E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaDev CEO’lardan hissedarlara uyarı: Sabırlı olun---

Dev CEO’lardan hissedarlara uyarı: Sabırlı olun

Dev CEO’lardan hissedarlara uyarı: Sabırlı olun
26 Nisan 2024 - 11:13 borsagundem.com

Yatırımcıların son dönemdeki en önemli endişelerinden birisi teknoloji devlerinin milyarlarca dolar yatırdığı yapay zekanın henüz gelir sağlamaması. CEO’larsa bilanço açıklamalarında yatırımcılarından sabır istiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünyanın bazı en büyük şirketleri şu sıralar en büyük yatırımlarını yapay zeka üzerine kuruyor. 2023’te teknoloji devi Apple üretken yapay zeka için Ar-Ge departmanına 22 milyar dolardan fazla para harcadı. Meta son bilançosunda büyük ölçüde yapay zeka altyapısını geliştirmek için sadece bu yıl 35-40 milyar dolar aralığında bir harcama yapacağını öngördü.

Google’ın yapay zeka birimi başkanı olan Demis Hassabis ise bahisleri yükseltiyor ve arama motoru devinin teknolojiye 100 milyar dolardan fazla harcamasını beklediğini belirtiyor.

OpenAI CEO'su Sam Altman'ın aklında daha da büyük bir rakamı var: Yapay zekaya güç verecek yarı iletken endüstrisini dönüştürmek için 7 trilyon dolar.

Insider'ın haberine göre, bu denli yüksek rakamlar şimdiye kadar fazla bir gelir sağlamayan bir teknoloji için harcanan çok fazla para demek. Ancak teknolojiye olağanüstü paralar yatıran iş dünyası liderleri sabırsızlanan hissedarlarına güven vermek için aynı şeyi söylüyor: Beklemeye devam edin. Yaklaşıyor.

Çarşamba günü Meta'nın hissesi, kısmen yapay zekaya yaptığı yoğun yatırımlar ve beklentilerin altındaki gelir tahminleri nedeniyle firmanın satış beklentilerini aşmasına rağmen düştü. CEO Mark Zuckerberg, bu gerilemenin geçici olduğunu söyleyerek yatırımcıların endişelerini hafifletmeyi umduğunu söyledi.

Zuckerberg bilanço açıklamasında, “Uygulamalarımızda bu denli yeni deneyimleri oluşturmak için yatırım yapmak, bizim ve bize bağlı kalan yatırımcılar için geçmişte çok iyi bir uzun vadeli sonuçlar vermişti. Ve ilk işaretler burada da oldukça olumlu. Ancak lider nitelikteki yapay zekayı oluşturmak, uygulamalarımıza eklediğimiz diğer deneyimlerden daha büyük bir girişim olacak ve yeni yapay zeka hizmetlerimizin bu ölçeğe ulaşması bu muhtemelen birkaç yıl sürecek” ifadelerine yer verdi.

Elon Musk, Tesla'nın kârının düştüğünü bildirmesinin ardından salı günü yatırımcılar için daha da güçlü sözler söyledi.

Elektrikli otomobil firması şu ana kadar otonom sürüş vaadini henüz yerine getiremedi. Bunun yerine Tesla araçları Full Self Driving yazılımını kullanıyor ve bu yazılım sürücülerin araç kullanımında tam zamanlı denetimini gerektiriyor.

Ancak Musk bilanço açıklaması sırasında Tesla’nın bir yapay zeka şirketi olduğu konusunda ısrar etti ve Tesla’nın tam otonom sürüş özelliğini geliştiremeyeceğini düşünen hissedarlara da özel bir mesaj verdi:

“Tesla’nın otonomluğu çözemeyeceğine inanan varsa bu kimselerin şirketimizin yatırım topluluğunda olmaması gerektiğini düşünüyorum. Bunu başaracağız ve başarıyoruz.”

Yapay zeka vadettiklerini sağlayabilecek mi?

Diğer CEO’larsa üretken yapay zekanın iddialı vaatlerini ne zaman ve nasıl yerine getireceğini merak ediyor.

Ocak ayında, Davos'taki Dünya Ekonomik Forumu toplantısı sırasında, yapay zeka en önemli gündem maddeleri arasında yer alıyordu ve bazı teknoloji liderleri teknolojiye temkinli yaklaştı.

Cloudflare CEO'su Matthew Prince, uluslararası haber ajanslarına verdiği demeçte, insanların önümüzdeki aylarda yapay zeka konusunda bir ‘hayal kırıklığı’ beklemeleri gerektiğini söyledi. Price, “Herkes, ‘Evet, bu harika demoları yapabilirim’ diyor. Peki gerçek değer nerede?” ifadelerine yer verdi.

Meta hissedarları da Zuckerberg’in “bekle ve gör” stratejisinden endişeleniyor.

Bu alandaki tek istisna ise Nvidia olabilir. Şirket yapay zeka araçlarına güç sağlayan çiplerin lider üreticisi konumunda. Nvidia bu yılın başlarında yapay zeka çiplerine artan talep sayesinde 22,1 milyar dolar gelir bildirerek dördüncü çeyrek beklentilerini aşmıştı.

Perşembe günü Microsoft ve Alphabet de bilançolarını bildirdi. Microsoft, 31 Mart'ta sona eren çeyrek için 21,9 milyar dolar kâr bildirerek Wall Street'in beklentilerini aştı. Teknoloji devi, bu büyümeyi üretken yapay zeka hizmetlerini içeren bulut bilişim platformu Azure'a bağladı.

Google'ın çatı şirketi Alphabet aynı dönemde 23,7 milyar dolar kâr bildirdi. Alphabet CEO'su Sundar Pichai, şirketin son çeyrek performansının bir kısmını, şu anda Google'ın yapay zeka modeli olan Gemini ile donatılmış bulut hizmetlerine bağladı.

Pichai yaptığı açıklamada, "Gemini dönemimizde iyi bir şekilde ilerliyoruz ve şirket genelinde büyük bir ivme var. Yapay zeka araştırma ve altyapısındaki liderliğimiz ve küresel ürün ayak izimiz, bizi bir sonraki yapay zeka inovasyonu dalgası için iyi bir konuma getiriyor” dedi.

Yatırımcılar zayıflayan ekonomiden çok, enflasyondan endişe ediyor

 

Ünlü yatırımcı Gross'tan teknoloji hisseleri uyarısı

 

Microsoft, Alphabet ve Intel'in gelirleri arttı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • SABIRSIZ selim 26 Nisan 2024 14:07

    bu elun mask mı ne safi balon .shiba kriptosu battı köpek kripto zaten piyasadan kalktı adam mütiş dolandırıcı .dikkat edin bu elun maska .şirketlerinden uzak durun bu alun maskın .balon mask diyolar bizim mancesterde buna .safi balon herif .

  • HASAN HÜSEYİN KARTAL26 Nisan 2024 11:32

    Nasıl sabırlı olalım her gün para kazanmak istiyoruz.