E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa2024 yılında hisse senedi piyasalarını bekleyen 4 risk---

2024 yılında hisse senedi piyasalarını bekleyen 4 risk

2024 yılında hisse senedi piyasalarını bekleyen 4 risk
18 Aralık 2023 - 10:40 borsagundem.com

Fed’in güvercin sinyali hisse senedi piyasalarında yatırımcıların iştahını kabartmış olsa da, Wall Street temkinli davranmayı sürdürüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarına damga vuran ralli 2024’te de hisse senedi piyasalarının olumlu seyredeceğine dair görüşleri kuvvetlendirdi. Bunda Fed’in verdiği güvercin sinyalinin de etkisi bulunuyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, yine de Wall Street, ABD borsaları için temkinli davranmayı sürdürüyor ve bazı risklerin, hisse senedi piyasalarını olumsuz etkileyebileceğinin altını çizerek yatırımcıları uyarıyor.

Yükseliş hissiyatı ve riskler

Marketsinsider’dan Jennifer Sor’un haberine göre, yatırımcılar, Fed'in geçen hafta piyasalara büyük bir güvercin sinyali göndermesinin ardından iyimser hissediyor ancak Wall Street, hisse senetlerinin hala yeni yıla girerken bir dizi riskle karşı karşıya olduğunu söylüyor.

Yatırımcılar ve analistler hisse senetlerinin gelecek yıl tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaşması yönündeki beklentilerini artırdıkça, düşüş yönündeki tahminler son zamanların karşı söylemi haline gelmiş durumda.

Bu tahminler, Fed'in ilk çeyreğin başlarında faiz indirimine başlayacağı görünümüne dayanıyor. ABD Merkez Bankası’nın son toplantısındaki ekonomi projeksiyonları özetinde yetkililer, gelecek yıl 75 baz puanlık faiz indirimi yapılacağına dair ipuçları verdi ve bu, Dow Jones’un geçen hafta tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkmasını sağlayan bir katalizör işlevi gördü.

Ancak uzmanlar, yükseliş hissiyatının piyasanın hâlâ karşı karşıya olduğu riskleri göz ardı etmemesi gerektiğini düşünüyor ve gelecek yıl başka bir büyük yükselişin önünde hala büyük ters rüzgarların olduğunu söylüyor. İşte Wall Street'in 2024'te hisse senetleri için büyük risk olarak gördüğü engellerden bazıları…

Ekonomik durgunluk olasılığı

Her ne kadar Fed'in yakında faiz oranlarını indirmesi beklense de, ekonomide halihazırda meydana gelen birikmiş finansal sıkılaştırma nedeniyle ekonomi hâlâ resesyona girme riskiyle karşı karşıya.

Société Générale, ‘en ufak bir durgunluk belirtisi’nin bile hisse senetlerinde düşüşe yol açabileceği konusunda uyarıda bulunuyor ve bugünkü piyasa ile 1987'de görülen koşullar arasında paralellikler görüyor. Bu tarih, Dow Jones'un tek bir işlem seansında yüzde 22 oranında değer kaybettiği Kara Pazartesi gününün çalkantılı piyasasına karşılık geliyor.

Société Générale stratejistleri, paylaştıkları notta, “Hisse senedi piyasasının artan tahvil getirileri karşısındaki mevcut direnci, hisse senedi yatırımcılarının yükseliş beklentisinin sonunda bastırıldığı 1987 olaylarını hatırlatıyor” diyor ve bir durgunluğun yaşanması durumunda hisse senetlerinin ‘yıkıcı bir darbe’ görebileceğini ekliyor.

Bu düşüş eğilimi, ekonomi resesyona girdiğinde hisse senetlerinin yüzde 27'ye kadar düşebileceği uyarısında bulunan BCA Research stratejistleri tarafından da paylaşılıyor. Bu kadar dik ve derin bir düşüş, 2008 Finans Krizi’nden bu yana borsadaki en kötü çöküşe işaret ediyor.

BCA, “ABD ve Euro Bölgesi'nde resesyon bu yıl ertelendi ancak önlenemedi. Gelişmiş piyasalar, para politikası çok belirgin bir şekilde gevşemediği sürece resesyon yolunda kalmaya devam edecek. Bu nedenle risk/getiri dengesi hisse senetleri için oldukça elverişsiz” diyor.

Borç balonu patladı

‘Siyah Kuğu’ (Black Swan) yazarı Nassim Taleb'i danışman olarak kabul eden hedge fon şirketi Universa Investments, yakın zamanda hisse senetlerinin 1929'dan bile daha sert bir çöküş yaşayacağını öngörüyor. Şirket, bunun nedeni olarak ise faiz oranlarının aşırı düşük olduğu piyasalarda oluşan büyük borç balonuna işaret ediyor ve borçlanma maliyetlerinin daha uzun süre yüksek kalmasıyla bu yükselişin artması bekleniyor.

Universa Investments Baş Yatırım Yetkilisi Mark Spitznagel, “İnsanlık tarihinin en büyük kredi balonunun içindeyiz. Bunun nedeni ise tamamen yapay olarak düşük tutulan faiz oranları ve ekonomideki yapay likidite” diyor.

Oranların yükselmesi ve yeniden finansmanın şirketler için daha pahalı hale gelmesi nedeniyle piyasalarda bu yıl şu ana kadar bir kurumsal borç temerrüdü dalgası görülüyor. Bank of America'nın yaptığı tahmine göre, iflasların kötüleşen ivmesi hisse senetleri için sorun yaratabilir ve daha zorlu bir kredi ortamı tam anlamıyla bir durgunlukla birleştiğinde yaklaşık 1 trilyon dolarlık kurumsal borç temerrüdüyle sonuçlanabilir.

Aşırı değerli olan S&P 500 Endeksi’nde düzeltme ihtimali

S&P 500 Endeksi’nin bazı alanları aşırı değerli görünüyor. Pandemi boyunca aşırı düşük faiz oranları borsada çılgınlığa yol açtı ve bu çılgınlık, bu yıl bir avuç dolusu hisse senedinde çılgın bir artışla sonuçlandı. ‘Muhteşem Yedi’ olarak adlandırılan teknoloji firmaları, bu yıl büyük yatırımlar gördü ve endeksin geri kalanındaki kazanımları gölgede bıraktı.

Aşırı likidite dönemi sona ererken, gelecek yıl faiz indirimi öngörülerine rağmen faiz oranlarının daha uzun süre yüksek kalması ise muhtemel gözüküyor. Bu, piyasanın aşırı değerli hisse senetlerinden bazıları için kötü haber anlamına geliyor.

Efsane yatırımcı Jeremy Grantham, patlaması kaçınılmaz olan ‘süper balon’ nedeniyle S&P 500 Endeksi’nin en kötü senaryoda yüzde 52 gibi devasa bir orana kadar düşmesini beklediğini söylüyor. Bu kadar dik bir düşüş, S&P 500 Endeksi’nin 2.200 puana düşmesine yol açabilir. Bu, aynı zamanda, pandeminin ilk günlerinde hisse senetlerinin yaşadığı gerilemeden çok daha sert bir  düşüşe karşılık geliyor.

Kıdemli yatırımcı John Hussman da yatırımcıları uyarıyor: “Hisse senetleri o kadar aşırı fiyatlanmış görünüyor ki piyasa yüzde 60'a kadar çökebilir” diyen Hussman, mevcut borsa ortamını, Büyük Buhran ve dot-com balonunun patlamasından hemen önceki 1929 ve 2000 yıllarıyla karşılaştırıyor.

Bir araştırma notunda Hussman, “Bu bir tahmin değil, ancak 10 yılı aşkın süredir Fed'in teşvik ettiği getiri arayışı spekülasyonunun yarattığı potansiyel aşağı yönlü riskin tarihsel olarak tutarlı bir göstergesi” diyor ve kemerleri bağlamak gerektiğinin altını çiziyor.

Bu yılın ikinci yarısında yükselişe dair iyimserlik giderek artarken, borsanın çöküşüne ilişkin korkular da istikrarlı bir şekilde artıyor. Yale'in ABD Çöküş Güven Endeksi'ne göre, kurumsal yatırımcıların yüzde 61'i 1987 tarzı bir borsa çöküşü ihtimalinin yüzde 10'dan yüksek olduğunu düşünüyor.

Siyah Kuğu ihtimali

Siyah Kuğu olayları doğası gereği öngörülemeyen ve bu nedenle tahmin edilmesi zor olsa da, yatırımcıların izlediği ve piyasalardaki partiyi bozabilecek birkaç aykırı senaryoya işaret ediyor.

Siyah Kuğu olasılığının Kovid-19 salgını gibi bir riskle aynı düzeyde olması, çoğunlukla 2023 yılı sona ererken dünyadaki yüksek düzeydeki jeopolitik riskten kaynaklanıyor.

Bazı uzmanlar, ABD ile Çin arasındaki artan gerilimin bir felaketi tetikleyebilecek olaylardan biri olabileceğine işaret ediyor. Bu fikir, süper güçler arasındaki saldırganlığın eninde sonunda topyekun bir savaşa dönüşebileceği ve bunun dünya ekonomisi için felaket olabileceği temeline dayanıyor.

Ayrıca, ABD ve Çin rekabetinin yanı sıra, İsrail ile Hamas arasındaki çatışmanın da Orta Doğu bölgesine yayılabileceği endişesi, bir diğer Siyah Kuğu ihtimali olarak öne çıkıyor. Çatışmaların yayılmasının petrol fiyatlarının yükselmesine neden olabileceği ve bunun da potansiyel olarak Batı’da stagflasyonist bir krize yol açabileceği düşünülüyor. Böylesi bir krizin ise yatırımcıların gelecek 10 yılda trilyonlarca dolar kaybetmesine neden olabileceği tahmin ediliyor.

Vanguard: Geleneksel portföyler için 2024 doğru zaman

 

ABD ekonomisini 2024’te resesyon mu bekliyor?

 

FED 2024’te faizleri ne kadar indirecek?

 

Fundstrat: Borsada yükseliş 2024'ün ikinci yarısına sarkacak

 

Wall Street’teki tahvil savaşının ardından 2024’te ne olacak?

 

JPMorgan: Borsalarda düşüş 2024 ortasına kadar yüzde 20’yi aşacak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Yorum19 Aralık 2023 00:03

    Türk cds lerinin 180 li rakamlara gelmesi endeksin şu anki fiyatını ×2 yapması anlamı taşır ve daha not arttırımı olmadan bu potansiyeli taşır not arttırımının gecikmesi endeksi sıkıştırmaktan başka bişey değil hele cds ler düşerken endeksin de yerinde kalması veya düşmesi bomba etkisi yaratıyor kalıcı doğru ekonomik politikaların devamı yeterli abuk subukluktan uzak durmak yeterli

  • Mucise Reis : )18 Aralık 2023 11:36

    Bizim borsaya bir şey olmaz bizim başımızda bir dünya lideri RTE ve BAHÇELİ var.ben endekis gelecek sene 12 000 mart ayında olacağını bekliyorum.