E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa rallisinin itici güçleri tersine mi dönüyor?---

Borsa rallisinin itici güçleri tersine mi dönüyor?

Borsa rallisinin itici güçleri tersine mi dönüyor?
09 Şubat 2024 - 10:38 borsagundem.com

ABD borsalarındaki ralli hız kesmeden sürse de, bazı uzmanlar, borsadaki ralliyi destekleyen verilerin tersine dönmeye başladığı görüşünde.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD hisse senedi piyasalarındaki yükseliş gücünü kaybetmeden sürüyor. Ancak bazı uzmanlar, ralliyi destekleyen ekonomik verilerin yavaş yavaş tersine dönmeye başladığını düşünüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Veritas Financial'ın kurucusu Greg Branch, verilerdeki sapmanın Fed'in faiz oranlarını düşürmeden önce artırmasını hala mümkün kıldığına işaret ediyor.

Veriler tersine dönüyor

Insider’dan Yuheng Zhan’ın haberine göre, Branch, borsadaki en son yükselişin arkasındaki en büyük itici güçlerin tersine dönmeye başlamasıyla birlikte yakında sönebileceğini öne sürüyor.

Wall Street, çarpıcı GSYİH büyümesi, sağlam iş gücü istatistikleri ve 2024 yılında şimdiye kadar hisse senetlerinin daha da yükselmesine yardımcı olan iyileşen enflasyon tablosuyla ekonominin gücünü destekliyor. Ancak Branch hala düşüş eğiliminde olduğunu ve aslında ABD ekonomisinin gücü göz önüne alındığında Fed'in faiz oranlarını düşürmeden önce tekrar artırmasının bile söz konusu olabileceğini söylüyor.

Branch, “Kaseti yani geçmiş verileri takip etmek analiz değildir ve altta yatan verilere bakmaya başladığımızda, bu ralliye güç veren her şey, bu ralliyi başlatan her şey tersine dönmeye başlıyor veya güçlü bir şekilde ağırlığını kaybediyor” diyor.

Sıcak iş gücü piyasası ve enflasyon

Branch'in işaret ettiği temel veriler, Ocak ayında 353.000 işin eklendiğini gösteren geçen ayın iş raporunu içeriyor. Bu, özellikle geçen Ekim ayında eklenen 150.000 iş ile karşılaştırıldığında Fed için ‘çok sıcak’ bir iş gücü piyasasına karşılık geliyor.

Enflasyon 2022'deki en yüksek seviyesinden düşerken Branch burada da sorunlar görüyor. Aralık ayında çekirdek tüketici fiyat endeksi verilerinde görülen son artışın Fed'in misyonunun bitmeyebileceğini gösterdiğine dikkat çekiyor. Branch, “Tüm temel verilere baktığımızda enflasyonla mücadelenin bittiğini söyleyemeyiz” diye ekliyor.

Faiz indirimi yerine faiz artırımı olasılığı

Branch, ayrıca, son verilerin hisse senedi piyasalarına dair genel düşüş eğilimini desteklediğini söylüyor ve faiz indirimi bekleyen yatırımcıları, merkez bankası para politikasını gevşetmek için harekete geçmeden önce aslında tam tersiyle karşılaşabilecekleri konusunda uyarıyor.

İstihdam piyasasının ve ücretlerin gücünün Fed için bir sorun olduğuna işaret eden Branch, “Faiz indiriminden önce hala artırıma gitme olasılıkları olabilir” diyor.

Fed'in politika dönüşünün zamanlaması 2024'te şu ana kadar yatırımcıların akıllarındaki en önemli soru olarak öne çıkıyor ve Fed ve Jerome Powell, yakın zamanda yaşanması muhtemel faiz indirimlerine ilişkin beklentileri çoğunlukla geri itiyor.

Powell'ın, Ocak ayındaki Federal Açık Piyasa Komitesi toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında, istihdam tablosunun Fed perspektifinden normalleşiyor gibi göründüğünü söyleyerek güçlü ABD istihdam piyasasına ilişkin görüşünü yumuşattığını akıldan çıkarmamak gerekiyor.

Wall Street'teki boğalar ise hisse senetlerinde hâlâ büyük kazanımlar görüyor ve Fed'in faiz indirimlerinin yakında gerçekleşmesini öngörüyor. Bunların arasında Mart ayında faiz indiriminin masada olduğunu ve hisse senetlerinin 2024 yılında rekor kıracağı çağrısında bulunan Fundstrat'tan Tom Lee de bulunuyor.

ABD borsalarındaki rekor yükselişin 3 ana nedeni

 

Borsalarda kazanç sezonu ‘zayıflığa’ işaret ediyor

 

Wall Street borsalarında ‘düzeltme’ başladı mı?

 

Fundstrat: Borsada düzeltme zamanı yaklaşıyor

 

Bank of America'dan borsa rallisini sona erdirecek 4 olası senaryo

 

ABD’de teknoloji rallisini bitirecek 2 kâbus senaryosu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)