E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD borsalarındaki rekor yükselişin 3 ana nedeni---

ABD borsalarındaki rekor yükselişin 3 ana nedeni

ABD borsalarındaki rekor yükselişin 3 ana nedeni
09 Şubat 2024 - 10:02 borsagundem.com

ABD borsalarının 2024 yılında yeni rekor seviyelere yükselmesinin altında üç temel neden yatıyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarıda geçen yılki güçlü rallinin devam ettiği görülüyor. Yeni rekor seviyeler her ne kadar yatırımcıları bir düzeltme olasılığı noktasında tedirgin etse de, hisse senetleri yükselişini sürdürüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD hisse senedi piyasaları başarılı bir yılı geride bırakıyor ve herhangi bir yavaşlama belirtisi göstermiyor.

Yükselişin 3 ana nedeni

Insider’dan Phil Rosen’ın haberine göre, S&P 500 Endeksi, 5.000 puanlık dönüm noktasına yaklaşırken, UBS stratejistleri bu gücün önümüzdeki aylarda da devam etmesini beklediklerini söylüyor. Endeks son beş haftada yüzde 5'ten fazla artış göstererek bu yıl şimdiye kadarki tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaşmış durumda. İsviçre bankasının görüşüne göre bu yükseliş, son veriler ve olumlu makro manzarayla güçlü şekilde destekleniyor.

UBS stratejistleri paylaştıkları notta, “Ayrıca, ABD büyümesinin beklenenden daha güçlü olduğu ve enflasyonun kontrol altına alınmasının Fed'in agresif bir şekilde faiz indirimine gitmesine olanak sağladığı ‘Goldilocks’ senaryosu durumunda daha fazla kazanç potansiyeli görüyoruz” diye yazıyor. Piyasalar bu yıl merkez bankasının agresif faiz indirimlerini fiyatlıyor ve UBS, son verilerin bu gevşeme yolunu ve iyimser borsa görünümünü desteklediğine inanıyor. UBS, hisse senetlerinin rekor üstüne rekor kırmasının üç ana nedenini şu şekilde sıralıyor…

İyimser ekonomik veriler

İş gücü piyasasının gücü en iyimser beklentilerin bile üstüne çıktı ve sadece bir yıl önce ortak görüş olarak görülen resesyon çağrılarını geri itti.

Benzer şekilde GSYİH verileri, ABD ekonomisinin geçen yılın dördüncü çeyreğinde yıllık bazda yüzde 3,3 oranında büyüdüğünü ve beklenen yüzde 2'lik büyümenin oldukça üzerinde bir oranın yakalandığını gösterdi. Bu arada, UBS tarafından aktarılan Hazine araştırmasına göre, ABD'li tüketiciler, salgın öncesi seviyelere göre yaklaşık 1.400 dolar daha fazla ortalama gerçek harcama gücüyle güçlü kalmayı sürdürüyor.

UBS stratejistleri, “Bu tür açıklamalar, büyümenin ‘Goldilocks’ sonucunun önemli bir bileşeni olan sürdürülebilir trend oranına yakın veya hatta üzerinde kalabileceği potansiyeline katkıda bulundu” diye yazıyor.

Enflasyon düşüş eğiliminde

Fed yetkilileri aylardır faiz oranlarını düşürmeden önce fiyatların düştüğüne dair ikna edici kanıtlar görmek istediklerini söylüyorlardı. UBS'in görüşüne göre enflasyon gerçekten de Fed'in yüzde 2 hedefine doğru ilerliyor ve Ocak ayı TÜFE raporunun yakında bu eğilime daha fazla ışık tutması bekleniyor.

Güçlü kazançlar

FactSet verileri, S&P 500 şirketlerinin dörtte üçünden fazlasının kazanç bildirdiğini ve çoğunda kazançların tahminlerin üzerinde olduğunu gösteriyor. Stratejistler, “Şu ana kadar olumlu bir dördüncü çeyrek kazanç sezonu, 2023 geneline ilişkin neredeyse sabit bir sonucun ardından ABD kâr büyümesinin toparlandığı yönündeki görüşümüzü güçlendirdi” diyor.

UBS, S&P 500 şirketlerinin hisse başına kazançlarının 2024'te yüzde 8, 2025'te ise yüzde 6 artmasını, özellikle de yapay zeka destekli teknoloji kazançlarında belirgin bir yükseliş yaşanmasını bekliyor. UBS, ayrıca, ‘Goldilocks’ senaryosu nedeniyle küçük ölçekli hisse senetlerinde de yakın zamanda anlamlı bir sıçrama bekliyor.

Stratejistler, “S&P 500'ün yılı mevcut seviyelerde tamamlamasıyla, temel senaryomuz ABD ekonomisi için ‘yumuşak bir iniş’ yönünde olmaya devam ediyor” diyor ve ekliyor: “Ancak son ekonomik veriler, daha güçlü büyümenin devam edeceği, enflasyonun kontrol altına alınacağı ve parasal genişlemenin daha hızlı olacağı bir dönemin altını çiziyor. Bu durumda, S&P 500'ün bu yıl 5.300 puan civarına yükselme potansiyeline sahip olduğuna inanıyoruz.”

Borsalarda kazanç sezonu ‘zayıflığa’ işaret ediyor

 

Wall Street borsalarında ‘düzeltme’ başladı mı?

 

Fundstrat: Borsada düzeltme zamanı yaklaşıyor

 

UBS: Goldilocks senaryosu borsaların daha da yükselmesini sağlayabilir

 

Bank of America'dan borsa rallisini sona erdirecek 4 olası senaryo

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)