E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa2024'ün başında hisse senedi yatırımcılarının sorması gereken 5 soru---

2024'ün başında hisse senedi yatırımcılarının sorması gereken 5 soru

2024'ün başında hisse senedi yatırımcılarının sorması gereken 5 soru
03 Ocak 2024 - 15:33 borsagundem.com

ABD’de yatırımcılar, hisse senedi piyasalarının geleceğine yönelik bir tahminde bulunmadan önce bazı soruların cevabını arıyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de stratejistler, analistler ve ekonomistlerin fikir birliği içinde olduğu konuların başında 2023 yılında yaşanan rallinin sıra dışılığı geliyor. Bu da, sürpriz rallinin 2024 yılında devam edip etmeyeceği noktasında birçok soruyu da beraberinde getiriyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, resesyon ve Fed’in faiz indirimlerinin gerekçesi başta olmak üzere birçok konu, ABD borsalarının geleceğini belirlemeden büyük rol oynayacağa benziyor.

5 kritik soru

MarketWatch’tan Joseph Adinolfi’nin haberine göre, yakın zamandaki en tuhaf boğa piyasası rallilerinden birinin ardından, yatırımcıların kafasında 2024'e girerken birçok soru olması şaşırtıcı olmamalı.

Bu soruların belki de en acil olanı, finans piyasalarında yatırımcı davranışının 2024'te normale daha yakın bir duruma dönüp dönmeyeceği olacak. Önde gelen bir Wall Street stratejisti ise bu sorunun cevabının ‘evet' olmasını bekliyor.

Citigroup Global Markets hisse senedi alım satım stratejisi başkanı Stuart Kaiser, paylaştığı raporda, “2024'teki odak noktası, 2023'teki durgunluk ve enflasyon risklerinden büyüme, politika ve çapraz varlık ilişkilerindeki normalleşme derecelerine doğru kayıyor” diyor. Kaiser, yeni yılda piyasalar açısından önemli sonuçlar doğurabilecek beş soruyu sıralıyor ve bu sorulara verilecek cevapların ‘2024'ün başlarında’ belirmesini bekliyor. İşte Kaiser’in sorduğu 5 soru…

Daha geniş kazanç artışı daha geniş bir liderlik anlamına mı geliyor?

Kaiser, şirketlerin geçen yılın kazanımlarını kazanç artışıyla desteklemeye çalışmaları halinde borsadaki yükselişin genişleyeceğini düşünmenin zor olduğunu düşünüyor. Kaiser ve ekibi, hisse senetlerinin 2024'te geniş tabanlı bir ralli görmesi için S&P 500 Endeksi’nin 11 sektöründe kazançların daha eşit bir şekilde artması gerektiğine inanıyor.

Ancak analistler, Wall Street genelinde genel olarak bu yükselişin görülmesini beklediğinden, kazançlar piyasalar için hala önemli bir risk teşkil ediyor. 2023'te kazanç artışı açısından zayıf bir yılın ardından patlama yaşanıyor.

Kaiser ve ekibi, özellikle iyimser bir bakış açısına sahip. 11 sektörden beşinin 2024'te Bloomberg tarafından toplanan konsensüs tahminlerinin en az yüzde 10 oranında üzerinde büyüme rapor etmesini bekliyor. FactSet verilerine göre, konsensüs tahmini, S&P 500 şirketlerinin 2024 takvim yılı boyunca kazançlarını yüzde 11,7 oranında artırması yönünde.

ABD ekonomisi resesyona girecek mi?

Piyasalar için bir diğer önemli soru, ABD ekonomisinin resesyona girip girmeyeceği. Citi'nin ABD ekonomi ekibi ikinci çeyrekte resesyonun başlayacağını öngörüyor. Bunun gerçekleşip gerçekleşmediğine bakılmaksızın Kaiser ve ekibi, enflasyon raporlarının ve Fed'in politika belirleme komitesi toplantılarının piyasalarda daha büyük tepkilere neden olduğu iki yılın ardından yatırımcıların GSYİH ve iş gücü piyasası verilerine daha fazla dikkat etmelerini tavsiye ediyor.

Kaiser ve ekibi, “Hisse senedi piyasaları genellikle enflasyon verilerinden çok, büyüme odaklı hareket ediyor. Bu model son iki yılda TÜFE ve FOMC verilerinin öncelik kazanmasıyla tersine döndü. Enflasyon tekrar yükselmezse 2024'te 'normal'e doğru bir dönüş bekliyoruz” diyor.

Fed'in faiz indirimi hangi gerekçelerle gerçekleşecek?

Türev piyasalarda Fed'in 2024 yılında altı sefere kadar faiz indirimini fiyatladığına dair veriler öne çıkıyor. Ancak Kaiser'e göre Fed'in faiz indirimine yönelik ‘gerekçesi’ muhtemelen kaç kez indirime gideceği ve faiz indirim oranlarının hızı kadar hatta belki de daha fazla önemli olacak.

Kaiser, “Neden sorusu önemli. Kesintiler hisse senedi piyasaları için çok olumlu olabilir ancak kesintiler durgunluk koşulları tarafından talep edilirse, piyasalar ilk önce keskin bir şekilde satışa geçecektir” diyor.

Hisse senedi-tahvil korelasyonu normale dönecek mi?

Hisse senetleri ve tahvillerin hızla tırmandığı veya satıldığı iki yılın ardından, yatırımcıların, çapraz varlıkların ilişkisinin normale döndüğünü görüp görmeyeceği de bir başka soru işareti olarak öne çıkıyor. Kaiser ve ekibi, ABD hisse senetleri ve tahvilleri arasındaki korelasyonun bu yıl negatif bölgeye geri dönmesini bekliyor.

Yatırımcılar Ocak ayındaki rotasyon konusunda endişelenmeli mi?

2023'te piyasanın desteklenmesine yardımcı olan büyüme hisse senetlerinin yeni yılın başında zorluk yaşamasının yatırımcılar fazla heyecanlandırmaması tavsiye diliyor. Citi'nin analizine göre, momentum hisseleri, Ocak ayını pek sevmeyen güçlü bir mevsimsel yapıya sahip bulunuyor.

Nasdaq, piyasadaki zorluklarla birlikte yeni yılın ilk seansında yüzde 1'den fazla düşüş yaşadı. Citi ekibi, piyasa liderliğinde daha kalıcı bir değişiklikten kâr elde etmek isteyen yatırımcıların, Russell 2000’u takip eden bir ETF'ye bağlı yükselişli alım seçeneklerini değerlendirmesini veya S&P 500 Endeksi’nin eşit ağırlıklı versiyonunun, piyasa değeri ağırlıklı versiyonundan daha iyi performans gösterdiğine bahse girebileceğini söylüyor.

2024 yapay zeka odaklı hisse senetlerinin yılı mı olacak?

 

Teknoloji hisseleri 2024’e 'akşamdan kalma' başladı

 

FED’in yol haritasını veren 4 kilit gösterge

 

Küresel piyasalar Fed tutanaklarına odaklandı

 

Wall Street 2024’te borsada belirsizlik görüyor

 

2024’te boğa piyasasını tehdit eden 5 büyük risk

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)