E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa yatırımlarında doğru bilinen 3 yanlış---

Borsa yatırımlarında doğru bilinen 3 yanlış

Borsa yatırımlarında doğru bilinen 3 yanlış
26 Nisan 2024 - 14:20 borsagundem.com

Borsalar birikim yapmak isteyen birçok yatırımcının sahip olduğu yanlış bilgiler yüzünden para kaybetmesine neden olabilir. CNBC’nin haberinde borsa yatırımlarına ilişkin 3 yanlış bilgiye dikkat çekildi

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsa yatırımlarına yeni başlayanların büyük çoğunluğu genellikle zayıf yatırım bilgisi nedeniyle yanlış kararlar veriyor. Bunun en önemli sebeplerinden birisi de insanların paralarını yönetme ve yatırım yapma konusundaki yanılgılarının devam etmesi.

CNBC’nin haberine göre TIAA Enstitüsü Küresel Finansal Okuryazarlık Mükemmeliyet Merkezi (GFLEC) Bireysel Finans Endeksi bireylerin sahip oldukları yatırım bilgilerine odaklanıyor. 2017 yılından bu yana her yıl güncellenen endeks bireylere krediler, tasarruflar, bilançolar, yatırımlar ve para ile ilişkili diğer alanlar konusunda sorular soruyor.

Endeksin son versiyonunda anket katılımcılarının sadece yarısına yakını doğru cevapları verebildi.

2011 yılında GFLEC’i kuran ve aynı zamanda Stanford Enstitüsü Ekonomi Politikaları Araştırmaları kıdemli akademisyeni olan ekonomist Annamaria Lusardi piyasalardaki riskleri tutarlı bir şekilde kavrayabilmenin yetişkinler için anlaşılması en zor kavram olduğunu belirtiyor. Lusardi, “Finansal karar vermenin temeline bakmaya başladığımızda kilit soru getiri ve risk arasındaki ilişkidir” diyor.

Araştırmaya göre birçok borsa yatırımcısının yanlış kararlara yönelmesine sebep olan üç yaygın hata ise şöyle:

1. Çeşitlendirme

Yanılgı: Tek bir şirketin hisse senedine yatırım yapmak, bir hisse senedi yatırım fonundan veya borsada işlem gören fondan daha güvenli bir getiri sağlar.

Gerçek: Sadece bir hisse senedine yatırım yapmak, tüm yumurtalarınızı tek bir sepete koymak gibidir. Şirketin başı dertte ise birikimlerinizi önemli kayıplara maruz kalır.

Birçok borsa yatırım fonu, özellikle de S&P 500 gibi geniş çaplı borsa endekslerini izleyen fonlar, birçok farklı şirketin hisselerini satın alarak çeşitlendirme yoluyla piyasaların risklerinden korunur.

Konu emeklilik yatırımları olduğunda hedef tarihli fonlar da akıllıca bir tercih olarak öne çıkabilir.

TIAA Enstitüsü Kıdemli Ekonomisti Paul Yakoboski, "Bir yatırım gurusu olmanıza gerek yok. Siz gençleri oyuna sokabilecek çoğu emeklilik planından hedef tarihli fon yatırımlarına her zaman başlayabilirsiniz” diyor.

Hedef tarihli fonlar bireysel emeklilik planlarının küresel çapta yaygınlaşmasıyla birlikte popüler bir yatırım aracı haline geldi. Söz konusu fonlarda yatırımcılar emeklilik yaşına yaklaştıkça fon portföyü de otomatik olarak daha muhafazakar hale geliyor. Diğer bir deyişle yıllar geçtikçe fon hisse senetlerindeki payını azaltıp tahvil ve nakit benzeri yatırımlardaki payını artırıyor.

2. Getiri ve risk

Yanılgı: Hisse senetleri tahviller ve vadeli mevduat hesapları ile karşılaştırıldığında uzun vadede çok az riskle en yüksek getiriyi sağlar.

Gerçek: Borsaların zaman içerisinde yüksek getiri sunduğu doğrudur. Ancak hisse senetleri tahvil fiyatlarından veya mevduat hesaplarındaki birikimlerden daha değişkendir. Dolayısıyla daha yüksek bir riski vardır.

Lusardi hisse senetlerinin tahvil ve nakit benzeri varlıklarla karşılaştırılmasına ilişkin, “Daha yüksek getiri sağlayan bir varlığın bekleneceği üzere riski de daha yüksektir. İnsanlar risk almadan daha yüksek bir getiri elde edebileceğini düşünüyor. Ancak temelde daha yüksek bir getiri her zaman daha yüksek bir risk karşılığında alınan bir ödüldür” diyor.

Hedef tarihleri daha uzun vadeli olan yatırımcılar genellikle borsalardaki riskleri alabilmek için daha büyük fırsatlara sahiptir. Ancak uzmanlar kısa vadeli hedefleri olanlar yatırımcıların genellikle borsalardan uzak durmalarını tavsiye ediyor.

Bankrate verilerine göre, istikrarlı bir getiri arayan tasarruf sahipleri ve kısa vadeli yatırımcılar için, yüksek getirili vadeli mevduat hesapları cazip bir seçenek olabilir. ABD’de şu anda en yüksek faiz oranları %4 ile %5 arasında seyrediyor. Üstelik hisse senedindeki günlük değişikliklere tabi olan ve çok daha yüksek riske neden olabilecek yatırımların aksine, söz konusu hesaplardaki varlıklar bulundukları ülkelerin tasarruf mevduatı sigorta fonları tarafından garanti altına alınıyor. Diğer bir deyişle paranın kaybedilmesi gibi bir ihtimal bulunmuyor.

3. Bileşik faiz

Yanılgı: Bir tasarruf hesabınızda 100 dolarınız varsa ve faiz oranı yılda %4 ise, parayı bu hesapta bırakırsanız 5 yıl sonra 104 dolarınız olur.

Gerçek: 5 yıl boyunca yılda %4 faiz oranı veren bir vadeli mevduat hesabındaki 100 dolarlık bir depozito, bileşik faizle toplam 121,67 dolara ulaşacaktır.

Bileşik faiz yatırılan paranın orijinal miktarı ve yıl içerisinde sağlanan getiri üzerinden getiri sağlanmaya devam edilmesi anlamını taşır. Diğer bir deyişle birikimlerinizin sağlayacağı getiri de hesabınız içerisinde işlem görmeye devam eder.

Birçok mali danışman bileşik getirinin tasarruf sahipleri ve yatırımcılar için en büyük hediyelerden biri olabileceğini söylüyor. CNBC’nin Mali Danışmanlar Konseyi üyesi ve Concurrent Financial Planing’in kurucusu olan Preston Cherry portföyler söz konusu olduğunda karmaşıklığın her zaman için ödül vermeyeceğini belirtiyor. Cherry, “Bağlılık, tutarlılık ve bileşik yatırımlar sayesinde ödüllendirilirsiniz” açıklamasında bulundu.

Google hisselerine 'temettü' dopingi: Hisseler fırladı

 

Dev CEO’lardan hissedarlara uyarı: Sabırlı olun

 

Yatırımcılar zayıflayan ekonomiden çok, enflasyondan endişe ediyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)