E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBaşarısız trader’ların 10 ‘kötü alışkanlığı’---

Başarısız trader’ların 10 ‘kötü alışkanlığı’

Başarısız trader’ların 10 ‘kötü alışkanlığı’
29 Ocak 2024 - 17:10 borsagundem.com

Nasıl ki kazançlı trader’lar bu başarıyı belli bazı alışkanlıklara borçlularsa, başarısız trader’ların da kazanç elde edememelerini ‘borçlu oldukları’ bazı ‘kötü alışkanlıkları’ bulunur.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Piyasalarda alım satım yapmanın belki de en karmaşık yönü, psikolojinizi ve hatta karakter özelliklerinizi ve en çok da alışkanlıklarınızı kararlarınıza yansıtmanızdır. Bu bazen olumlu sonuçlar doğurduğu gibi genellikle sizi yeni zorluklarla mücadele etmek durumunda bırakır.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, başarılı bir trader’ın duygularını ve kendine has karakter özelliklerini alım satım kararlarına yansıtmaması gerekir. Bunu başarmak için bazı özelliklerinizi ve alışkanlıklarını törpülemeniz gerekse de gerçek genellikle budur.

10 kötü alışkanlık

ABD’li yatırımcı Steve Burns’ün New Trader U’da yer alan makalesi, ne kadar uğraşırsa uğraşsın bir türlü kazanç elde edemeyen ‘başarısız’ trader’ların yatırım serüvenlerinde neden sonuç alamadıklarını maddeler halinde sıralıyor.

Aralarında teknik bazı yanlışlar olduğu gibi işin psikolojisine dair daha derin kötü alışkanlıkların da yer aldığı bu maddelerin düzeltilmesinin elbette mümkün olduğunu bilmek gerekiyor. İşte Burns’ün kazanç elde edemeyen trader’larda gözlemlediği 10 ayırt edici kötü alışkanlık…

Aşırı alım satım

Bu gruba giren trader’lar genellikle çok fazla alım satım yaparlar. Küçük yatırımcıların kurumlara göre avantajı, alım satımları dikkatli bir şekilde seçebilmeleri ve yalnızca en iyi trend ve sinyallerle işlem yapabilmeleridir. Ne kadar az alım satım yaparlarsa o kadar çok kazanç elde edilir çünkü seçici olmak yatırımcılara avantaj sağlar.

‘Trend’in karşısında olmak

Kâr edemeyen yatırımcılar ‘trend savaşçıları’ olma eğilimindedir ve her zaman zirveleri ve dipleri yakalamak isterler. Eninde sonunda haklı çıkarlar da ancak hesapları muhtemelen o zamana kadar gerçekten kâr elde edemeyecekleri kadar küçülmüş olur. Para, nehrin akıntısına karşı kürek çekerek değil, akıntı yönünde giderek kazanılır.

Kârı kısa kesmek, zararda oturmak

Hızlı bir şekilde küçük karlar elde etmek ve fiyatın geri döneceği umuduyla kaybedilen işlemlerin devam etmesine izin vermek, başarısızlığa giden kesin bir yoldur. Kârlı yatırımcılar risk/ödül oranlarının farkındadır; büyük kazançlar elde edip küçük kayıplar yaşarlar. Kayıpların büyümesine izin verirken hızlı kar elde etmek, sermayenizi tüketmenin kesin bir yoludur.

Para kazanmaktan çok haklı olmaya önem vermek

Para kazanmaktan çok haklı olmayı istemek çok pahalı bir derstir. Zararları kabul etmek istemeyen bir trader, kişisel başarısızlık anlamına geleceği için pozisyonunu tersine çevirmekten kesinlikle kaçınacaktır. Kârlı bir trader, para kazanmaya başlamak için piyasanın doğru tarafına geçmekten korkmaz.

Büyük oynamak ve büyük riskler almak

Kâr edemeyen trader’lar genellikle çok büyük miktarlarla alım satım yapar ve çok az kazanmak için çok fazla risk alırlar. Oysa kârlılığın en büyük anahtarı büyük zararlardan kaçınmaktır. Kazançlarınız istediğiniz kadar büyük olabilir ancak kayıplarınız sınırlı olmalıdır.

Alım satım fikirlerini TV’den ya da sosyal medyadan almak

Böyle olmadığını iddia etseler de, kâr amacı gütmeyen trader’lar, alım satım fikirleri için ekonomi odaklı kanalların tahmincilerine kulak vermeyi tercih eder. Oysa bu yöntem, işin kolayına kaçmanın yanı sıra size kazandırdığından çok daha fazlasını kaybettirir.

Hisse senedi tavsiyelerine kulak vermek

Kazançlı olmayan trader’lar alım yapacakları hisse senedi tavsiyelerine kulak kesilirken kârlı trader’lar alım satım planları ve sistemlerini geliştirmekle meşgul olur.

Hep doğru kararı verme arzusu

Kârsız trader’lar yatırımın doğru ve haklı olmakla ilgili olduğunu düşünür. Oysa kârlı yatırımcılar, kârlılığın, hatalı olduğunu hemen kabul etmek ve mümkün olduğu kadar uzun süre haklı kalmayı başarmakla ilgili olduğunu bilir.

Hızlı ve kolay yoldan kazanç sağlama hedefi

Kâr edemeyen trader’lar yatırım serüvenlerinde başarıya giden hızlı ve kolay bir yol olduğunu düşündükleri için ödevlerini de yapmazlar.

Ne kadar kazanacağına odaklanmak

Başarısız trader’ların bir numaralı ‘soru’su, eğer haklılarsa ne kadar kazanabilecekleridir; oysa başarılı trader’ların bir numaralı ‘endişe’si, eğer hatalı bir karar vermişlerse ne kadar kaybedebilecekleridir. Karlılık, hatalı olduğunuzu hemen kabul etmek ve mümkün olduğu kadar uzun süre haklı kalmakla ilgilidir.

Başarılı bir yatırımcının ihtiyaç duyacağı 3 özellik

 

Başarılı borsa yatırımcısının 2 temel özelliği

 

Başarılı bir yatırım serüveni için 6 ipucu

 

Ev tabanlı trader’lar için 4 ipucu

 

‘Day trader’lar için başarının 12 kuralı

 

Efsane yatırımcı Warren Buffett’tan yeni yatırımcılar için 3 altın kural

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)