E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa yatırımcılarını 'düzeltme' endişesi sardı---

Borsa yatırımcılarını 'düzeltme' endişesi sardı

Borsa yatırımcılarını 'düzeltme' endişesi sardı
25 Mart 2024 - 13:35 borsagundem.com

ABD borsalarındaki rallinin kesintisiz yükselişi, yatırımcılarda olası bir düzeltme beklentisini de artırıyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD hisseleri 5 ayda neredeyse yüzde 30 oranında arttı. Yatırımcılar, düzeltme konusunda endişelenmenin zamanı geldiğini düşünüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, faiz oranlarının çeyrek asrın zirvesine yaklaşmasına ve enflasyonun hedefin üzerinde olmasına rağmen, hisse senetleri Ekim ayındaki düşük seviyelerinden bu yana istikrarlı bir yükseliş yolunda ilerliyor.

Piyasa, kazançlarını geri verecek

MarketWatch’tan Joy Wiltermuth’un haberine göre, yatırımcılar, sonbahardan bu yana hisse senetlerinde ve diğer riskli varlıklarda yaşanan güçlü artışa rağmen, Fed'in faiz oranlarını ‘daha uzun süre yüksek' tutması konusunda artık endişeli görünmüyor.

Önde gelen ABD hisse senedi endeksleri, Fed Başkanı Powell'ın bu yıl için üç faiz indirimini masada tutmasından birkaç gün sonra, geçen hafta, son ayların en büyük haftalık kazançlarını bildirdi ancak kısıtlayıcı para politikası bölgesinden çıkışta temkinli bir yol göstermeyi de ihmal etmedi.

FactSet verilerine göre, büyük hisse senedi göstergeleri yakın zamanda rekor yeni zirveler kaydederken S&P 500 Endeksi şu anda 27 Ekim'deki en düşük seviyesinin yaklaşık yüzde 27 oranında üzerinde seyrediyor.

Los Angeles merkezli bir yatırım şirketi olan TCW'nin gelir özsermayeleri başkanı Iman Brivanlou, hisse senetlerindeki hızlı yükseliş hakkında, “Bu gerçekten de çok oldu” diyor. Brivanlou, Fed’in ekonomiye çok fazla zarar vermeden enflasyonu düşürdüğü için fazla övüldüğünden ve aynı zamanda hisse senetlerinin çok hızlı ve çok fazla yükselmesinden endişe ediyor ve “Adil olmak gerekirse mutlu olunacak çok şey var” diyor.

Ancak Brivanlou, diğerleri bir dizi faiz indirimi konusunda son derece heyecanlı olsa da kendisi tehlike işaretleri görüyor. Brivanlou, “Enflasyonun yüzde 3 civarında kalması ve Fed'in herhangi bir sorun olmadan neredeyse üç kez faiz indirimi yapması mümkün değil” şeklinde konuşuyor.

Kredi piyasalarındaki çalkantılar, finansal istikrarsızlık ya da sadece enflasyon bile Brivanlou’nun öngördüğü sorunlar arasında ciddi tehlikeler yatabileceğini düşündüğü sorunlar olarak öne çıkıyor. Brivanlou, “Piyasa bugün neye güveniyorsa, muhtemelen geri vermek zorunda kalacak” diyor.

‘Kusursuz' üzerine bahis oynamak

Wall Street'teki hızlı yükseliş, Fed'in politika faiz oranının çeyrek yüzyılın en yüksek seviyeleri arasında yer aldığı sırada gerçekleşti.

Fed artık politika faizinin mevcut yüzde 5,25 - 5,5 aralığından bu yıl yüzde 4,6'ya düşeceğini ve 2026'da kademeli olarak yüzde 2,6'ya doğru bir yol izleyeceğini, bir yandan da resesyon ve yüksek işsizlikten kaçınacağını öngörüyor. Rakamları bir kenara bırakırsak bu, Powell'ın ekonomi için ‘yumuşak bir iniş' gerçekleştireceği anlamına geliyor.

Oakmark Funds Harris Associates Sabit Gelir Müdürü Adam Abbas, "Bunun hala kısıtlayıcı bir ortam olduğunu kendimize hatırlatmalıyız. Bunun mükemmel bir iniş olduğunu varsayarken dikkatli olmalısınız” diyor.

Başlıca hisse senedi endeksleri gibi, ABD tahvil piyasasındaki kredi spreadleri de keskin bir yükseliş göstererek yatırımcıları yıpranmış tazminatlarla karşı karşıya bırakıyor. Daha yüksek Hazine getirileri genel getirilere yardımcı olsa da Abbas, BB dereceli yüksek getirili ‘çöp tahviller'deki farkların risksiz Hazine oranlarının üzerinde olduğuna ve Ekim ayındaki 300 baz puandan 190 baz puanın altına düştüğüne dikkat çekiyor. Düşüş, daha yüksek petrol fiyatları potansiyeline, ticari gayrimenkullerde sorunlara, kaldıraçlı kredilerde yaklaşan temerrüt döngüsüne ve diğer risklere rağmen gerçekleşiyor. Abbas, “Bir şeyler ters giderse, olumsuz yönleri daha dikkatli düşünmelisiniz” diyor.

Aynı nedenden ötürü, TCW'den Brivanlou, cep telefonu baz istasyonları ve veri merkezleri de dahil olmak üzere, yapay zeka çılgınlığının ikincil oyunu olan seçkin gayrimenkul yatırım ortaklıklarında güçlü bilançolara ve hisse senedi riskine sahip şirketlere odaklandığını söylüyor. Brivanlou, “Uzun vadeli trendlerden faydalanacak şekilde konumlanıyoruz” diyor ve TCW'nin son beş yıldır ofis, perakende ve diğer sorunlu alanlarda zayıf kaldığını ekliyor.

Yeni evler yeterince hızlı inşa edilemiyor

Dirençli bir ABD ekonomisi, faiz indirimi umutları ve yapay zeka hisselerindeki çılgınlık piyasanın yükselişini tetiklemiş durumda. Bu, enflasyonun ‘son kilometre’sinin üstesinden gelinmesinin zor görünmesine ve ekonomik verilerdeki son sürprizlerin satışlar için daha az katalizör olmasına rağmen yaşanıyor.

Dow Jones Piyasa Verilerine göre, son beş yılda S&P 500 Endeksi’nin kitabının 21 kez yüzde 5 veya daha fazla düşüşe ve en az yüzde 10'luk 5 düzeltmeye tanık olduğu görülüyor. Bu yıl her iki kategoride de bu rakam 0’ı işaret ediyor.

Truist Advisory Services ABD ekonomi sorumlusu Michael Skordeles, “Daha uzun süre daha yüksek, daha uzun süre daha güçlü” diyor.

Skordeles, kazanç artışı beklentilerine bazı ‘fanteziler’ eklendiğini görse de, bunun 2000'li yılların başlarında hiç kazancı olmayan teknoloji şirketlerinin ‘dot-com balonu’nu körüklediği gibi olmadığının da altını çiziyor. Skordeles, “Ortalık biraz köpüklü ancak gerçek kazançların olduğu konusunda bazı gerekçeler var” diyor ve 45,5 trilyon dolarlık ABD konut piyasasının ekonomiyi istikrara kavuşturmadaki rolüne de vurgu yapıyor.

Skordeles, düşük ipotek faiz oranlarından vazgeçmek istemeyen mevcut ev sahipleri hakkında, “Ev rehinesi durumu hâlâ mevcut ve birkaç yıl daha devam edecek. Bu, 15 yılın büyük bir bölümünde yeterince güçlü inşa edilmedi ve bu bir gecede de çözülmeyecek” diyor

Skordeles, mevcut ev sahiplerinin bugünün yaklaşık yüzde 7'lik ipotek oranlarından kaçınarak sıkı durmaya devam edecek gibi göründüğünü söylüyor ve "Ancak borçlulara yeni bir evdeki ipotek oranlarında indirim dışında çok az taviz sunan inşaatçılar için bu tamamen farklı bir hikaye oluyor” diye ekliyor. Skordeles yeni evler hakkında “Yeterince hızlı inşa edilmiyor ama bu durgunluk işareti değil” diyor.

Borsada düzeltmenin gecikmesinin 3 nedeni

 

Borsada olası bir düzeltme ayı piyasası anlamına gelmeyecek

 

Wall Street’te ’luk düzeltme yaklaşıyor

 

Hisse seçmeyi seven yatırımcılar borsalarda düzeltme bekliyor

 

Wall Street borsalarında ‘düzeltme’ başladı mı?

 

Fundstrat: Borsada düzeltme zamanı yaklaşıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)