E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalarda satışı ne tetikleyecek?---

Borsalarda satışı ne tetikleyecek?

Borsalarda satışı ne tetikleyecek?
27 Mart 2024 - 10:55 borsagundem.com

ABD borsalarına hakim olan soluksuz ralli, yükseliş yanlılarını bile bir düzeltmeyi memnuniyetle karşılama noktasına getirdi.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında esen yapay zeka kaynaklı rallide ‘düzeltme’ beklentisi giderek kuvvetleniyor. Yatırımcılar ise bunun zamanlamasına ve gerekçelerine odaklanmış durumda.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD borsalarında bir sonraki borsa satışı neyin tetikleyeceği merak ediliyor. Piper Sandler yatırım stratejistlerinden oluşan bir ekip, borsadaki düzeltmelerin genellikle üç nedenden kaynaklandığını ifade ediyor.

3 gerekçe

MarketWatch’tan Joseph Adinolfi’nin haberine göre, S&P 500 Endeksi, son beş ayda yaklaşık yüzde 30 oranında artış göstererek yükselişe inanan piyasa stratejistlerini bile 'sağlıklı bir düzeltme' ihtimalini değerlendirmeye, hatta memnuniyetle karşılamaya itmiş durumda.

Ancak genellikle piyasa düzeltmeleri hemen gerçekleşmiyor; olası bir ‘düzeltme’yi harekete geçirmek için genellikle bir tür katalizöre ihtiyaç oluyor. Piper Sandler'dan Michael Kantrowitz liderliğindeki yatırım stratejistleri ekibi, bir sonraki çift haneli geri çekilmeyi neyin tetikleyebileceğine dair fikir edinmek amacıyla, S&P 500'de 1964'ten bu yana meydana gelen yüzde 10 veya daha fazla orandaki 27 düzeltmeyi yakından inceliyor.

Ekip, bu düzeltmelerin her birinin istisnasız üç şeyden biri tarafından yönlendirildiğini bulguluyor: “Artan işsizlik, artan tahvil getirileri veya bir tür küresel dışsal şok.” Ekibe göre, bazen bu düşüşleri, 1980 yılında meydana gelen düzeltmelerde olduğu gibi, sözü geçen nedenlerin bir kombinasyonu da tetikleyebiliyor.

En büyük tehdit artan faizlerde artış ve artan tahvil getirileri

Peki bir sonraki yüzde 10'luk düzeltmeyi tetikleme olasılığı en yüksek olan gerekçe hangisi? Kantrowitz ve ekibine göre, artan getiriler sakin piyasalar için en büyük tehdit. Yükselen getiriler, 27 Ekim'de S&P 500'ün yüzde 10,3 oranında düşüşle sona eren en son düzeltmesinin de altında yatan neden olarak öne çıkıyor.

Geride kalan iki yılda, hisse senetlerinin yüksek getirilere duyarlılığı, en son 26 haftalık bazda ‘dot-com balonu’nun zirvesi yakınında görülen rekora yakın seviyelere ulaştı. Bu, hisse senetlerinin 2024 yılının başından bu yana getirilerdeki toparlanmaya büyük ölçüde bağışıklık kazanmış olmasına rağmen, uzun vadeli tahvil getirileri artmaya devam ederse Hisse senetlerinin yine de olumsuz tepki verebileceğini gösteriyor.

Ekip, “Bugün hisse senedi piyasalarının ne kadar duyarlı olduğu hakkında çok şey yazdık. Bu nedenle 2024'te hisse senetleri için gördüğümüz en büyük risk, faiz oranlarındaki artış olacaktır” diye yazıyor.

Bu nedenle, işsizlikte ılımlı bir artış, daha yüksek getirilere karşı koruma sağlayarak rallinin devam etmesine yardımcı olabilir. Fiyatlarla ters yönde hareket eden tahvil getirileri, tahvil gibi savunma varlıklarına olan talebin artmasıyla birlikte ekonomi zayıfladığında sıklıkla düşüyor.

Kurumsal kazançlar hisse senetlerini koruyor

Hazine getirilerinin artmasıyla hisse senetleri geçen yılın Ağustos ve Ekim ayları arasında art arda üç ay boyunca satış yedi. FactSet verilerine göre, satışların en düşük noktası, 10 yıllık Hazine tahvil getirisinin 16 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5'in üzerine çıkarak zirve yapmasından sadece birkaç gün sonra gerçekleşti.

Hazine getirileri ilk çeyrekte bir kez daha yükselişe geçti. Ancak hâlâ güçlü olan ekonomik büyümenin kurumsal kazançların artmasına yardımcı olabileceği yönündeki beklentiler, en azından şu ana kadar hisse senetlerinin korunmasına yardımcı oldu.

10 yıllık Hazine tahvil getirisi yılın başından bu yana 39 baz puan artışla yüzde 4,252 seviyesine yükselirken S&P 500 Endeksi çeyreğin başından bu yana yüzde 9,4 ve 27 Ekim'den bu yana yüzde 26,7 oranında arttı.

Borsa yatırımcılarını 'düzeltme' endişesi sardı

 

Borsada düzeltmenin gecikmesinin 3 nedeni

 

Borsada olası bir düzeltme ayı piyasası anlamına gelmeyecek

 

Wall Street’te ’luk düzeltme yaklaşıyor

 

Hisse seçmeyi seven yatırımcılar borsalarda düzeltme bekliyor

 

Wall Street borsalarında ‘düzeltme’ başladı mı?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)