in Baş Yatırım Sorumlusu Larry Adam, "Aralık ayı ABD TÜFE'si umarım dezenflasyonist bir eğilim göstermeye devam edecek. Ancak asıl soru şu: Aynı dinamik üzerinden ralli yapmaya devam edebilir miyiz?" dedi

Bilançolar hayal kırıklığı yaratabilir

2022'nin son üç ayından başlayarak üst üste üç çeyrek boyunca, ABD’nin en büyük şirketlerinin bilançolarında yıllık bazda düşüşler görüldü. Bu ‘bilanço resesyonu’ nihayet üçüncü çeyrekte sona erdi. Ancak yatırımcıların şu anda karşı karşıya olduğu tablo ise tam bir muamma. Zira yatırımcılar şirketlerin 2024’e dair yüksek beklentilerini karşılayabileceğinden emin değil.

Stratejistler, yapay zekâ teknolojisindeki yükseliş ve ABD ekonomisinin 2023'te resesyondan kaçınması sayesinde analistlerin bilançolar konusundaki özgüvenlerinin arttığını söylüyor. FactSet verilerine göre analistler S&P 500 Endeksi toplam bilançosunun 2024’te %11,7 artacağını tahmin ediyor.

Yatırım yönetimi firması Cetera’nın Baş Yatırım Sorumlusu Gene Goldman konuyla ilgili açıklamasında, “Piyasalar bir süredir bu %11,7'lik bilanço artışı rakamını değerlendiriyor. Bu aşırı bir iyimserlik” ifadelerine yer verdi.

Hepsi bu değil

MW haberinde yukarıda belirtilen listenin çok kapsamlı olmadığına dikkat çekildi. Zira siyaset ve jeopolitik analistlerinin de borsalardaki risklere dair söyleyecekleri var.

Tayvan’da yaklaşan başkanlık seçimleri, ABD’deki federal borç limiti hesaplaşması, 2024 Cumhuriyetçi başkan adayı seçimlerinin başlaması, Gazze ve Ukrayna’da devam eden savaş ve daha birçok neden piyasalardaki olası bir sakin dönemi tehdit ediyor.

Bazı uzmanlar sadece ABD Hazinesi’nin 2024’ün ilk günlerinde yapacağı üç aylık tahvil ihracının boyutunun bile borsalarda satış dalgasına yol açabileceğini belirtiyor. Üstelik Cetera’dan Goldman’a göre ‘söylentiyi satın al, asıl haberi sat” düşüncesindeki Wall Street çevreleri borsalarda daha dinamik bir tehdide yol açabilir.

2024 yılında ekonomide beklentiler

 

Altın 2023'ü rekorla kapatıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)