E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street borsalarında ‘düzeltme’ başladı mı?---

Wall Street borsalarında ‘düzeltme’ başladı mı?

Wall Street borsalarında ‘düzeltme’ başladı mı?
07 Şubat 2024 - 16:25 borsagundem.com

FED’den gelen şahin açıklamalar ve Amerikan borsalarının son dönemdeki güçlü performansı bazı analistlere göre düzeltme dönemini kaçınılmaz hale getirdi. Üstelik bu düzeltme başlamış bile olabilir

 BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsalar aşırı yükseldiği zamanlarda %10 veya daha fazla oranda bir düşüşe ihtiyaç duyabilir. ABD borsalarının gösterge endeksi S&P 500 ekim ayının sonundan bu yana yaklaşık üç ay içerisinde %20 yükseldi. Barron’s’un haberine göre bu keskin yükselişin ardından bir düzeltme dönemi çoktan başlamış olabilir.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre normal şartlarda borsaların bir yıl içerisinde kaydettiği yükselişler genellikle orta tek haneli yüzdelerdedir. Dolayısıyla son aylarda görülen yükselişler aşırı olarak nitelendirilebilir.

Habere göre ABD borsalarındaki bu ralliyi yönlendiren iki ana faktör bulunuyordu. Bunlardan birincisi düşmekte olan enflasyon ve ekonomik büyümeyi canlı tutmayı amaçlayacak olan ABD Merkez Bankası’nın faiz oranlarını indireceği beklentisiydi.

Borsaları yükselten ikinci faktörse yapay zeka teknolojilerindeki gelişmeler sonucu bilanço büyümesinin tadını çıkaran teknoloji hisselerinde elde edilen yüksek kârlardı. ‘Muhteşem Yedili’ olarak adlandırılan şirketler arasındaki Nvidia ve Meta Platforms hisseleri yalnızca 2024'te sırasıyla %36 ve %29 değer kazandı.

Yine de hisse senetlerinden elde edilen kazançlar zirveye ulaşmış olabilir. S&P 500 Endeksi bu ayın başlarında belirlenen gün içi rekor seviyesi 4.975 puanın hemen altında işlem görüyor. Bazı uzmanlar bu zirveden düşüşün çoktan başladığına inanıyor.

Seaport Research Partners'ın Makro ve Hisse Senedi Stratejisti Victor Cossel konuyla ilgili raporunda, "İlk düşüş kapımızda. Yakın vadede taktiksel bir piyasa düzeltmesi riskinin arttığını görüyoruz” ifadelerine yer veriyor.

Bir diğer gösterge ise daha az sayıda hisse senedinin ralli yapıyor olması. S&P 500 Endeksi’nde 200 günlük hareketli ortalamalarının üzerinde olan hisselerin yüzdesi birkaç hafta önce %80’deyken şimdiyse %72’ye kadar düştü. Seaport raporunda göre bu seviyenin üzerindeki hisse senetlerinin yüzdesi ile endeks tarihindeki geniş çaplı hareketler arasındaki korelasyon analiz ediliyor. Buna göre S&P 500 kabaca %7,5 düşerek 4.600 puan civarına kadar gerileyebilir.

Diğer bir deyişle büyük teknoloji hisseleri endeksin güçlü performansından büyük oranla sorumlu olabilir. Ancak bu hisseler tökezlerse S&P 500 de kolay bir biçimde düşebilir. ABD’de birçok sektör yıl boyunca düşüşteyken teknoloji ise %7’lik bir yükseliş yakaladı. FactSet verilerine göre teknoloji hisseleri S&P 500 Endeksi’nin neredeyse üçte birini oluşturuyor ve bu hisselerin son kazançların ardından bir mola vermesi gerekiyor. Geçen yılın başından bu yana daha büyük ralliler sırasında birkaç ciddi düşüş olması da bu tablonun bir örneği niteliğinde. Yani büyük bir geri çekilme sırasında teknoloji dışı hisse senetleri toparlanamazsa yakın zamanda daha iyi bir performans da yakalayamayabilirler.

FED’in daha önce düşünülenin aksine faiz oranlarını beklendiği kadar hızla düşürmeyeceği göz önüne alındığında bu beklenen toparlanma da gelmeyebilir. Barron’s haberinde tahvil getirilerinde son birkaç gündür yakalanan yükseliş de buna bağlanıyor. Zira faizler yüksek kaldığı sürece piyasa ekonomik büyümenin yavaşlayacağını varsayacak. Bu da teknoloji dışı şirketlerin önemli bir kısmı için kötü haber.

Çip üreticisi Texas Instruments ve lojistik firması FedEx gibi ekonomik açıdan hassas şirketler şimdiden hayal kırıklığı yaratan bilanço beklentileri yayınlamaya başladı. Bu hisse senetlerinin her ikisi de 2024'te şu ana kadar kırmızıdaydı. Söz konusu hisseler ancak faiz indirimlerinin yardımıyla zamanla toparlanabilir.

Cossel, "Sorun şu ki, FED yetkililerinin yorumları faiz indiriminden tereddüt edildiğini öne sürerken, son şahin FED açıklaması ‘politika hatası’ risklerini de artırıyor" uyarısında bulundu.

Sözün özü nereden bakılırsa bakılsın Amerikan borsaları bir düzeltme riski altında. Hatta bazılarına göre bu düzeltme dönemi başlamış bile olabilir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)