E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAmerikalıların en zengin yüzde 10’luk kesimi hisse senetlerinin yüzde 93’üne sahip---

Amerikalıların en zengin yüzde 10’luk kesimi hisse senetlerinin yüzde 93’üne sahip

Amerikalıların en zengin yüzde 10’luk kesimi hisse senetlerinin yüzde 93’üne sahip
11 Ocak 2024 - 18:48 borsagundem.com

ABD’de hisse senedi piyasalarına katılım rekor düzeyde olmasına rağmen, en zengin kesim, hisse senetlerinin yüzde 93’üne sahip bulunuyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Veriler, ABD borsalarının zenginlerin hakimiyetinde olduğunu gösteriyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Amerikalıların en zengin yüzde 10’uluk kesimi, piyasa katılımı rekor düzeyde olmasına rağmen hisse senetlerinin yüzde 93'üne sahip bulunuyor.

Yüzde 93’lük hisse senedi sahipliği

Insider’dan Jennifer Sor’un haberine göre, Federal Rezerv verilerine göre, en zengin Amerikalılar hiçbir zaman borsanın bu kadar büyük bir kısmına sahip olmadılar. Veriler, ekonomik anlamda en tepedeki yüzde 10'luk kesim şu anda ABD hisse senetlerinin yüzde 93 gibi rekor bir düzeyini elinde tuttuğunu ortaya koyuyor.

Fed'in Tüketici Finansmanı Anketi'ne göre, Amerikalılar genel olarak borsaya daha yüksek bir oranda katılıyor. Bu oranında, 2023 yılında, hane halklarının yüzde 58’le rekor oranda hisse sendi sahipliği olduğunu gösteriyor.

Sahiplik zenginlere kayıyor

Yine de hisse sahipliğinin piramidin tepesine doğru kaydığı gözleniyor. Yapılan karşılaştırmada, ABD Merkez Bankası verilerine göre, Amerikalıların finansal anlamda en alt kesimini oluşturan yüzde 50’si, üçüncü çeyrekte tüm hisse senetlerinin ve yatırım fonu hisselerinin yalnızca yüzde 1'ine sahipti.

Pandemi dönemi, Amerikalıların uzaktan çalışmak için hem zamanları hem de hükümetin teşviklerinden elde ettikleri nakitleri olması nedeniyle perakende ticarette bir artışa yol açsa da, mülkiyetin en zengin Amerikalılardan çok da uzakta olmadığı görülüyor. Bazı uzmanlar ayrıca birçok perakende yatırımcının 2022'deki acımasız ayı piyasasında büyük kayıpları kaldıramadığını ve nakit para çektiğini söylüyor.

Zenginler hisse senetlerinde, orta sınıf konutta

Her halükarda, borsadaki yükselişler geleneksel olarak zaten zengin olanlara en büyük ödülleri kazandırıyor. Araştırmacılar, 2020 yılında yapılan bir araştırmada bunun nedeninin, ABD'deki en zengin hanelerin varlıklarının çoğunun hisse senetlerine bağlı olması, orta sınıf ailelerin çoğunun ise varlıklarının konuta bağlı olması olduğunu söylüyor.

Fed verilerine göre, üçüncü çeyrekte hanelerin en alttaki yüzde 50'si 4,8 trilyon dolarlık gayrimenkul varlığına sahipken, bu kesimin hisse senetlerindeki varlığı yalnızca 0,3 trilyon dolar değerinde seyretti. Karşılaştırıldığında, en tepedeki yüzde 1'in elinde 16 trilyon doların üzerinde hisse senedi ve 6 trilyon doların biraz üzerinde de gayrimenkul varlığı bulunuyor.

Hisse senetleri, faiz oranlarının son derece düşük olduğu ve hisse senedi getirilerinin oldukça iyi olmasına yardımcı olduğu son 10 yılda büyük getiriler sağlıyor. Geride kalan 10 yılda S&P 500 Endeksi yüzde 155 oranında artarken gösterge endeksin yalnızca geçen yıl yüzde 24 oranında arttığı gözleniyor. Bunun, büyük ölçüde enflasyonun yavaşlaması ve yatırımcıların Fed'in 2024'te faiz indirimine yönelik beklentilerinin etkisiyle gerçekleştiği kabul ediliyor.

2024'ün başında hisse senedi yatırımcılarının sorması gereken 5 soru

 

BofA: Yatırımcılar hisse senedine yöneliyor

 

2024 yılında hisse senedi piyasalarını bekleyen 4 risk

 

Psikolojik özelliklerine göre 10 farklı hisse senedi yatırımcısı

 

Perakende yatırımcılar hisse senedi fonlarına geri döndü

 

Wells Fargo: Hisse senedi yatırımcıları 2024’te alışılmışın dışında hareket etmeli

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)