E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPsikolojik özelliklerine göre 10 farklı hisse senedi yatırımcısı---

Psikolojik özelliklerine göre 10 farklı hisse senedi yatırımcısı

Psikolojik özelliklerine göre 10 farklı hisse senedi yatırımcısı
07 Aralık 2023 - 17:44 borsagundem.com

Hisse senedi piyasalarında birçok farklı türde yatırımcı ve bu yatırımcıları yönlendiren birçok farklı motivasyon kaynağı bulunur.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırım serüveni oldukça özel bir süreçtir. Hemen her yatırımcı, yatırım türlerine göre birbirinden ayrılır. Yatırım türleri ise birçok farklı değişkene bağlıdır Bunların başında ise psikoloji gelir.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, piyasalardaki farklı yatırımcı ya da ‘trader’ türlerinden en bilinenleri ‘swing trader’, ‘day trader’, ‘momentum trader’ ve ‘scalper’dır. Bu ayrım, yatırımcıların vadelerine göre yapılan bir ayrım olarak bilinir. Ancak yatırımcıları biribirinden ayıran bir başka özellik de psikolojileridir.

ABD’li yatırımcı Steve Burns, New Trader U’da yer alan makalesinde, kısa özetlerle, psikolojilerine göre yatırımcıları ayırıyor ve okuyuculara, kendi psikolojilerine uygun olarak hangi yatırımcı türünü seçmeleri gerektiği noktasında yol gösterici oluyor.

Eğlence, heyecan, ego…

Yatırımcılar ya da trader’lar psikolojilerine ve amaçlarına göre de birbirinden ayrılır. İnanılması güç olsa da, bazı yatırımcılar eğlence ve heyecan için piyasalarda alım satım yaparken, bazıları ise sadece ego için piyasalarda yer alır.

Bazı yatırımcıları alım satımı bir oyun olarak görür ve oyunun kendisini sevdiği için piyasalarda işlem açar ve pek tabii ki bazı yatırımcılar da sadece para kazanmak için bu işe girer.

Gerçekten de bu işi sevenler için dünyanın en harika oyunu da olan alım satım serüveninde birçok yatırımcının farklı motivasyonlara sahip olması şaşırtıcıdır. Oysa gerçekte tek doğru motivasyon para kazanmaktır ve bunun, her yatırımcının gerçek hedefi olması gerekir.

Ancak yatırımcılar, pes etmemeleri şartıyla ve yatırım serüveninin uzunluğu da göz önüne alındığında, belli dönemlerde farklı tipte yatırımcılar olarak piyasalarda yer alabilir. Bu yatırımcı türleri, psikolojilerine ve hedeflerine göre 10 farklı kategoriye ayrılabilir. Yine de bu işi ciddiye alarak yapan yatırımcıların gerçek nedene, yani para kazanmaya ve kazanılan parayı korumaya büyük bir ciddiyetle odaklanması gerektiğinin unutulmaması gerekir.

Aşağıda yer alan yatırımcı türlerinin bazılarının, içeriklerinden de anlaşılacağı üzere, bu işi ciddiyetle yapan yatırımcıların ‘örnek almaması’ gereken yatırımcı türleri olduğu mutlaka akılda tutulmalıdır.

Psikolojilerine göre 10 farklı yatırımcı türü…

Açgözlü yatırımcılar: Bu tür yatırımcılar çok büyük meblağlarda alım satım yapar. Bu da onların çok fazla risk almasını zorunlu kılar. Açgözlü yatırımcıların tek amaçları vardır; bu da piyasalarda kolay yoldan para kazanmaktır.

Yeni yatırımcılar: Yeni yatırımcılar elbette tecrübesiz olurlar. İşin ABC’si sayılabilecek arz talep dengesinden bile bihaber olabilen bu tür yatırımcıların piyasaların nasıl çalıştığına dair genellikle hiçbir fikirleri yoktur. Ancak onları da amacı genellikle bu olur, yani piyasaların nasıl çalıştığına dair bilgi edinmek.

Kibirli yatırımcılar: Bu yatırımcı türü belki de piyasalarda kazanmaya en uzak yatırımcı türüdür. Piyasalar belirsizlikten ibarettir ve yatırımcıların bu belirsizlik içinde kendilerine bir plan ve strateji belirleyerek hareket etmeleri elzemdir. Ancak kibirli yatırımcılar için belirsizlik yenilmesi gereken bir düşman gibidir ve bu türden yatırımcıların tek amaçları da bu nedenle haklı olduklarını kendilerine kanıtlamak ve kırılgan egolarını tatmin etmek olur. Ancak tahmin edileceği üzere bu sürdürülebilir değildir ve bu türden yatırımcıların neredeyse tamamı piyasalarda kaybetmeye mahkum olur.

Trend yatırımcıları: Bu türden yatırımcıların tek amacı uzun soluklu bir trendi yakalamak ve bu trende ayak uydurarak para kazanmaktır. Ancak piyasalar elbette sadece trend’ler üzerinde ilerlemez; hatta piyasalar çoğunlukla zikzaklar çizerek inişli çıkışlı bir seyir izler. Bu nedenle bu türden yatırımcıların piyasalarda para kazanmaları, sabır başta olmak üzere birçok başka özelliği de gerektirir.

Ürkek yatırımcılar: Bu türden yatırımcılar genellikle işlem almakta zorlanır ve sürekli bir tereddüt halinde olurlar. Sonuca ulaşmaları da bu yüzden daima ötelenir. Bu sürecin sonunda bu türden yatırımcılar, tek amaçlarının sermayelerini kaybetmemek olduğunu çaresizce kabul etmek durumunda kalır.

Perma-Bull yatırımcılar: Bu türden yatırımcılar, piyasalarda daima long yani yükseliş yönlü pozisyon alırlar. Bunun nedeni kültürel de olabilir, mantıksal da. Bu türden yatırımcılar genellikle uzun vadeli yatırımcılar olup, bir hisse senedinin yükselmesini uzun yıllar bekleyebilir.

Perma-Bear yatırımcılar: Perma-Bull yatırımcıların tam tersi olan bu yatırımcı türü ise piyasalarda daima short yani kısa pozisyon açarak düşüşlerden kazanç elde etmeye çalışır. Bu türden yatırımcıların tek amaçları hisse senetlerini açığa satarak para kazanmaktır. Genellikle trend karşıtı olarak bilinirler.

Peygamber yatırımcılar: Bu türden yatırımcılar, genellikle kibirli yatırımcılar gibi piyasanın belirsizliğini ortadan kaldırmak için doğru tahminlerde bulunmayı öncelikleri olarak belirler. Onlar için önemli olan şey piyasanın yönünü tahmin edebilmektir. Peygamber yatırımcıları kibirli yatırımcılardan ayıran nokta ise, tahminlerini, özellikle de doğru çıkanları, herkesin bilmesini sağlamak istemeleridir. Bu nedenle peygamber yatırımcı türüyle sosyal medya platformlarında karşılaşmanız oldukça muhtemeldir.

Kağıt yatırımcılar: Bu türden yatırımcılar genellikle piyasayı herkesten daha çok severler ve belki de herkesten daha çok çalışırlar. Birçok şirketin bilançosunu neredeyse ezbere bilen bu türden yatırımcıların handikabı ise tahminleri gerçek parayla hayata geçirme kabiliyetinden yoksun olmalarıdır. Bu nedenle bu türden yatırımcılar hiçbir zaman piyasalarda gerçek ticaret aşamasına tam olarak geçemezler.

Zengin yatırımcılar: Bu türden yatırımcılar, piyasalarda hedeflenmesi gereken amacı kendilerine hedef edinen, başarılı yatırımcı türüdür. Bu yatırımcılar işlerini fazlasıyla ciddiye alırlar. Bu türden yatırımcılara zengin yatırımcılar denmesinin nedeni, piyasalarda başarıya ulaşmaları yüzündendir. Yani zengin yatırımcılar, zenginliklerini piyasalarda yaptıkları alım satımlara borçludur. Bu nedenle, bu türden yatırımcıların tek hedefleri de sürekli olarak para kazanmak ve uzun vadede sermayelerini büyütmek olur.

Borsa yatırımları için doğru zaman mı?

 

Genç ve acemi yatırımcıların 7 ortak hatası

 

JPMorgan’a göre uzun vadeli yatırımın ipuçları

 

Baskı altında nasıl korkusuzca yatırım yapabilirsiniz?

 

Piyasalar yükselirken kazancınızı artıracak 5 tavsiye

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)