E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsada düzeltmenin gecikmesinin 3 nedeni---

Borsada düzeltmenin gecikmesinin 3 nedeni

Borsada düzeltmenin gecikmesinin 3 nedeni
19 Mart 2024 - 11:20 borsagundem.com

Uzmanlar, ABD borsalarındaki rallinin hala anlamlı bir düzeltme yapmamış olmasını üç nedene bağlıyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yapay zeka odaklı ralli ABD borsalarında etkisini sürdürse de bir düzeltme beklentisi de sıcaklığını koruyor. Uzmanlar ise olası bir düzeltmenin en az yüzde 10’luk bir gerilemeye yol açacağını öngörüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD borsalarında sıkışma giderek şiddetleniyor. Analistler ise hisse senedi piyasalarında en az yüzde 10’luk bir düşüş bekliyor.

Yüzde 10’un üzerinde düşüş beklentisi

Insider’dan Aruni Soni’nin haberine göre, Academy Securities stratejisti Peter Tchir, hisse senetlerindeki büyük geri çekilmeden oldukça endişelendiğini ifade ediyor. Tchir'e göre ABD hisse senetleri giderek en az yüzde 10 oranında bir geri çekilmeye yaklaşıyor.

Tchir, paylaştığı notta, “Hisse senetlerinde yüzde 5 ila yüzde 10'luk bir geri çekilme düşünmek yerine, yüzde 10 veya daha yüksek bir gerilemeden ve 10 yıllık getirilerin yüzde 4,5 seviyesini aşmasından çok daha fazla endişe duyuyorum” diye yazıyor. Tchir’e göre borsaların giderek sıkışmasının 3 nedeni bulunuyor.

Tahvil getirileri

Tchir, öncelikle tahvil getirilerine bakılmasını tavsiye ediyor. Tchir, 10 yıllık Hazine tahvili getirilerinin yüzde 4,33'e kadar tırmandığını ve buradan itibaren yükselmeye devam edebilecek gibi göründüklerini söylüyor ve ekliyor: “Aslında tahvil piyasası, geçtiğimiz sonbaharda yaşanan tarihi çöküşün tekrarını görebilir.”

Tchir, “Geçen sonbaharda gördüğümüz gibi daha yüksek getirilere doğru bir yürüyüş daha görmeyi bekliyorum. 10 yıllık getiri geçen hafta her gün daha da yükseldi; bu gelecek şeylerin bir işareti olabilir” diyor.

10 yıllık tahvil getirileri en son Şubat ayında bu seviyeye ulaşmıştı ve bunu tahvillerde bir yükseliş izledi. Ancak Fed'in faiz indirimlerine giderek daha şahin yaklaşmasıyla tablo değişti. Enflasyonun beklenenden daha yapışkan olduğunun kanıtlanmasının ardından faiz indirimi yapılmayacağına ve hatta faiz artırımına gidileceğine dair söylentiler ise Wall Street’te giderek daha fazla dillendiriliyor.

Enflasyon

Bu durum, Tchir'in ikinci nedeninin de omurgasını oluşturuyor: “Enflasyon.” Tchir’e göre, enflasyonun inatla yüksek kaldığı açık bir gerçek.

Ayrıca Tchir, Ukrayna savaşına ve İran'ın Orta Doğu çatışmasına olası katılımına kadar uzanan jeopolitik risklerin enerji fiyatlarını yüksek tutarak enflasyonu desteklemesi muhtemel olduğundan, bunun bir sorun olmaya devam edebileceğini hatırlatıyor.

‘Zombi’ tüketiciler

Tchir’in altını çizdiği üçüncü neden ise ABD'li tüketiciler. Tchir, şu ana kadar tüketicilerin ‘zombi’ gibi davrandıklarını ve her zorluğun ardından sürekli hayata dönmeyi başardıklarını söylüyor. Ancak artan borçların ve soğuyan iş piyasasının ağırlığı altında ezilmeye başladıklarında bu durumun değişebileceğini de vurguluyor.

Tahir, “Stagflasyonu bir risk olarak görmesem de, zayıflayan bir ekonomi ve ısrarcı enflasyon tarafından kelepçelenmiş bir Fed ile birlikte daha yüksek getiriler görebileceğimiz bir döneme girdiğimizi düşünüyorum ve bu hiç iyi bir karışım değil” diyor.

Borsada olası bir düzeltme ayı piyasası anlamına gelmeyecek

 

Wall Street’te ’luk düzeltme yaklaşıyor

 

Hisse seçmeyi seven yatırımcılar borsalarda düzeltme bekliyor

 

Wall Street borsalarında ‘düzeltme’ başladı mı?

 

Fundstrat: Borsada düzeltme zamanı yaklaşıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)