E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsada düzeltme zamanı yaklaşıyor mu?---

Borsada düzeltme zamanı yaklaşıyor mu?

Borsada düzeltme zamanı yaklaşıyor mu?
02 Şubat 2024 - 15:47 borsagundem.com

Teknik analistler, ABD borsalarında bir düzeltmenin yaklaştığını ve hisse senetlerini açığa satma zamanının gelmek üzere olduğunu öne sürüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları rekor zirveleri görse de yatırımcılar olası bir düzeltmeden endişe ediyor. Bazı uzmanlar da bu olasılığın giderek arttığına dikkat çekiyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, All Star Charts Teknik Analisti JC Parets, ABD borsalarında bir düzeltmenin yaklaştığını artık hisse senetlerini açığa satma zamanının geldiğini söylüyor.

Yılın en iyi 3 aylık dönemi sona erdi

Insider’dan Matthew Fox’un haberine göre, Parets, borsanın 2022 yılında başlayan yükselişini yakaladı ancak şimdi defansif sektörlerin genel piyasadan daha iyi performans göstermeye başlaması, ABD Doları’nın güçlenmeye devam etmesi ve borsanın tarihsel olarak yılın en kötü aylarından birine girmesiyle bir düzeltme bekliyor.

Parets, “Yılın en iyi 3 aylık bölümü olan Kasım-Ocak dönemi resmi olarak sona erdi. Her zamanki gibi, hisse senedi sahibi olduğunuz sürece bu gerçekten de beklentilere uygun olarak iyi sonuç verdi. Şimdi, tarihsel olarak tüm yılın en kötü aylarından biri olan Şubat ayına girmiş bulunuyoruz” diyor.

Şubat ayı, S&P 500’ün 1950 yılına kadar uzanan verilerine göre, hisse senetleri açısından ortalama olarak yılın üçüncü en değişken ayı olarak öne çıkıyor ve All Star Charts analisti Grant Hawkridge'e göre, getiri açısından da yılın ikinci en kötü ayı olarak kabul ediliyor.

Parets'e göre birçok ipucu borsada bir düzeltmenin yakın olduğunu gösteriyor. Parets, paylaştığı notta, “Dolar tüm Ocak ayı boyunca güçlüydü. Bu ilk uyarıydı. Hem S&P 500’de hem de Nasdaq'ta yeni yüksekler listesi Aralık ayı ortasında zirveye ulaştı. Dolayısıyla zaten bir düzeltme içinde olduğumuzu iddia edebilirsiniz ve bu durum daha da kötüleşmek üzere” diye yazıyor.

Asıl neden

Ancak Parets'e göre borsadaki yakın zayıflığın en büyük işareti, yatırımcıların son birkaç haftadır defansif varlıklara yönelmesi.

Spesifik olarak temel tüketici ürünleri sektörü son haftalarda S&P 500'den daha iyi performans gösteriyor. ABD Hazine tahvilleri de daha riskli, yüksek getirili tahvillere kıyasla benzer şekilde yüksek performans sergiliyor. Her ikisi de daha geniş piyasaya göre savunma amaçlı varlık sınıfları olarak öne çıkıyor ve her ikisi de Ocak ayında Aralık ayının en düşük seviyelerinin üzerinde seyrediyor. Parets’e göre bu, izlenmesi gereken önemli bir teknik seviyeye dönüşmüş durumda.

Parets, “Eğer S&P 500'e göre ‘tüketici temel ürünleri’ Aralık ayının en düşük seviyelerinin üzerindeyse, hisse senetlerinde kısa pozisyonda olmak istiyoruz. ABD Hazine tahvilleri, yüksek getirili tahvillere göre Aralık ayındaki en düşük seviyelerin üzerindeyse, yine hisse senetlerinde kısa pozisyonda olmak istiyoruz” diyor.

Başkanlık seçimi

Son olarak, başkanlık seçim döngüsünün dördüncü yılına ilişkin mevsimsel borsa verileri, hisse senetlerinin genellikle zayıf olduğunu ve Şubat ve Mart aylarında yatay bir seyir izlediğini gösteriyor ve bu da bir düzeltmenin yakın olduğu fikrini bir kez daha destekliyor.

Parets, “Devam eden boğa piyasasının 20. ayındayız. Geçen yılın üçüncü çeyreğinde tamamen normal bir zamanda gelen hoş bir düzeltme gördük. Bu düzeltmenin bu kadar uzun sürmesi gerektiğini ya da duyarlılığın o zamanki kadar şiddetli olması gerektiğini söylemiyorum. Ancak boğa piyasaları düzeltme yapıyor ve şimdi işlerin tekrar iyileşmeden önce daha da çirkinleşebileceğini düşünüyorum” şeklinde konuşuyor.

Bank of America: Borsada yükseliş ivmesi artarak sürecek

 

Ünlü borsa uzmanından ABD için felaket tahmini

 

Borsa rallisinde ‘dot-com balonu' dönemini hatırlatan 5 işaret

 

Deutsche Bank: ABD borsası düzeltme yaşayabilir

 

Societe Generale'den 'sürpriz' faiz indirimi öngörüsü

 

Jeremy Siegel: Boğa piyasası Fed’e bağımlı değil

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)