E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırımda plan, strateji demek değildir---

Yatırımda plan, strateji demek değildir

Yatırımda plan, strateji demek değildir
13 Mart 2024 - 17:42 borsagundem.com

Plan, önceden ne yapacağınıza dair niyetlerinizi veya kararlarınızı ölçmenizi sağlarken strateji, sizi, kazanacağınızı test ettiğiniz bir oyun alanına konumlandıran bütünleştirici bir seçimler dizisidir.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Özellikle yeni yatırımcılar “Bir planınız ve stratejiniz olsun ve buna sadakatle riayet edin” tavsiyesini çokça duymuştur. Ancak bu cümlede geçen ‘plan’ ve ‘strateji’ kavramlarının tam olarak ne ifade ettiği yatırımcılar açısından bulanıktır.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, yatırımda plan ve strateji kavramları, kazançlı alım satım pratiğinin en öncelikli aşamalarıdır. Başarılı bir yatırım serüveni için bu kavramları özümsemek gerekir.

Plan, strateji değildir

ABD’li yatırımcı Steve Burns’ün New Trader U’da yer alan makalesi, yatırımcılar tarafından sıklıkla karıştırılan ‘plan’ ve ‘strateji’ kavramlarına daha yakından eğiliyor. Planın strateji olmadığını ifade eden Burns, bu iki kavramı şu şekilde tanımlayarak ayırıyor: “Plan, önceden ne yapacağınıza dair niyetlerinizi veya kararlarınızı ölçer. Plan, olaylar geliştikçe rehberlik görevi gören bir harita veya karar ağacıdır. Strateji ise, bir hedefe yönelik planlar veya stratejiler kullanma bilimi ve sanatıdır. Strateji, sizi kazanacağınız bir oyun alanına konumlandıran bütünleştirici bir seçimler dizisidir.”

Strateji neden bir plan değildir?

Strateji, nerede oynayacağınızı ve rakiplerinize karşı üstünlüğünüze göre nasıl kazanacağınızı belirler. Stratejik bir teorinin tutarlı, eyleme dönüştürülebilir ve yapılabilir olması gerekir. Planlamanın ise bu düzeyde bir tutarlılığa ihtiyacı yoktur. Bir plan, tam anlamıyla genel bir sistematik süreç ve strateji bağlamı olmaksızın kararlaştırılan eylem adımlarından ibarettir. Bir plan, bir stratejiden sonra gelmeli ve ona dayanmalı ve belirli bir stratejinin sınırlarının uygulanmasını ifade edecek şekilde yazılmalıdır.

Strateji olmadan plan yapılabilir mi?

Bir plan, gelecekte yapmayı umduğunuz şeylerin bir istek listesi gibidir. Bir plan hiçbir bağlam olmadan ve herhangi bir çerçeve olmaksızın yazılabilir. Bir S&P 500 endeks fonu satın alma ve onu kar amacıyla tutma planınız olabilir ancak bunun neden işe yarayacağına veya elde tutma zaman çerçevenizin ne olacağına dair hiçbir stratejiniz yoktur.

Öte yandan bir strateji, S&P 500 endeksini her ay dolar maliyet ortalaması esasına göre hesaplamak ve bunu 20 yıl boyunca tutmak olabilir; çünkü bu, neredeyse her zaman tarihsel verilere dayanan karlı bir stratejidir. Bir plan, stratejinizi avantajınıza göre özel olarak nasıl uygulayacağınızı tanımlamalıdır. Stratejiniz olmadan bir planınız olabilir ama hiçbir avantajınız olmaz.

Strateji örneği

Strateji, nasıl karlı olacağınızı veya kontrol edemediğiniz güçlere sahip bir oyunu nasıl kazanacağınızı ölçmenin bir yoludur. Ya da bir başka deyişle, sizi başarıya götüren eylemlerin uygulanmasını tanımlayan bir çerçevedir. Planlar ne yapacağınıza karar verir, strateji ise nasıl kazanacağınızı belirler. Stratejiniz sonucunuzu tanımlar, planınız ise bu stratejiyi uygulama şeklinizi belirler.

Plan, eylemlerinizde nasıl disiplinli kalacağınızı, strateji ise rakiplerinizi nasıl yeneceğinizi tanımlar. Tek başına planlar sadece oyunu oynamak içinken strateji oyunu nasıl kazanacağınızı belirler. Planlar basit oldukları için rahat olabilir ancak bir strateji, uygulama öncesinde kanıtlanmış ilkelere dayanır.

Stratejinizin kısa vadede başarılı olacağını kanıtlayamazsınız ancak uzun vadede geçerli bir avantaj elde edebilirsiniz. Stratejinizin mantığına odaklanmalı, bunun işe yaraması için neyin doğru olması gerektiğine kafa yormalısınız. Genellikle stratejinizi zaman içinde iyileştirmek, ayarlamak ve optimize etmek için bir sürece ihtiyacınız olduğunu unutmamalısınız.

Örneğin, bir yatırım stratejisi, fiyat hareketindeki yükseliş trendlerinde uzun süre kalmak için geriye dönük test edilmiş hareketli ortalama sinyallerini kullanarak S&P 500 endeks performansını yenmek ancak düşüş trendleri sırasında ay sonu sinyali olarak 200 günlük hareketli ortalamayı kullanarak nakde geçmek olabilir.

Stratejiye dayalı yatırım planı örneği

Strateji, avantajı olan eksiksiz bir süreçtir; plan ise, tanımlanmış eylem adımlarıyla bu süreci nasıl yürüttüğünüzü ifade eder. Buna göre, stratejiye dayalı bir yatırım planı aşağıdaki gibi olacaktır:

Ayın sonunda, fiyatın 200 günlük hareketli ortalamanın üzerinde kapandığı son günde, toplam işlem sermayesinin yüzde 20'si pozisyon büyüklüğünde endeks fonu satın almak.
Piyasanın açık olduğu ayın son günü kapanıştan önce sinyalleri uygulamak.
Zaten içerideyse, ayın son gününde fiyat 200 günlük hareketli ortalamanın üzerinde kapanırsa fonu tutmaya devam etmek.
Ayın son gününde endeks fonunun fiyatı 200 günlük hareketli ortalamanın altında kapanırsa pozisyondan çıkmak ve nakde geçmek.
Endeks fiyatı 200 günlük hareketli ortalamanın altında kapanmaya devam ederse bir sonraki ay nakitte kalmak.
Bu süreci sürekli tekrarlamak.

6 maddede trade psikolojisi

 

Yarı zamanlı trader’ların uyması gereken 20 kural

 

Traderların en büyük endişe kaynağı likiditeye erişim

 

Başarısız trader’ların 10 ‘kötü alışkanlığı’

 

Ev tabanlı trader’lar için 4 ipucu

 

Hangi trade stratejisi size daha uygun?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)