E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street’te %10’luk düzeltme yaklaşıyor---

Wall Street’te %10’luk düzeltme yaklaşıyor

Wall Street’te %10’luk düzeltme yaklaşıyor
29 Şubat 2024 - 11:11 borsagundem.com

Son haftalarda art arda rekorlar kıran Amerikan borsaları %10’luk bir düzeltmeyle karşı karşıya kalabilir. Piper Sandler’dan Craig Johnson yükselişlerin üst sınırına ulaştığını belirten teknik göstergelere dikkat çekti

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları yapay zeka teknolojilerinin yükselişiyle birlikte son dönemde olağanüstü bir boğa piyasası geçiriyor. Ancak hisse senetleri %10’luk bir düzeltmeyle karşı karşıya kalabilir. Piper Sandler'ın Baş Piyasa Teknisyeni Craig Johnson'a göre bunun nedeni, endeksleri sürükleyen az sayıdaki hisse senedinin henüz daha fazla yükselmeye hazır olmaması.

Johnson’ın öngörüleri ekim ayından bu yana S&P 500 Endeksi’nde görülen ralli dikkate alındığında yatırımcıların büyük bir kısmının düşünceleriyle çelişiyor. ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz indirimi beklentileri ve yapay zeka rallisi piyasanın en önemli gündem maddesi olmayı sürdürürken endeks 2024’te rekor seviyelere ulaşmaya devam ediyor.

Ancak Insider’ın haberine göre Johnson ralliye yakından bakıldığında daha endişe verici bir tablonun ortaya çıktığına dikkat çekti. ABD borsalarının üç büyük endeksi de son 18 aydaki fiyat aralığının üst ucunda. Bu da teknik verilere göre bir geri çekilmenin yaklaştığını gösteriyor.

Johnson CNBC’deki açıklamasında, “Ekim 2023'ün en düşük seviyelerinden bu büyük çaplı kaçışın ardından, şimdi çok iyi kurulmuş 18 aylık fiyat kanalının üst ucuna doğru ilerlediğimizi görebilirsiniz. Rallinin bir sonraki ayağına başlayacağınız nokta burası değil. Bu kanalın sonuna ulaşmışken teknik açıdan böyle bir ralli yapamazsınız” diyor.

Bu arada hisse senetlerindeki rallinin daha geniş bir alana yayılması için hâlâ imkan var. Yatırımcılar nakitlerini dev sermayeli teknoloji hisse senetlerine aktarırken sağlık ve finans hisseleri ise geride kalıyor. Bu da rallinin piyasanın genelinde yaşanmadığının bir işareti.

Johnson, “Daha fazla kanıt görmemiz gerekiyor. Zira şu anda pazar genişliği 2024’ün tamamı boyunca istikrarlı bir şekilde daralıyor. Bu piyasa muhtemelen yüksek düzey işlem aralığına girecek ve bu kanalın üst ucunda olmak piyasanın en az %10’luk bir düzeltmeye karşı kesinlikle savunmasız olduğunu belirtiyor” uyarısında bulundu.

Yüzde 10’luk bir düşüş S&P 500 Endeksi’ni 4.558 puan civarına geri getirebilir ve endeksin bu yıl elde ettiği tüm kazanımlar silinebilir. Borsa uzmanı bu düzetmenin mart ayında gerçekleşebileceğini ve önümüzdeki haftalarda yatırımcılar için sorun yaratabileceğini düşünüyor.

Wall Street yatırımcıları yaklaşan resesyon risklerine ve FED’in faiz oranlarını beklentilerden daha uzun süre yüksek tutma ihtimaline rağmen son birkaç haftadır yükseliş eğilimini sürdürdü. AAII’ın son yatırımcı duyarlılığı anketine göre yatırımcıların %74’ü önümüzdeki 6 ay içinde hisse senetlerinde nötr bir seyir veya yükseliş bekliyor.

Bu arada FED yönetimi bu yıl için sadece 75 baz puanlık faiz indirimi öngörse de CME FedWatch göstergesine göre vadeli piyasalardaki yatırımcılar hâlâ FED’in yıl sonuna kadar 100 baz puanlık faiz indirimi olasılığını %40 olarak fiyatlıyor.

Borsalar boğa piyasasının henüz yüzde 50’sinde mi?

 

Goldman: ABD hisse senetlerinde zirveyi öngörmek imkansız

 

Milyarderler neden hisse satıyor?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)