E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEfsane yatırımcı Warren Buffett’tan yeni yatırımcılar için 3 altın kural---

Efsane yatırımcı Warren Buffett’tan yeni yatırımcılar için 3 altın kural

Efsane yatırımcı Warren Buffett’tan yeni yatırımcılar için 3 altın kural
02 Ocak 2024 - 17:20 borsagundem.com

Yatırım yapmak, amatör yatırımcılar için göz korkutucu olsa da, doğru stratejiler ve rehberlik, finansal başarıya ulaşmak için güçlü araçlar olabilir.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırım serüvenine yeni başlayan yatırımcılar için doğru rehberlik oldukça önemlidir. Bu rehberler arasında belki de en doğru adres, efsane yatırımcı Warren Buffett olabilir.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Warren Buffett, büyük şirketlerin düşük değerli hisselerini satın almayı ve bunları uzun vadeli tutmayı içeren ‘değer yatırımı’ yaklaşımıyla tanınır. Ayrıca maliyet yönetimine odaklanması ve güçlü yönetime ve rekabet avantajına sahip şirketleri belirleme becerisiyle de tanınan Buffett, özellikle temel analize odaklanmak isteyen ve uzun vadeli yatırımın kendine uygun olduğunu düşünen yeni yatırımcılar için en doğru adres olarak kabul edilir.

Buffett’ın 3 basit kuralı

ABD’li yatırımcı Steve Burns, New Trader U’da yer alan makalesinde, yatırım serüvenine yeni başlayanlar için, efsane yatırımcı Warren Buffett’ın tavsiyelerine yer veriyor. Buffett’ın yeni yatırımcılara tavsiyeleri 3 basit kuraldan oluşuyor.

Bu kurallar, yatırım yapmaya başlamak ve uzun vadeli finansal başarıya hazırlanmak isteyen herkes için sağlam bir temel sağlıyor. İster kariyerinize yeni başlıyor olun ister mevcut portföyünüzü çeşitlendirmek istiyor olun, bu ilkeler, yatırım kararlarınızı yönlendirmenize ve potansiyel getirilerinizi en üst düzeye çıkarmanıza yardımcı olma potansiyeli taşıyor.

Erken başlamanın önemi

Başarılı bir yatırım için yatırım serüveninize erken başlamak çok önemlidir ve hiçbir zaman çok erken değildir. Bileşik faizin gücü, yatırıma ne kadar erken başlarsanız, paranızın büyümesi için o kadar fazla zamana sahip olacağınız ve yatırımınızın potansiyel getirisinin de o kadar yüksek olacağı anlamına gelir. Örneğin, 25 yaşında ayda 100 dolar yatırım yapmaya başlarsanız ve yıllık ortalama yüzde 8 oranında getiri elde ederseniz, 65 yaşına geldiğinizde 300.000 doların üzerinde bir sermaye biriktirmiş olursunuz.

Öte yandan, yatırım yapmaya başlamak için 35 yaşına kadar beklerseniz, her ay aynı miktarda yatırım yapsanız bile, 65 yaşınıza kadar yalnızca 200.000 doların biraz üzerinde bir miktar biriktirmiş olursunuz. Bu, erken başlamanın zaman içinde yatırımınızın büyümesi üzerindeki önemli etkisini gösterir.

Daha yüksek getiri potansiyeline ek olarak, erken başlamak, finansal hedeflerinize daha kolay ulaşmanıza da yardımcı olabilir. İster emeklilik için tasarruf yapıyor olun, ister bir ev için peşinat ödüyor olun, ister gelecek için finansal bir destek oluşturuyor olun, yatırım yapmak o noktaya ulaşmanıza yardımcı olacak güçlü bir araç olabilir. Erken başlayıp tutarlı bir şekilde yatırım yaparak, bileşik faizin gücünden yararlanabilir ve potansiyel olarak hedeflerinize daha hızlı ulaşabilirsiniz.

Bildiğiniz şeylere yatırım yapmanın önemi

Bildiği şeylere yatırım yapmak Warren Buffett'ın kariyeri boyunca izlediği temel prensiptir. Herhangi bir karar vermeden önce şirketleri ve sektörleri kapsamlı bir şekilde araştırarak, bilgi ve uzmanlığınıza uyumlu şekilde bilinçli yatırım yapabilirsiniz. Bu yaklaşım, potansiyel olarak yatırım yapabileceği çeşitli endüstrileri ve şirketleri henüz anlayamayan yeni başlayan yatırımcılar için özellikle önemli olabilir.

Anladığınız şirketlere ve sektörlere yatırım yapmak, yatırım kararlarınızda kendinizi daha güvende hissetmenizi sağlar ve başarı şansınızı artırır. Örneğin, teknoloji konusunda bir geçmişiniz olduğunu ve sektördeki trendlere ve zorluklara aşina olduğunuzu varsayalım. Bu durumda teknoloji şirketlerine yatırım yapma konusunda bilinçli kararlar verme olasılığınız daha yüksek olur. Öte yandan, belirli bir sektör hakkında çok az bilginiz veya ilginiz varsa, hata yapma veya yatırımınızı etkileyebilecek önemli faktörleri gözden kaçırma olasılığınız daha da yükselir.

Maliyetlerinizi düşük tutmanın önemi

Maliyetlerinizi düşük tutmak, herhangi bir yatırım stratejisinde önemli bir husustur ve bu, Warren Buffett'ın yatırım yaklaşımında uzun süredir takip ettiği bir prensiptir. Komisyon ücretleri, yatırım fonu giderleri ve alım satım maliyetleri gibi ücretler ve harcamalar yatırım getirilerinizi olumsuz etkileyebilir ve portföyünüzün genel büyümesini azaltabilir. Sonuç olarak, bu maliyetleri mümkün olduğunca en aza indirmek önemlidir.

Maliyetlerinizi düşük tutmanın bir yolu endeks fonları gibi düşük maliyetli yatırım seçeneklerini tercih etmektir. Endeks fonları, belirli bir piyasa endeksini takip eder ve düşük maliyetle çeşitli yatırım portföyleri sunar. Endeks fonlarını tercih ederek giderlerinizi azaltabilir ve potansiyel olarak getirilerinizi artırabilirsiniz.

Buffett, bireysel şirket hisselerini doğru fiyat seviyelerinde seçmekle ilgilenmeyen çoğu yatırımcı için düşük ücretli endeks fonlarına yatırım yapmayı ve elde tutmayı öneriyor. Bunun yerine, aktif yatırım, trade veya trend takibiyle ilgilenmiyorsanız, Buffett, uzun vadeli bir yaklaşımı benimsemeyi ve finansal hedeflerinizle uyumlu, çeşitlendirilmiş bir portföy oluşturmayı genellikle daha faydalı buluyor.

Warren Buffett'dan teknoloji devi HP'de hisse satışı

 

Duayen yatırımcı Buffett'tan 7 altın tavsiye

 

Buffett’ın portföyü yatırımcıları uyarıyor

 

Buffett’ın veliahtından yatırımcılara uyarı: Gençken risk alın!

 

Buffett ve Munger’a göre en yaygın 10 yatırımcı hatası

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)