E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalarda kazanç sezonu ‘zayıflığa’ işaret ediyor---

Borsalarda kazanç sezonu ‘zayıflığa’ işaret ediyor

Borsalarda kazanç sezonu ‘zayıflığa’ işaret ediyor
08 Şubat 2024 - 13:55 borsagundem.com

ABD’de kazanç sezonu beklentilerin üzerinde geçse de Wall Street bazı zayıflık işaretleri görüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

S&P 500 Endeksi şirketlerinde kazançlar pozitife dönmüş olsa da Wall Street zayıflık işaretlerine odaklanıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD’de kazanç sezonu beklentilerin üzerinde seyrediyor. Dördüncü çeyrek raporları, S&P 500 şirketlerinin yaklaşık üçte ikisinde hisse başına ortalama beklentilerin iki katı seviyesinde seyrediyor.

Kazançlar beklentilerin üzerinde

Yahoofinance’ten Josh Schafer’in haberine göre, Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed) faiz oranlarını ne zaman düşüreceğine ilişkin belirsizliğin ve Fed'in faiz oranlarını 23 yılın en yüksek seviyesinde tutmasının hisse senetleri üzerindeki yaratacağı baskıya ilişkin endişelere rağmen, ABD’de kazançlar ortalama olarak Wall Street'in beklentilerinin üzerinde gerçekleşti.

Bank of America'ya göre, S&P 500'ün 2023 yılı dördüncü çeyrek raporlarının yaklaşık üçte ikisinde şirketlerin geçen yılın aynı çeyreğine kıyasla hisse başına ortalama yüzde 6 puanlık kazanç elde ettiği görülüyor. Bu, S&P 500 şirketlerinin normalde gördüğü ortalama yüzde 3 puanlık oranın yaklaşık iki katına karşılık geliyor.

Genel olarak şirketlerin yüzde 70'i Wall Street'in beklentilerini aşmış durumda. Bu da tarihsel ortalama olan yüzde 63'ün üzerinde bir orana işaret ediyor. FactSet verilerine göre, S&P 500 hisse başına kazanç, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 1,9 oranında artışını sürdürüyor.

Bank of America ABD ve Kanada sermaye stratejisti Ohsung Kwon, beklentilere kıyasla kazançların şu ana kadar ‘iyi’ olduğunu söylüyor. Kwon, “Bu yükseliş satışlardan değil, marjlardan kaynaklanıyor. Kimsenin 4. çeyrekte satışların bu kadar artacağını gerçekten beklediğini sanmıyorum. Şirketler maliyetleri düşürdü, marjlar iyileşiyor ve şirketler daha başarılı oluyor” şeklinde konuşuyor.

Bu, hisse senetlerinin yapıcı hikayesini sağlam tutuyor. S&P 500 Endeksi’nin, JPMorgan ve diğer büyük bankaların 12 Ocak'ta resmi olarak dördüncü çeyrek raporlamasına başlamasından bu yana yaklaşık yüzde 3,4 artış kaydettiği gözleniyor.

Deutsche Bank Baş Sermaye Stratejisti Binky Chadha, paylaştığı araştırma notunda, “Bu, ilk dört haftalık kazanç raporlarında görülen ortalama yüzde 2'lik artışın çok üzerinde” diyor.

Zayıf talep

Ancak kazançların kusursuz bir şekilde elde edilmediği görülüyor. BofA'ya göre talebin zayıf olduğuna dair söylentiler ‘yüksek' kalmaya devam ediyor ve gelir rakamları da tahminlerin çok az üstünde kalıyor.

Uzun vadede BofA, mevcut cansız talep hikayesinin iyileşeceğine inanıyor. Kwon, çip gibi önemli ürünleri içeren Kore ihracatındaki toparlanmaya işaret ediyor. Kwon'a göre Kore, küresel üretim döngüsünün öncü göstergesi konumunda bulunuyor ve özellikle ABD, Kore'den diğer tüm ülkelerden daha fazla mal ithal ediyor. Benzer bir eğilim, ABD ISM imalat endeksindeki son toparlanmanın, gelecekteki iş faaliyetlerindeki artışın potansiyel bir göstergesi olduğu ABD topraklarında da yaşanıyor.

Kwon, “Talebin gerçekten iyileşmeye başladığını görmeye başlarsak, işte o zaman marjların daha da arttığını görmeye başlarız çünkü şirketler faaliyet kaldıracının ilerlediğini görecekler” şeklinde konuşuyor.

İşten çıkarmalarda artış

Bir diğer önemli husus olarak ise işten çıkarmalardaki önemli artış dikkat çekiyor. Ancak gelinen noktada işten çıkarmalar, haftalık işsizlik başvuruları gibi yakından takip edilen ekonomik göstergelerde belirleyici olacak kadar yaygınlaşmış değil.

Bank of America, 2023'ün ilk çeyreğinde mevcut raporlama dönemine kıyasla önemli ölçüde daha yüksek işten çıkarmanın yer aldığını belirtiyor ve işten çıkarma döngüsünün zirvesinin çoktan geldiğine inanıyor. BofA ekibi, kazançların artmaya devam edeceğine inanıyor ve araştırmasına göre bu, işten çıkarmaların önemli ölçüde arttığı bir döneme karşılık gelmiyor.

Kwon ve meslektaşı Savita Subramanian, paylaştıkları kazanç araştırma notunda “Tarihsel olarak işten çıkarmalar ve kazanç döngüleri güçlü bir ters korelasyon göstermiştir. 2024’te beklediğimiz kazanç artışı, kurumsal işten çıkarmaların zirve döngüsünün büyük ihtimalle geride kaldığına işaret ediyor. İş piyasası güçlü kalmaya devam ediyor” diyor.

Yatırımcılar cezalandırıyor

Genel olarak, bu kazanç sezonunda yatırımcıların oldukça etkin olduğu gözleniyor. BofA'ya göre Wall Street'in kazanç ve gelir beklentilerini kaçıran şirketlerin ertesi gün hisselerinin ortalama yüzde 4,3 oranında düştüğü görülüyor. Bu, yüzde 2,4'lük tipik ortalama düşüşün oldukça üzerinde bir orana karşılık geliyor.

Kwon, “Genel piyasa hissiyatı son iki ayda oldukça gelişti. Değerlemeler ucuz değil. Bu nedenle, kazanç tahminlerinin altında kalırsanız, eskisinden daha fazla cezalandırılırsınız, dolayısıyla çıta oldukça yüksek” diyor.

Küçük ölçekli hisse senetleri beklentilerin gerisinde

Zayıflık işaretleri S&P 500'ün ötesine de yayılmış durumda. RBC Capital Markets'tan alınan analiz, S&P 500 şirketlerinin yüzde 70'inden fazlasının kazanç tahminlerinin üzerinde olmasına rağmen küçük ölçekli şirketlerin yer aldığı Russell 2000 şirketlerinin yalnızca yüzde 62'sinin benzer bir başarıyı sergileyebildikleri görülüyor. Bu durum, Wall Street'teki pek çok kişinin bu yıl önemli kazanımlar elde edeceğini tahmin ettiği Russell 2000'ın geçen ay yüzde 1'den daha az düşüş gösterdiği piyasa hareketinde de kendini gösteriyor. Bu süreçte S&P 500 Endeksi’nin ise yüzde 5'in üzerinde kazanç elde ettiği gözleniyor.

Morgan Stanley Baş Yatırım Yetkilisi Mike Wilson da paylaştığı notta, “Ortalama hisse senedinden elde edilen kazanç sonuçları, özellikle küçük ölçekli şirketlerde ekonomik veriler kadar iyi değil” diye yazıyor.

Bilanço sonuçları risk algısını törpülüyor

 

Piyasalarda bilanço iyimserliği

 

Borsada gözler banka bilançolarında!

 

Wells Fargo: Bilanço döneminde yatırımcılar savunmaya geçmeli

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)