E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBaşarılı borsa yatırımcısının 2 temel özelliği---

Başarılı borsa yatırımcısının 2 temel özelliği

Başarılı borsa yatırımcısının 2 temel özelliği
24 Şubat 2023 - 17:07 borsagundem.com

Borsa efsanesi Charlie Munger iyi yatırımın sabır ve saldırganlık gerektirdiğini belirtiyor. Ünlü borsa yazarı James Deporre perşembe günkü seans üzerinden bu iki temel yeteneğin önemine dikkat çekti

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları perşembe günü art arda gelen düşüşlere reaksiyon göstererek yükselişe geçti. The Street yazarı James Deporre’ye göre söz konusu piyasa hareketi efsane yatırımcı Warren Buffett’ın ortağı Charlie Munger’ın bir sözünü hatırlatıyor:

“İyi yatırım sabır ve saldırganlığın garip bir kombinasyonunu gerektirir. Birçok insanda da bu yoktur.”

Birçok piyasa katılımcısı, her zaman aktif olmaları gerektiğini düşünme hatasını yapar. Piyasa koşulları ne olursa olsun, bir şeyler yapmak isterler. Bir avantaja sahip olup olmadıklarına bakılmaksızın, bulabilecekleri herhangi bir fırsattan yararlanmaya kararlıdırlar.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre geçtiğimiz gün Wall Street’te görülen işlemler yatırımcıların bu doğasını gösterir nitelikteydi. Piyasalar son iki haftadır ABD enflasyonuna ilişkin karamsar verilerle mücadele ediyor. Ekonomistler enflasyondaki yükselişi engellemek için ABD Merkez Bankası’nın (FED) faizleri %5’in üzerine çıkaracağına çoktan ikna olmuş durumda. Ancak S&P 500 Endeksi’nde dört gün art arda gelen düşüşlerin ardından yükselişe geçmişti.

Ancak Deporre büyük yatırımcıların çok az şey yapabilme ve uzun süre sabırlı kalabilme yeteneğine de sahip olduğunu hatırlattı. Borsa yazarına göre bu başarılı yatırımcılar sürekli hareket halinde değildir. Ancak koşullar doğru olduğunda çok hızlı hareket edebilirler ve büyük, agresif hamleler yapabilirler.

Deporre yapacak hiçbir şey olmadığında bir şey yapmama yeteneği, göründüğünden daha zor olduğuna dikkat çekiyor. Zira birçok borsa yatırımcısı saatlerce ekranın önünde oturur ve bir hamle yapmak onların meşgul kalmalarını ve zamanlarını boşa harcadıkları hissinden kaçınmalarını sağlar.

Borsa yazarı perşembe günkü yükselişi de bu tür günlerden biri olarak tanımlıyor. Deporre işlem gününde bir yatırımcı olarak neler hissettiğini şöyle açıkladı:

“Daha aktif olmak isterdim, ancak bu güce güvenmiyorum ve sabırlı kalırsam tercih ettiğim hisse senetlerini daha düşük fiyatlarla satın alabileceğimi düşünüyorum. Endeks açığa satışı iyi bir hamle olabilirdi. Ancak cuma sabahı açıklanacak enflasyon verileri nedeniyle bunun bir günlük işlem olması gerekecekti.

Hiçbir şey yapmıyorum ve bu konuda kendimi oldukça iyi hissediyorum. S&P 500, açıldıktan sonra düşüyor ve Nvidia (NVDA) hisselerindeki güçlü yükseliş bile endekslerin sabahki boşluğunu doldurmasını engellemek için yeterli olmayabilir.

Daha büyük pozisyonlar oluşturma zamanının hemen gerçekleşmeyeceğini tahmin ediyorum. Ancak piyasa karakterinde bir değişim hissettiğimde, boşta kalan paramı işe koymak için hızlı bir şekilde hareket edeceğim.”

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Deporre’nin sözünü ettiği çekirdek enflasyon verileri gün içerisinde açıklandı. Rakamlarsa piyasaların beklentilerinin üzerindeydi. Yüksek volatiliteli gıda ve enerji fiyatlarının dışarıda tutulduğu bireysel tüketici harcamaları ocak ayında %0,6’lık bir artışı ve yıllık bazda %4,7’lik yükselişi gösterdi. Wall Street beklentileri ise aylık bazda %0,5 yıllık bazda %4,4’lük bir artış yönündeydi.

Borsa yazarına göre, FED fiyat artışlarının hızlı bir şekilde tersine döndüğünü belirten dezenflasyon fikrinin başarısızlığını fark etti ve faizleri daha agresif bir şekilde artırmaya hazırlanıyor. Ancak Deporre piyasaların FED’le savaşının bitmediğini ve bu savaşta da şu ana kadar iyi bir iş çıkaramadığını söyledi. Borsa yazarına piyasalarda ayıların avantajı çoktan yakaladığını belirtiyor.

Fed'in yakından takip ettiği veri açıklandı: Beklentilerin üzerinde

 

Bill Nygren: Borsa yatırımı için doğru zamanı beklemeyin

 

Küresel piyasalarda yön arayışı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • tebrik26 Şubat 2023 13:04

    başarılı haber emeği geçenleri kutlarım

  • Takuyittin o326 Şubat 2023 12:26

    Borsa sabirdir kardesim Uc bes gunde koseyi don yok oyle birsey Aslanin avini beklemesi gibi bekleyeceksin

  • YUSUF KALEKAPISI25 Şubat 2023 21:03

    Tam beni tarif etmişler.2018 de 500 000 TL param var idi.paramı ikiye böldüm 3,25 TL den sasa,  6,75 TL den de asuzu aldım paramı tam 50 kat artırıp aralık ayında satıp çıktım.ister inanın ister inanmayın.

  • Alperen Eren 25 Şubat 2023 20:32

    Bizde de ABD borsaları gibi düşük enflasyon ve güvenli ekonomi olsa bizde biliriz ne yapacağımızı ülkemizde bu çok zor

  • Kibar feyzo24 Şubat 2023 22:21

    1. Tav almayın. Adamların isleri güçleri yalan dolan.

  • Vatan kale24 Şubat 2023 20:23

    Saldirgan ve sabir.Hayatimda duydugum en iyi yorum.