E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa6 maddede trade psikolojisi---

6 maddede trade psikolojisi

6 maddede trade psikolojisi
06 Mart 2024 - 17:32 borsagundem.com

Borsada alım satım yapmakla ilgili en zor şey matematik, yöntem veya hisse senedi seçimi değil, egonun haklı olma ihtiyacı ile birlikte alım satım sürecinin kendisinden kaynaklanan duygularla başa çıkabilmektir.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Alım satım sürecinin en zor ve belki de en çok ihmal edilen yanı duygularınızın kararlarınızı yönlendirmesini engelleyebilmektir. Bir yatırımcı için psikolojisini yönetmek, yolu yarılamakla neredeyse eş değer kabul edilir.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, bir işleme girmenin stresinden kazanan bir pozisyondaki karı kaybetme korkusuna kadar, duygularla nasıl başa çıkacağınız, avantajlı sayısal bir alım satım sistemine sahip olmak şartıyla başarınızı her şeyden daha fazla belirler.

Yatırım psikolojisini anlama kılavuzu

ABD’li yatırımcı Steve Burns, New Trader U’da yer alan makalesinde, duygularınızı yönetmek için öncelikle uzun vadede kazanacağına gerçekten inandığınız bir sistem ve yöntemi tercih etmeniz gerektiğinin altını çiziyor. Bu güvenin, geriye dönük testlerden ve geçmiş grafik çalışmalarından ve bunu disiplinle yürüteceğinize olan inancınızdan kaynaklanması gerekiyor.

Burns’e göre, her işlemin kazanamayacağını anlamanız ve eğer disiplinli bir şekilde işlem yapıyorsanız hisse senedi düşüşleri için de kendinizi suçlamamanız gerekiyor. Hemen her yatırımcının yatırım serüveninde yaşadığı umutsuzluk, hayal kırıklığı ve pişmanlık gibi kavramlara odaklanan Burns, bu kılavuzda, 6 maddede yatırım psikolojisine ışık tutmayı hedefliyor.

Umutsuzluk, para kaybettiğinizde ve alım satım pratiğinizde bir gelişme olmadığında ortaya çıkar

Umutsuzluğa kapılmamanız, kayıplarınızı bu işin bir parçası olarak görmeyi başarmanız gerekir. Yatırımda sonuçlara değil, sisteminizi disiplinle yürütmeye odaklanmanın daha önemli olduğunu anlamalısınız. Ancak disiplinli bir yatırımcı olarak kendinize olan inancınızı artırdıkça umudunuzu artırabilirsiniz.

Beklentiler mevcut gerçeklikten çok daha büyük olduğunda hayal kırıklığı yaşanır

Gerçekçi beklentilerle işleme girin. Metodolojinizi kullanan benzer yatırımcılara dayanarak yıllık sermaye getirinizin gerçekçi olarak ne olmasını beklediğinizini bilin. Kazanma oranınıza ve risk/ödül oranınıza dayalı olarak dezavantajınızın ne olacağını gerçekçi olarak tahmin edin. Uzun vadede sağlam bir sistemle ve disiplinle alım satım yapmak kârlılığa yol açacaktır ancak yolunuz inişler ve çıkışlar içerebilir. Ne beklemeniz gerektiğinin matematiğini anlamak, hayal kırıklığını gidermeye yardımcı olacaktır.

Pişmanlık, disiplin eksikliğinden kaynaklanan bir kayıp yüzünden yaşanan hayal kırıklığından kaynaklanır

Yatırım planınızı takip ettiyseniz ve piyasa sizin tahmin ettiğiniz yönde hareket etmediği için para kaybettiyseniz, bunu işin bir parçası olarak görün. Ancak planınızın dışına çıkıp duygu ve egonuza göre işlem yaptıysanız, bundan pişmanlık duymalı ve disiplinsiz olmayı bırakmalısınız. Her girişte ve her pozisyon boyutunda, işlemin sonucu ne olursa olsun pişmanlık duymayacağınızda emin olmalısınız. İşiniz, yatırım sisteminizi tutarlılık ve disiplinle yürütmektir.

Kazançlı işlemler yaptığınızda ve doğru pozisyon büyüklüğüyle işlem yaptığınız için sermayenizi kaybetme korkusu yaşamadığınızda işlem yapmaktan keyif almanız da bir o kadar mümkün olur

Sıfır tükenme ile sermayenizin yüzde 3'ünü kazanma umuduyla sermayenizin yüzde 1'ini riske attığınızda yatırım yapmak çok daha keyifli olur. Her işlemde sermayenizin büyük bir yüzdesini riske atıyorsanız ve hesabınızın sıfırlanmasına sadece birkaç kötü işlem uzaktaysanız bu hiç de eğlenceli olmayabilir.

Bilgelik, yıllara dayanan başarılı yatırım deneyiminden gelir

Yatırımda iyi olmak için gerçek parayla alım satım yapmalısınız. Sadece geriye dönük testler ve grafik okuma, sizi risk alan ve gerçek işlemlerin stresini yöneten bir yatırımcı yapmaz. Bilgelik, yıllarca gerçek parayı riske atmaktan ve uzun vadede kazanabileceğinizi kendinize kanıtlamaktan gelir.

Sisteminize olan inanç, geriye dönük testler yoluyla karlılığına olan inançtan ve ardından yıllarca o sistemle kazanma deneyiminizden gelir

Herhangi bir yatırım yönteminin kazanan mı yoksa kaybeden mi olduğu konusunda fikir sahibi olmanız gerektiği doğrudur ancak her alım satım doğası gereği rastgele olabilir. Bu nedenle kazançlı bir yatırım yönteminin ilkeleri, gürültünün üstesinden gelmek ve trendleri yakalamak için yeterince büyük bir örnek boyut üzerinde çalışmaktır.

Yönteminiz hakkında şüpheleriniz olmadığında birçok duygusal engelin de üstesinden gelmiş olursunuz. Yönteminize, sisteminize, risk yönetiminize ve kendi disiplininize inanma konusunda neredeyse dini bir coşkuya sahip olduğunuzda, diğer yatırımcıların yaşadığı duygusal sorunların çoğunun üstesinden gelebilirsiniz.

Yarı zamanlı trader’ların uyması gereken 20 kural

 

Başarısız trader’ların 10 ‘kötü alışkanlığı’

 

Ev tabanlı trader’lar için 4 ipucu

 

Hangi trade stratejisi size daha uygun?

 

‘Day trader’lar için başarının 12 kuralı

 

Yatırımda başarıyı sürekli kılmanın 6 etkili yolu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)