E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsada olası bir düzeltme ayı piyasası anlamına gelmeyecek---

Borsada olası bir düzeltme ayı piyasası anlamına gelmeyecek

Borsada olası bir düzeltme ayı piyasası anlamına gelmeyecek
13 Mart 2024 - 11:25 borsagundem.com

Ned Davis Research, borsanın muhtemel bir düzeltmeye doğru gittiğini ancak bunun ayı piyasası başlangıcı olmayacağını öne sürüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında düzeltme beklentisi sürüyor. Düzeltmenin ne kadar derin olacağı ya da yeni bir ayı piyasasının başlatıp başlatmayacağı ise merak konusu.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, araştırma firması Ned Davis Research’ün bu soruya bir cevabı var. Firma, borsanın muhtemelen bir düzeltmeye doğru gittiğini ancak bunun bir ayı piyasası başlangıcı olmayacağını söylüyor.

Ayı piyasası için koşullar yetersiz

Insider’dan Phil Rosen’ın haberine göre, yaygın yatırımcı iyimserliği bu yıl küresel hisse senedi piyasalarında rekor üstüne rekor kırılmasını sağladı. Ned Davis Research (NDR), ayı piyasası koşulları yetersiz kalsa bile bir düzeltmenin ufukta göründüğünü tahmin ediyor.

Firmanın baş küresel stratejisti Tim Hayes, paylaştığı notta, piyasa genişliğindeki olumlu seyrin yeni yükselişleri istisnadan ziyade yeni normal haline getirdiğini açıklıyor. Hayes, “Artan coşku mutlaka olumsuz şekilde değerlendirilmek zorunda olmasa da, bu coşku ne kadar uzun sürerse, piyasalar kazanç düşüşlerine ve olası bir düzeltmeye karşı o kadar savunmasız hale gelir” diyor.

Bu noktaya kadar ABD, Japonya, Fransa, Avustralya, Tayvan ve diğer ülkelerdeki önemli endekslerin tümü bu yıl yükseliş yaşadı. NDR'ye göre, yaklaşık üç yıldır ilk kez, 47 All Country World Index (MSCI) piyasasının neredeyse üçte biri rekor yüksek seviyelerin yüzde 5'i yakınında seyrediyor. Hayes, “Kağıt karları biriktikçe, yeni yüksek seviyelerin rahatlığı yatırımcılar arasında karlılıkların yükselmesine neden oldu" diye yazıyor ve DSI Küresel Duyarlılık Endeksi’nin Mart ayına başlarken yüzde 84 seviyesine ulaştığına dikkat çekiyor. Bu, son bir yılın en yüksek seviyesi anlamına geliyor.

Eşit ağırlıklı dünya endeksi ise, 2022 başından bu yana en yüksek seviyesinde seyrediyor. Ayrıca MSCI Dünya Endeksi hisselerindeki rekorların yüzde 5'i içindeki payı da benzer seviyelere ulaşmış durumda. Hayes, aşırı iyimserlik azaldığında ve duyarlılık yüzde 70'in üzerindeki bir seviyeden nötr moda düştüğünde, MSCI’nın düşme eğiliminde olduğunu söylüyor. Hayes, “Bir yıllık ve dört yıllık döngülerin daha az elverişli hale gelmesiyle birlikte bir düzeltme beklenebilir” diye yazıyor.

Düzeltme ‘beklenmeli’

NDR'nin görüşüne göre 2024'te bir veya daha fazla düzeltme görülmeli ancak daha düşük hareketlerin durgunluk, enflasyon ve faiz oranı kaygılarından kaynaklanan 2020 veya 2022'deki düşüşler kadar şiddetli olması pek mümkün değil.

Hayes, “Yakın zamanda bir ayı piyasası beklemiyoruz. Makro görünüm, felç edici enflasyonist baskıların geri dönüşünü veya küresel bir resesyon olasılığını artıracak yeterli ekonomik zayıflığı beklemek için yeterli kanıttan yoksun” diye yazıyor.

Aslına bakılırsa, bundan yalnızca bir yıl önce Wall Street'teki konsensüs, ekonomi ve piyasaların gerilemesinden yanaydı. Enflasyonun son aylarda genel olarak soğuması ve yapay zekanın borsaya güç vermesiyle birlikte, önde gelen bankaların pek çok tahmincisi yumuşak iniş ve boğa piyasası senaryolarına yönelmek durumunda kaldı.

Wall Street’te ’luk düzeltme yaklaşıyor

 

Hisse seçmeyi seven yatırımcılar borsalarda düzeltme bekliyor

 

Wall Street borsalarında ‘düzeltme’ başladı mı?

 

Fundstrat: Borsada düzeltme zamanı yaklaşıyor

 

Borsada düzeltme zamanı yaklaşıyor mu?

 

Bank of America: Borsada rallinin anahtarı 'aşırı alım' bölgesinde kalmak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)