E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa‘Day trader’lar için başarının 12 kuralı---

‘Day trader’lar için başarının 12 kuralı

‘Day trader’lar için başarının 12 kuralı
28 Eylül 2023 - 17:20 borsagundem.com

Birçok yatırımcı türü arasında gün içi alım satım yapan ‘day trader’lar, belki de işleri en zor olan yatırımcılar olarak öne çıkıyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Piyasalarda alım satım yapan yatırımcılar, vadelerine göre birbirinden ayrılıyor. Uzun vadeli alım satım yapanlara genellikle yatırımcı adı verilirken piyasalardan görece kısa süreli işlem açan yatırımcılara ise ‘trader’ deniyor. Ve trader’lar arasında belki de işi en zor olanlar ise ‘day trader’lar olarak kabul ediliyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ‘day trader’lar başta disiplinli olmak üzere birçok zorluk ve zorunlulukla karşı karşıya. Çok kısa zaman dilimlerinde, belki de dakikalar içinde pozisyon açıp kapatan ‘day trader’ların başarılı sonuçlar elde etmesi için ise uymaları gereken bazı kurallar bulunuyor.

12 kural

Kendisi de 2005 yılından bu yana piyasalarda işlem açan bir ‘day trader’ olan Cory Mitchell’ın Tradethatswing’de yer alan makalesi, gün içi işlem açan ve kısa vadelerde sonuç elde etmeye çalışan yatırımcılar ya da ‘trader’lar için 12 kural olduğunu öne sürüyor. Mitchell, bu kurallara disiplinli ve tutarlı bir şekilde uyulduğu takdirde, yatırımcıların istikrarlı şekilde kazanabileceklerini öngörüyor. İşte o 12 kural…

Gün içi kayıplar kontrolünüzde olsun

Bir strateji ne kadar iyi olursa olsun, dürtüsel veya stratejimizin fiyat hareketlerine uymadığı günler yaşayabiliriz. Bir günde hesabınızın yüzde kaçını kaybederseniz o günlük masadan kalkacağınızı belirlemek bu nedenle doğru bir hamle olacaktır. Bu, işlem başına hesabınızın yüzde 1'ini riske atan 3 kayba eşdeğerdir.

Buna günlük maksimum kayıp diyebilirsiniz. Başlangıçta işlem başına yüzde 1 riske girmemek, bu oranı daha da düşürmek de mümkün. Eğer yatırım maceranıza yeni başlıyorsanız kayıpların da daha sık meydana gelebileceğini unutmayın. Bu nedenle sermayenizin çok hızlı düşmesini önlemek için kârda otururken de pozisyon büyüklüğünüzü artırabilirsiniz.

İşlem başına hesabınızın sabit bir yüzdesini riske atın

Hangi işlemlerin kârlı olacağına dair hiçbir fikrinizin olmadığını aklınızdan çıkarmayın. Yalnızca birçok işlemde stratejinizin kar getirdiğini düşünüyor olmalısınız. Bu nedenle her işlemde aynı tutarı riske atmanız gerekir.

Büyük kayıplar performansı düşüreceğinden ve birçok karlı işlemi ortadan kaldıracağından ve kaydedilen tüm ilerlemeyi geri alacağından, sabit bir risk oranı limiti belirlemeniz faydalı olacaktır.

Her işlemde zarar durdurma (stop loss) yöntemini kullanın

İşleme girmeden önce, zarar durdurma emrinizi de belirlemeniz ve girmeniz gerekir. Unutmayın, bunun herhangi bir istisnası yoktur. Fiyat, belirlediğiniz zarar durdurma noktasına ulaşırsa o işleminizi hemen unutmalı ve bir sonraki alım satımınıza odaklanmalısınız.

Kısacası, zararı durdurma seçeneğini belirlemediğiniz için kaybınızın beklenenden fazla olmasına izin verdiğiniz takdirde tüm sermayenizi tek bir işlemle kaybedebileceğinizi her zaman aklınızda bulundurun.

Sadece 1,5:1 ya da daha büyük ödül oranlı işlemlere girin

Neredeyse tüm günlük işlemlerinize, avantajın sizin lehinize olduğu bir şekilde girmelisiniz. Bu oran, olası zararınızın en az 1,5 katı bir kar olmalıdır. Deneyim kazandıkça bu oranı 2:1 ile 3:1 ödül/risk oranına yükseltebilirsiniz.

Hedefinizi tipik fiyat hareketi dahilinde tutun

Fiyat bazen büyük hareketler yapmaz. Oynaklığın böyle düşük olduğu dönemlerde, kar alma hedefinizi ve zarar durdur noktanızı da bu veriye göre belirlemelisiniz.

Elbette hedeflediğiniz seviyenin yakalanma olasılığı düşükse risk almanızın da hiçbir anlamı olmadığını bilmeniz gerekir. Bunu anlayabilmek için ‘zarar durdur’ seviyenizin pozisyona giriş seviyenize olan büyüklüğünü alıp en az 1,5 ile çarpabilirsiniz. Bu, fiyatın hedefinize ulaşmak için ne kadar hareket etmesi gerektiğini gösterir.

Belirlediğiniz bu hedefe fiyatın gelme olasılığını tahmin edebilmek için son fiyat hareketlerine bakabilirsiniz. Geçmişte fiyatın bu kadar ilerlemesinin ne kadar sürdüğünü ve fiyatın nasıl ilerlediğini anlamaya çalışın.

Fiyat oynaklığını her zaman dikkate alın

Çoğu ‘day trader’ işlemlerinde uzun süre beklemeyi tercih eder. Bu bir ‘day trader’ için genellikle bir hatadır çünkü bu bakış açısıyla ödülünüzü feda ediyor olabilirsiniz. Bir hisse senedi bir saatte veya herhangi bir zaman diliminde yalnızca 1 birim hareket ediyorsa, zarar durdurma seviyeniz ne kadar büyük olursa olsun, kâr için çok az yeriniz olduğunun farkında olmalısınız.

Bu nedenle, kar alma noktanızı, fiyatın oynaklığı içinde tutmalı ve zarar kes seviyenizi ise giriş seviyenize mümkün olduğu kadar yakın tutmalısınız. Bu sayede, birçok kez stop olmanız halinde dahi, gün içi işlemlerinizi karda kapatabilirsiniz.

Eğer bir day trader olarak zarar durdurma seviyenizi ve kar alma seviyenizi geniş aralıklarda seçerseniz, fiyatın hedefinize ulaşması için saatlerce hatta günlerce beklemek zorunda kalabilirsiniz.

Temennilerin sizi öldüreceğini bilin

Özellikle ‘day trader’ların grafik hareketlerini doğru analiz etmesi gerekir çünkü alım satımda en doğru işlem, grafiğin seyrine göre karar verilen işlemdir. Oysa bazı trader’lar arzularına uygun şekilde geleceğe dair büyük tahminlerde bulunur ve bu da onlara kaybettirir. Örneğin, fiyat trend halindeyse, aksi bir kanıt görene kadar bunun değişeceğini asla varsaymayın.

Stop olmaktan korkmayın

Özellikle ‘day trader’ların, zarar durdur yani stop loss’suz bir işleme girmesi hemen hemen intiharla eşdeğerdir. Oysa yapılması gereken, yukarıda da belirtildiği gibi, işleme girerken stop loss’unuzu da belirlemektir. En kötü senaryoda stop olsanız dahi, kaybettiğiniz miktarı hemen unutup bir sonraki karşı işlem planınıza odaklanabilirsiniz.

Unutmayın, 2:1 oranındaki bir ödül risk matematiğinde, işlemlerinizin yüzde 50’sinden fazlasını kaybetseniz dahi yine de karda olursunuz. Ancak eğer sürekli stop oluyorsanız, stratejinizi revize etmenizin gerektiğini de aklınızda bulundurmalısınız.

Fiyat hareketlerini daima yorumlayın

Günlük hayatta dikkatiniz oldukça sık dağılabiliyor. Odaklanmak için sürekli olarak stratejinize uygun 'kurulum'u ya da bir başka deyişle ‘set up’ı beklemeniz ve bu fırsatı yaratmak için fiyatın ne yapması gerektiğini kendinize tekrarlamanız, doğru işlem açmanız için faydalı bir yol olarak öne çıkıyor. Fiyat kurulumunuza uygun hareket etmiyorsa, bunu kendinize söyleyin ve beklemeniz gerektiğini kendinize hatırlatın.

Kendi kendinize konuşmak aptalca gelse de bilinçli olarak neye ihtiyacınız olduğuna odaklanmazsanız, zihniniz mutlaka düşünecek başka bir şey bulacaktır. Dürtüler devreye girecek ve siz farkına bile varmadan işlemleri kaçırıyor veya rastgele işlemler yapıyor olacaksınız. Fiyat hareketlerini yorumlamak, anlık işlemleri, rastgele işlemleri ve kaçırılan işlemleri ortadan kaldırmak için en iyi yollardan biridir.

Sadece en iyi fırsatları değerlendirin

Başarısız insanlar oturdukları yerden aktif olmak ve kazanmak isterler. Bu insanlar alım satım yapmak isterler ancak piyasanın fırsatlar sunduğunu anlamazlar. Sadece oturdukları yerden alım satım yaparak kazanacaklarını düşündükleri için de koşullar veya alım satım stratejileri iyi olmadığında dahi işleme girerler.

Bunun önüne geçmek için harika bir fırsat tespit etmeden işleme girmemeniz gerektiğini anlamalısınız. Kaliteden ödün verirseniz, yapabileceğiniz sonsuz sayıda düşük kaliteli işlem sonucu büyük zarar etmekten de kaçamazsınız. Günde bir kaliteli işlemin 5 düşük kaliteli işlemden daha iyi olduğunu anlamalısınız.

Günde bir veya birkaç kaliteli işlem, ay boyunca kârı garanti eder. Çok sayıda düşük kaliteli işlem ise hesabınızın ölümüyle sonuçlanır. Unutmayın, düşük kaliteli işlemlerde kazanma oranı çok düşüktür.

İşlemlerinizi gözden geçirin ve zihinsel olarak hazır olun

Her hafta işlemlerinizi gözden geçirin. Yaptığınız yaygın hatalara dikkat edin. Yaptığınız en maliyetli yaygın hatayı seçin ve onu nasıl iyileştirebileceğinize dair beyin fırtınası yapın. Başarıya giden en hızlı yol hataları azaltmaktır. Bunu her hafta hatta her gün yapın ve bunun alım satım sürecinizin ayrılmaz bir parçası olduğunu kabul edin.

Ayrıca her hafta zihinsel olarak stratejiniz ve oyun planınız üzerinde çalışın. Gelecek hafta ya da yarın için hatırlamanız gereken şeyleri bir kenara yazmayı da tercih edebilirsiniz. Bu sayede alım satımlarınızda neyin size yardımcı olduğunu veya zarar verdiğini daha net görebilir ve hatalarınızı azaltabilir ve güçlü yönlerinizi daha da güçlendirebilirsiniz.

Yatırım yolculuğunuzun tadını çıkarın

Bir ‘day trader’ olarak hayatınızda stresin de olacağını kabul etmişsiniz demektir. Ancak gün içi işlem açmak demek tüm günü ekran karşısında geçirmek demek değildir. Mutlaka ama mutlaka zevk aldığınız diğer şeyleri yapmak için de kendinize zaman ayırın.

Ama aynı zamanda alım satım yaparak vakit geçirmekten de keyif almalısınız. Bir işlemi kazansanız da kaybetseniz de, bu verileri kendinizi geliştirmek için kullanabileceğiniz geri bildirimler olarak almayı ihmal etmeyin.

Day trader’lar için alım satım, özellikle de zihinsel anlamda yorucu bir süreç olabilir. Bu noktada olması gereken, trade ederken zihninizi de geliştirdiğinizin ayırdında olmaktır. Bu herkes için geçerli olmayabilir ama birçok ‘day trader’, işlemleri için odaklanırken zihinsel anlamda da geliştiğini bilir.

Bu nedenle, para kazanmanın zihinsel bir egzersizin bir yan ürünü olduğunu anlamalısınız. Alım satım macerası, kendinizi keşfetmenizi de sağlar. Eğer siz de böyle bakabilirseniz, her küçük aksaklıkta üzülmez veya kendinizi sabote etmezsiniz.

Bir ‘day trader’ın hayatında inişler ve çıkışların sayısı oldukça fazladır. Buna hazırlıklı olur ve bu mecrayı sadece para kazanmak değil de zihninizi de geliştirmek için bir araç olarak görebilirseniz, hem başarı oranınız hem de konforunuz giderek daha da artacak ve yükselecektir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)