E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBaşarılı bir yatırımcının ihtiyaç duyacağı 3 özellik---

Başarılı bir yatırımcının ihtiyaç duyacağı 3 özellik

Başarılı bir yatırımcının ihtiyaç duyacağı 3 özellik
08 Ocak 2024 - 17:24 borsagundem.com

Başarılı şekilde alım satım yapmak belli özellikler gerektirir. Bu özellikler, uzun soluklu ve kazançlı bir yatırım serüveninin olmazsa olmazlarıdır.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırım serüvenine yeni başlayanlar yatırımcılar genellikle büyük hatalar yapar ve büyük zararlar sonucu pes etmek zorunda kalır. Uzun yıllar boyunca yatırım serüvenini sürdürebilen yatırımcıların ise deneyimleri sonucu elde ettikleri bazı özellikleri bulunur.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, alım satım serüveninde mükemmellik 3 ana özelliği gerektirir: Disiplin, risk yönetimi ve sürekli öğrenme.

3 temel özellik

ABD’li yatırımcı Steve Burns’ün New Trader U’da yer alan makalesine göre, piyasalar deneyimli profesyonelleri bile şaşırtacak kadar karmaşık ve belirsizdir. Ancak araştırmalar, en iyi yatırımcıların yüksek düzeyde disiplin sergilediğini ortaya koyar. Bu yatırımcılar, öngörülemeyen piyasalarda sistemlerine, stratejilerine ve planlarına sadık kalır.

Buna ek olarak, sağlam risk yönetimi de kazananları kaybedenlerden ayırır. Başarılı yatırımcılar olumsuzlukları yöneterek ayakta kalır.

Son olarak, ortaya çıkan yeni koşullara uyum sağlamak da, yeni teknolojiler konusunda sürekli eğitimi ve yeni ve değişen piyasaları incelemeyi gerektirir. Büyük yatırımcılar açgözlülükle öğrenir ve kendilerini yeniler.

Bu özellikleri geliştirmek, sürdürülebilir başarıyı mümkün kılar. Alım satım, maksimum seviyede karmaşıklık ve duygusal tuzaklar barındırsa da, sıkı disiplin, risk kontrolü ve bilgi sizi başarılı olmanız için donatır. Bu nitelikleri daha iyi somutlaştırmaya çalışmak, bir yatırımcı olarak performansınızı güçlendirecektir.

Yatırım, özellikle de en yüksek seviyelerde, becerilerin, zihniyetin ve bazen de biraz şansın birleşimini gerektiren karmaşık bir çabadır. Ancak en başarılı yatırımcılara bakıldığında, bazı özelliklerin sürekli olarak öne çıkma eğiliminde olduğu görülür. Başarılı yatırımcıların en sık bahsedilen üç özelliği şu şekilde sıralanabilir…

Disiplin ve kararlılık

Bu beceriyi şu şekilde tanımlamak mümkündür: Bir alım satım planına sadık kalma, stratejilerden sapmanın cazibesine direnme ve duygusal soğukkanlılığı koruma yeteneği; avantajlı bir yatırım sistemi oluşturmak için gerekli çalışmayı yapma becerisi, ardından onu uzun vadede takip edecek disiplin ve kararlılık.

Bu beceri oldukça önemlidir çünkü piyasalar tahmin edilemezdir ve sürekli olarak birçok işleminiz kapla sonuçlanır. Önemli olan disiplini korumak ve duygularınızın kararlarınızı yönlendirmesine izin vermemektir. Başarılı yatırımcılar genellikle bir plana bağlı kalmanın ve alım satım zaman çerçeveleri altındaki kısa vadeli piyasa hareketlerine aşırı tepki vermemenin önemini vurgular. Bu özellik, büyük kar elde etmeden önce önemli düşüşlere veya uzun süreli düşük performansa katlanmak zorunda kalabilecek trend takipçileri için özellikle önemlidir.

Disiplin ve kararlılık çok önemlidir çünkü yatırım genellikle korku, açgözlülük, pişmanlık ve umut gibi güçlü duyguları tetikler. Bu nedenle, mantıklı analizler yerine duygularla yönlendirilen kararlar kötü sonuçlar doğurur. Başarılı yatırımcılar, önceden belirlenmiş kurallara ve planlara sadık kalarak dürtüsel ve mantıksız seçimlerden kaçınır. Bir ticaret stratejisi kaybetmek üzere olsa bile, en etkili yatırımcılar, aceleci değişiklikler yapmak yerine yaklaşımlarına sadık kalır. Yatırım sistemlerinin zaman içinde ayarlanması gerekebilir ancak bu değişiklikler piyasa saatleri dışında ve duygulara değil verilere ve analizlere dayalı olarak yapılmalıdır. Disiplin ve kararlılık olmadan, bir yatırım stratejisinin ne kadar iyi olduğunun bir önemi yoktur.

Risk yönetimi

Risk yönetimi, alım satımlarınızdaki potansiyel kayıpları anlama, ölçme ve yönetme yeteneğidir. Bu, zararı durdurmayı, çeşitlendirmeyi ve herhangi bir işlemde sermayenin yalnızca küçük bir yüzdesini riske atmayı içerir.

En iyi yatırımcılar bile yüzde 50 oranında yanılıyor olabilir. Onları diğerlerinden ayıran şey, kayıpları yönetme yetenekleridir. Başarılı yatırımcılar, sağlam risk yönetimi teknikleri uygulayarak herhangi bir kaybın veya bir dizi başarısızlığın portföylerini mahvetmesine izin vermez. Bu yaklaşım, onların oyunda kalmalarına ve karlı fırsatlardan yararlanmalarına olanak tanır.

Risk yönetimi, yatırım serüvenlerinde hayatta kalıp başarılı olanları başarısız olanlardan ayırır. Risk kontrolünden yoksun yatırımcılar, bir dizi galibiyetten sonra bile kayıpların kontrolden çıkmasına izin verirler ve elenirler. En başarılı yatırımcılar, herhangi bir işlemde sermayelerinin yalnızca yüzde 1-2'sini riske atma ve zararları felakete dönüşmeden hızla kesme konusunda titizdir. Bu yüzde 1-2'lik risk, bir yatırımcının pozisyon büyüklüğüne bağlı olarak zararı durdurma sinyalinin tetiklenmesi durumunda kaybedeceği sermayenin yüzdesidir. yüzde 1-2'lik risk, pozisyon büyüklüğü veya hisse senedindeki hareketin riski değildir.

Sürekli öğrenme ve uyum

Sürekli öğrenme ve uyum, devam eden piyasa eğitimine bağlılık, pazar değişikliklerine ayak uydurma ve gerektiğinde stratejileri uyarlama esnekliği şeklinde tanımlanabilir.

Finansal piyasalar değişen korelasyonlar, oynaklıklar ve makroekonomik etkiler nedeniyle dinamiktir. On yıl önce işe yarayan bir strateji bugün işe yaramayabilir. Başarılı yatırımcılar her zaman öğrenir, yeni stratejileri test eder ve sürekli değişen piyasa ortamına uyum sağlar. Geçmişteki başarılara güvenmenin rehavete ve sonuçta düşük performansa yol açabileceğini bilirler.

En iyi yatırımcıların bilgiye karşı doyumsuz bir iştahı vardır. Kapsamlı bir şekilde okurlar, verileri analiz ederler, fiyat hareketlerini incelerler, grafikleri günlük olarak gözden geçirirler ve anlayışlarını derinleştirmek için mentorlara danışırlar. Ancak daha da önemlisi, stratejilerini sürekli değerlendirip optimize ederek bilgiyi eyleme dönüştürürler. Piyasalar geliştikçe, aynı eski yaklaşıma katı bir şekilde bağlı kalmak yerine, onunla birlikte gelişirler. Yatırımda sürdürülebilir başarı için uyum ve yenilik çok önemlidir.

Efsane yatırımcı Warren Buffett’tan yeni yatırımcılar için 3 altın kural

 

Üst düzey yatırımcılarda ortak 10 özellik

 

Yatırımcılara kaybettiren 5 yaygın eğilim

 

Piyasalar yükselirken yatırımcıların yaptığı en büyük hata

 

Borsalar rallideyken yatırımcılar nelere dikkat etmeli?

 

Psikolojik özelliklerine göre 10 farklı hisse senedi yatırımcısı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)